Ameriški časopis Washington Post v kritičnem uredniškem komentarju zahteva, naj izginotje in najverjetneje smrt njegovega kolumnista Džamala Hašokdžija razišče Svet ZN-a za človekove pravice. Foto: Reuters
Ameriški časopis Washington Post v kritičnem uredniškem komentarju zahteva, naj izginotje in najverjetneje smrt njegovega kolumnista Džamala Hašokdžija razišče Svet ZN-a za človekove pravice. Foto: Reuters
Riad vseskozi zanika vpletenost v izginotje novinarja. Foto: Reuters
Turški kriminalisti so že drugič pregledali savdski konzulat v Carigradu. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da bo imela Savdska Arabija "resne posledice", če se izkaže, da je vpletena v umor novinarja Hašokdžija. Foto: Reuters
Vprašanja ob izginotju Džamala Hašokdžija

Primer izginotja in kot vse bolj kaže umora uglednega savdskega novinarja dobiva politični pomen svetovnih razsežnosti. Po poročanju Reutersa turški policisti v Beograjskem gozdu v bližini mesta Yalova, ki je približno 90 kilometrov oddaljeno od Carigrada, iščejo morebitne posmrtne ostanke novinarja.

"V preiskavi smo prišli na sled, da naj bi bili njegovi posmrtni ostanki v mestu Yalova in v Beograjskem gozdu, policija območja preiskuje," je dejal neimenovani uradnik za Reuters. Turške oblasti so medtem že drugič pregledale savdski konzulat, kjer so odvzele različne vzorce, tudi zemlje in vode.

Kaj točno se je zgodilo z Džamalom Hašokdžijem, ni znano, sosledje dogodkov je le ugibanje medijev na podlagi neimenovanih prič.

Tako je v torek za ABC News ameriški zunanji minister Mike Pompeo dejal, da obstaja avdioposnetek dogodkov na konzulatu, a kmalu izjavo zanikal. Podobno informacijo so objavili mediji, in sicer, da naj bi imele turške oblasti avdio- in videoposnetek dogodkov, a več od tega ni znanega, saj posnetkov s konzulata ni nihče videl.

Ankara: Posnetki obstajajo, a jih nismo predali ZDA
Turčija je nato zanikala, da bi ZDA predala kakršne koli posnetke, povezane z izginulim savdskim novinarjem. Tako je turški zunanji minister Mevlet Cavusoglu zanikal medijska poročila, po katerih naj bi državnemu sekretarju Pompeu med obiskom v Turčiji v sredo predvajali posnetke s savdskega konzulata v Carigradu in mu predali njihove prepise. O tem, da je Pompeo slišal in videl prepis posnetkov, je poročala ameriška televizija ABC News, ki se je sklicevala na visoke turške predstavnike.

Obstoja posnetkov, na katerih naj bi bilo slišati mučenje in umor Hašokdžija, turške oblasti doslej sicer niso nikoli uradno potrdile. Da takšni posnetki dogajanja 2. oktobra, ko je Hašokdži vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, od koder se ni več vrnil, obstajajo, pa že dneve poroča turški provladni tisk.

Cavusoglu je ob tem poudaril, da ima Turčija informacije in dokaze o tem, kaj se je z novinarjem zgodilo. Ankara bo po njegovih besedah informacije o tem delila, ko bo preiskava zaključena. Podrobnosti preiskave ni predstavil. "Ne pride v poštev, da bi te ali druge informacije delili s katero koli državo," je bil odločen.

Ameriški State Department je že pred tem zanikal trditve, da je Pompeo slišal zvočne posnetke dogajanja na savdskem konzulatu ali prebral njihove transkripte. Pompeo je med obiskom v Latinski Ameriki to odločno zanikal tudi sam.

