Izpostavljanje otrok kajenju lahko vpliva na razvoj astme, meningitisa in nenadne smrti v zibelki. Foto: EPA
Izpostavljanje otrok kajenju lahko vpliva na razvoj astme, meningitisa in nenadne smrti v zibelki. Foto: EPA

Francija želi z omenjenim zakonom očistiti prestolnico, v kateri 4.900 zaposlenih v pariški javni snagi letno očisti 350 ton cigaretnih ogorkov s ceste. "Poleg tega da cigaretni ogorki vidno onesnažujejo okolico, so tudi nevarni, saj vsebujejo strupene snovi, ki lahko pronicajo skozi zemljo v podtalnico," so po poročanju Guardiana svojo odločitev pojasnile mestne oblasti.

Stanje v Parizu se je občutno poslabšalo po letu 2006, ko je začel veljati protikadilski zakon, ki prepoveduje kajenje v zaprtih prostorih. Številni kadilci zato kadijo na cesti ali pred vrati restavracij in barov. Od 1. oktobra dalje bo kazen za vsak odvržen cigaretni ogorek na tla 68 evrov.

Prepovedano kajenje v avtomobilu
Vozniki avtomobilov v Angliji in Walesu bodo od danes naprej oglobljeni s 66 evri (50 funtov), če bodo kadili ob prisotnosti mladoletnih oseb, piše britanski BBC. Kadilci bodo kaznovani, tudi če bodo v avtomobilu kadili ob prisotnosti mladoletne osebe in bodo imeli pri tem odprta okna ali panoramsko streho.

Zakon ne bo veljal za kabriolete in kajenje elektronskih cigaret.

Škotski parlament bo o omenjenem zakonu odločal naslednje leto. Oblasti na Severnem Irskem pa so sporočile, da bodo najprej opazovale, kako bo potekalo izvajanje zakona, in bodo svojo odločitev sprejele pozneje.

Nevarnost pasivnega kajenja
Tedensko je pasivnemu kajenju v avtomobilih izpostavljenih več kot 430.000 otrok, je po poročanju britanskega BBC-ja sporočila britanska fundacija za pljuča. Cigaretni dim ostane v avtomobilu še dve uri in pol po samem kajenju, tudi ob odprtem oknu. Dim, ki se vdihuje pri pasivnem kajenju, pa vsebuje več kot 4.000 kemikalij, med katerimi nekatere povzročajo raka. Pasivno kajenje je povezano z boleznimi dihal, kot je astma, in s težavami z ušesi. Prav tako je lahko vzrok nenadne smrti dojenčkov v zibelki.

Zaradi pasivnega kajenja je v Veliki Britaniji letno prizadetih 300.000 otrok, 9.500 jih potrebuje zdravstveno oskrbo, še poroča BBC.