Angela Merkel je po 30 letih prva ženska z nazivom Timove osebnosti leta. Foto: Reuters/Time
Angela Merkel je po 30 letih prva ženska z nazivom Timove osebnosti leta. Foto: Reuters/Time
Donald Trump, ki skozi celotno volilno kampanjo razburja s spornimi izjavami, je najvišje uvrščeni Američan na Timovi lestvici. Foto: Reuters

Ameriška revija je za osebnost leta 2015 izbrala nemško kanclerko zaradi njene vodilne vloge pri reševanju evropskih dolžniške in begunske krize ter posredovanja v konfliktu v Ukrajini.

"Ker je od svoje države zahtevala več, kot bi si večina politikov upala, ker se je zoperstavila tiraniji in preračunljivosti in zato, ker je pokazala trdno moralno vodstvo v svetu, kjer tega primanjkuje, je Angela Merkel osebnost leta revije Time," je v utemeljitvi poudarila urednica revije Nancy Gibbs.

Kot so zapisali, je Merklova letos "vskočila" vsakič, ko je Evropo ogrozila kakšna kriza. "Možnost bankrota Grčije je ogrožala obstoj območja evra. Migrantska in begunska kriza pomenita izziv za načelo odprtih meja. In navsezadnje, pokol v Parizu je oživil refleks zapiranja vrat, gradnje zidov in nezaupanja," je zapisala Gibbsova. Dodala je, da je Merklovi treba priznati, da ne izbira lahkih poti, ne glede na to, ali se z njo strinjamo ali ne. "Voditelji so zares na preizkušnji samo, ko jim ljudje nočejo slediti."

88-letna tradicija
Na seznamu osebnosti leta Merklovi sledijo vodja skrajne sunitske skupine Islamska država Abu Bakr Al Bagdadi, kandidat za republikansko nominacijo za ameriške predsedniške volitve Donald Trump, aktivisti ameriške skupine Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo), ki se borijo proti diskriminaciji, ter iranski predsednik Hasan Rohani.

Uredništvo revije Time najvplivnejšo osebnost leta izbira od leta 1927. Lani so bili to zdravniki, ki se borijo proti izbruhu ebole na zahodu Afrike, leta 2013 papež Frančišek. Merklova je prva ženska s tem laskavim nazivom v 30 letih po tem, ko je leta 1986 Timova osebnost leta postala Corazon Aquino, prva predsednica v zgodovini Filipinov in voditeljica tamkajšnje politične revolucije. Pred njo sta si naslovnico priborili samo še Wallis Simpson in britanska kraljica Elizabeta II.

V preteklosti so naziv Timove osebnosti leta med drugim osvojili Adolf Hitler, Josip Stalin, Mahatma Gandhi, Winston Churchill in Richard Nixon.

Timova osebnost leta 2015:
Angela Merkel
Abu Bakr Al Bagdadi
Donald Trump
Black Lives Matter
Hasan Rohani
Travis Kalanick
Caitlyn Jenner