Na konzulatu tudi varnostniki savdskega princa
Turške televizije so objavile le posnetek nadzornih kamer pred konzulatom, s katerega je vidno, kako Hašokdži vstopa v konzulat, iz katerega ni nikoli izstopil. Turški časopis Yeni Safak, ki se sklicuje na zvočne posnetke dogajanja na diplomatskem predstavništvu, trdi, da je bil novinar znotraj konzulata v Carigradu ubit.

Turški časopis Sabah je objavil fotografije varnostnih kamer, na katerih je med vstopom 15 moških v prostore konzulata videti tudi Maherja Abdulaziza Mutreba. Tako on kot še šest drugih moških naj bi bili pripadniki posebnih varnostnih sil kronskega princa Mohamada bin Salmana oziroma njegovih telesnih stražarjev, ki so jih ob princu videli na obiskih v Španiji, Franciji in Združenem kraljestvu. 13 ljudi iz skupine je Turčijo na dveh zasebnih poletih zapustilo še isti večer, preostala dvojica pa zjutraj naslednji dan. Mutreb in še en moški iz skupine naj bi potovala z diplomatskimi potnimi listi.

Trump: Posledice za Savdsko Arabijo bi morale biti resne
Po tednu dni je komentar na dogodke le podal ameriški predsednik Donald Trump. Na letališču je na novinarsko vprašanje, ali je Hašokdži mrtev, odgovoril: "Meni se zagotovo tako dozdeva, to je zelo žalostno, a tako je videti." Na vprašanje, kakšne posledice bi morala nositi Savdska Arabija, če se izkaže, da je vpletena v primer, pa je odgovoril: "Morale bi biti zelo resne, to so slabe, slabe zadeve, bomo videli, kaj se bo zgodilo."

Vse močnejši so namreč mednarodni pritiski na ZDA, naj kaznuje svojo zaveznico Savdsko Arabijo, saj mnogi menijo, da naj bi bila za umor Hašokdžija odgovorna ravno ona. Riad vseskozi kakršno koli vpletenost v izgonotje novinarja, ki je bil kritičen do političnega vodstva svoje države, zanika.

ZDA dale Riadu več časa za preiskavo
Kot je dejal CNN-ov politični analitik Stephen Collinson, si "nihče ne želi zaostriti odnosov s Savdsko Arabijo". "Po dneh zanikanja vpletenosti Riada v primer, ugibanja o tem, da morda umor sploh ni bil naročen, o pomembnosti Savdske Arabije za ZDA in da Hašokdži sploh ni bil ameriški državljan, Trumpova administracija zdaj trdi, da želi dati Savdski Arabiji več časa za preiskavo umora. Naj ponovim, čas Savdijcem, torej kronskemu princu, da preiskuje umor in domnevno razkosanje novinarja, v katerega naj bi bili ljudje blizu (princa) vpleteni," je dejal Collins.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki se je pogovarjal z Riadom, je dobil zagotovilo, da se Riad "zaveda resnosti položaja, Hašokdžijevega izginotja. Zagotovili so mi, da bodo izvedli temeljito in popolno preiskavo vseh dejstev in da bo preiskava transparentna, vanjo bodo imeli vpogled vsi. Predsedniku Trumpu sem dejal, da jim damo še nekaj dni časa, da bodo izpeljali svojo nalogo."

Savdski prestolonaslednik ima naslednji teden veliko mednarodno investicijsko konferenco, znano kot Davos v puščavi – na kateri pa ob dogajanju visoki predstavniki odpovedujejo udeležbo.

Udeležbo je zdaj odpovedal tudi ameriški finančni minister Steven Mnuchin, ki se je za to odločil po pogovoru s Trumpom in Pompeom. Udeležbo so odpovedali tudi britanski minister za mednarodno trgovino Liam Fox, francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire ter nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra – Nizozemska je medtem odpovedala tudi decembrski obisk gospodarske delegacije v Savdski Arabiji. V sredo se je za to odločila tudi direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

Vprašanja ob izginotju Džamala Hašokdžija