Arafat je pokopan v grobnici v Ramali na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Arafat je pokopan v grobnici v Ramali na Zahodnem bregu. Foto: EPA

Dela na grobu naj bi v več fazah potekala skoraj dva tedna, saj morajo delavci najprej odstraniti kamenje in beton ter prežagati železen okvir. Šele nato bodo prišli do zemlje, ki prekriva truplo pokojnega palestinskega voditelja.

Po načrtih bodo konec meseca lahko vzeli vzorce z Arafatovih posmrtnih ostankov, ki jih bodo pregledali francoski, švicarski in ruski strokovnjaki. Francosko in švicarsko skupino v Ramali pričakujejo 26. novembra.

Arafat je umrl 11. novembra 2004 v vojaški bolnišnici na obrobju Pariza in v zdravniških poročilih je bil kot vzrok smrti navedena krvavitev v možganih, ki naj bi bila posledica okužbe v črevesju.

Večina Palestincev ni nikoli verjela uradni razlagi vzrokov smrti njihovega voditelja in so bili prepričani o odgovornosti Izraela, ki mu je bil Arafat dolgo glavni sovražnik.

Izrael je na te očitke odgovoril, da ni imel nobenega interesa odstraniti Arafata, saj je bila njegova politična kariera že pri koncu.

Špekulacije je še podžgala preiskava arabske televizije Al Džazira in švicarskega laboratorija, ki je julija pokazala sledi radioaktivnega polonija na njegovih oblačilih.

Francosko tožilstvo je konec avgusta odprlo preiskavo o vzrokih za smrt Arafata, potem ko sta njegova vdova Suha in hči Zahva na francoskem sodišču vložili civilno tožbo proti neznanim osebam.

Da bo v preiskavi vzorcev sodelovala tudi Rusija, je v nedeljo ob osmi obletnici Arafatove smrti napovedal palestinski predsednik Mahmud Abas, ki pa ni natančno razkril, kakšna bo vloga ruskih preiskovalcev.