Arafat je Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO) vodil od leta 1969 do svoje smrti. Foto: EPA
Arafat je Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO) vodil od leta 1969 do svoje smrti. Foto: EPA
Suha Arafat
Suha Arafat za domnevno zastrupitev ni obtožila nikogar. Foto: EPA
Jaser Arafat
Arafat je bil ikona palestinskega boja proti izraelski okupaciji. Foto: EPA
Jaser Arafat
Arafat na fotografiji iz Ramale 28. oktobra leta 2004. Foto: EPA

"Razkrili smo resničen zločin, politični umor," je novinarjem v Parizu dejala vdova Arafata in dodala, da je to potrdilo vse njihove dvome. "Znanstveno je dokazano, da ni umrl naravne smrti, in imamo znanstveni dokaz, da je bil umorjen," je še dodala.

Arafatova žena za zastrupitev ni obtožila nobene države ali posameznika in je priznala, da je imel pokojni voditelj Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) veliko sovražnikov.

Zaradi različnih teorij o vzrokih smrti in obtožbah o umoru je pred letom dni skupina strokovnjakov odprla grobnico v Ramali na Zahodnem bregu in vzela vzorce z Arafatovih posmrtnih ostankov.

PLO: Kriv je Izrael
Čeprav je imel Arafat sovražnike med Palestinci, pa večina izmed njih kaže s prstom na Izrael, ki je palestinskega voditelja v zadnjih dveh letih in pol prisilil v življenje v njegovi rezidenci v Ramali, ki jo je lahko zapustil šele nekaj dni pred svojo smrtjo, potem ko so Izraelci le privolili, da ne bodo onemogočili njegove vrnitve na palestinsko ozemlje.

Bolnega Arafata so s francoskim vladnim letalom prepeljali v vojaško bolnišnico v Parizu, kjer je v starosti 75 let umrl 11. novembra leta 2004. Uradni razlog smrti je bila krvavitev v možganih, ki naj bi bila posledica okužbe v črevesju.

Za PLO ni nobenega dvoma, kdo stoji za smrtjo njihovega legendarnega voditelja. "Predsednik Arafat je bil žrtev organiziranega terorističnega atentata, ki ga je izvedla država, Izrael, ki se ga je hotel znebiti," je v izjavi zapisal izvršni odbor organizacije.

"Objava izidov preiskave švicarskega inštituta potrjuje, da je bil zastrupljen s polonijem, in to pomeni, da je to storil Izrael".

Izrael je že večkrat zanikal vpletenost v smrt Arafata in pojasnjeval, da mu ni imel nobenega interesa škodovati ob koncu njegove politične kariere.

"To je bolj limonada kot znanost. Gre za zadnjo epizodo v limonadi, s katero Suha nasprotuje naslednikom Arafata," je dejal tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jigal Palmor, ki je preiskavo označil za umetno iskanje vzroka smrti.

Francija odprla preiskavo o umoru
Švicarski izvedenci so v vzorcih posmrtnih ostankov odkrili osemnajstkrat višjo vrednost polonija, kot je običajno. O izvidih preiskave je poročala katarska televizija Al Džazira, ki je iz tega sklepala, da je bil Arafat zastrupljen.

Poročilo švicarskih znanstvenikov, objavljeno v medicinski reviji The Lancet, je že oktobra pokazalo, da bi lahko bil Arafat zastrupljen, potem ko so v njegovih krvnih madežih, vzorcih urina in sline na obleki ter ščetki za zobe odkrili sledi visoko radioaktivnega polonija 210.

Al Džazira je lani prva poročala, da so na Arafatovih stvareh, ki jih je forenzikom predala vdova, odkrili sledove polonija, zaradi česar je francosko tožilstvo na zahtevo Suhe Arafat odprlo preiskavo o morebitnem umoru.

Dvomi o poloniju
Vzorce posmrtnih ostankov so v analizo dali še francoskim in ruskim forenzičnim strokovnjakom. Vodja ruskega forenzičnega inštituta Vladimir Uiba je prejšnji mesec dejal, da med preiskavo v Moskvi niso odkrili nobenih sledi polonija, a pozneje so njegovi nadrejeni zanikali, da bi dal kakršno koli uradno izjavo o izsledkih preiskave.

Francoski forenziki o svojih ugotovitvah javno niso poročali ali jih delili z odvetniki Suhe Arafat.

Nekateri strokovnjaki dvomijo, da je bil Arafat zastrupljen s polonijem, saj je med boleznijo za kratek čas okreval, poleg tega pa tudi ni izgubil las, kar je značilno za tiste, ki so bili izpostavljeni radioaktivnim elementom.

Polonij tudi izgubi 50 odstotkov radioaktivnosti vsake štiri mesece, zato radioaktivnih sledi po nekaj letih ne bi mogli več odkriti.