Sirski protestniki zahtevajo Asadov odstop. Foto: EPA
Sirski protestniki zahtevajo Asadov odstop. Foto: EPA

"Če Damask ne bo privolil v sodelovanje z ligo, bodo proti Siriji sprejete sankcije," je po zasedanju Arabske lige v Rabatu dejal katarski premier Šejk Hamad bin Džasem Al Tani.

Po njegovih besedah arabske države mineva potrpljenje z režimom sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

"Ne želim govoriti o zadnji možnosti, da Damask ne bi mislil, da je dobil ultimat, vendar smo skoraj pri koncu," je dejal Al Tani.

"Sirija spregledana ker ni bogata in razvita država"
Članice krovne arabske organizacije in Turčija so na zasedanju v Maroku izrazile zaskrbljenost nad zadnjimi izbruhi nasilja v Siriji in pozvale k sprejetju nujnih ukrepov za zaščito civilnega prebivalstva. V izjavi so države zapisale tudi, da "nasprotujejo vsakršnemu tujemu posredovanju v Siriji". Turčija je kritizirana odziv preostalega sveta, saj naj bi zahodne države spregledale dogodke v Siriji, ker država ne sodi med bolj razvite oz. nima strateških naravnih bogastev.

Ruse dogodki spominjajo na vojno
Oglasila se je tudi dolgoletna sirska zaveznica Rusija. Zunanji minister Sergej Lavrov je rekel, da ga položaj v Siriji, kjer so v sredo odpadniški vojaki napadli obveščevalni center vladne vojske, spominja na državljansko vojno. Lavrov je poudaril, da vse države upajo na mirno rešitev, pri tem pa vse vpletene strani pozval k ustavitvi nasilja.

Dan po napadu "Svobodne sirske armade" je prišlo do novih spopadov v Hami in njeni okolici, kjer režimu zveste enote izvajajo hišne preiskave, pri čemer jim protestniki občasno odgovarjajo s streli.

Po podatkih Združenih narodov je bilo od marca, ko so se začeli protivladni protesti, ubitih že več kot 3.500 ljudi.