Winnerjevo so aretirali v soboto. Foto: Reuters
Winnerjevo so aretirali v soboto. Foto: Reuters
Aretacija žvižgačice v ZDA

Poročilo NSA-ja opisuje, kako je ruska vojaška obveščevalna služba GRU več kot sto volilnim uradnikom in zaposlenim v podjetju za upravljanje ali servisiranje volilnih strojev na Floridi, v New Yorku, Kaliforniji, Illinoisu, Indiani, Virginiji, Zahodni Virginiji in Severni Karolini poslala z virusi okuženo elektronsko pošto, ki so jo zamaskirali tako, da je bilo videti, kot da prihaja od Googla.

Je Rusom uspelo?
Elektronska pošta je imela priponko, ki jo je odprl najmanj en prejemnik in Rusi naj bi tako dobili dostop do volilnih strojev. Za zdaj ni jasno, ali so Rusi tudi kaj dejansko prirejali in spreminjali. Če je to res, potem padejo v vodo vsa zagotovila ameriških volilnih uradnikov in drugih strokovnjakov, da volilnih izidov na ta način v ZDA ni mogoče potvarjati.

Winnerjeva je dokumentacijo predala spletnemu mediju The Intercept, ki jo je objavil z določenimi spremembami za zavarovanje virov in metod po posredovanju NSA-ja. Winnerjeva naj bi bila podpornica demokratskega predsedniškega kandidata, senatorja Bernieja Sandersa. Zaposlena je bila pri podjetju Pluribus International Corporation, ki ima pogodbo z NSA-jem.

Namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein je dejal, da takšna dejanja ogrožajo nacionalno varnost, ljudje, ki so prisegli, da bodo varovali državne skrivnosti, pa bodo kaznovani, ko prelomijo prisego.

Kremelj odločno zanika vpletanje
Oglasil se je tudi Kremelj, ki je odločno zavrnil navedbe v poročilu NSA-ja. "Poleg tega, da te trditve absolutno niso skladne z realnostjo, ni niti drugih informacij niti argumentov, ki bi dokazovali verodostojnost te informacije," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Odločno zavračamo možnost, da bi se kaj takega lahko zgodilo," je dodal, obenem pa priznal, da poročila, katerega vsebina je pricurljala v javnost, ni prebral.

"Lažne novice"
Afera z domnevnim vpletanjem Rusije v ameriške predsedniške volitve se vleče že nekaj časa, preiskujejo jo tudi Zvezni preiskovalni urad (FBI) in nekateri kongresni odbori. Predsednik Donald Trump vztraja, da gre za "lažne novice".

Aretacija žvižgačice v ZDA