Sirski predsednik Bašar Al Asad je pri oceni Donalda Trumpa, prihodnjega ameriškega predsednika, previden. Foto: Reuters
Sirski predsednik Bašar Al Asad je pri oceni Donalda Trumpa, prihodnjega ameriškega predsednika, previden. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je nakazal spremembo uradne ameriške politike v Siriji, kjer ZDA podpirajo del upornikov proti Asadu. Foto: Reuters

Asad je dejal, da bi bil Trump "naravni zaveznik", če bo izpolnil predvolilne obljube o boju proti terorizmu. Vprašanje pa je, ali lahko Trump drži besedo, je dejal Asad. Kot poroča BBC, je Trump v preteklosti dejal, da je "norost" nasprotovati tako sirskim vladnim silam kot t. i. Islamski državi (IS), spopad s Sirijo pa bi lahko pomenil tudi spopad z Rusijo.

"Ne vemo, kaj bo naredil, a če se bo bojeval proti teroristom, bomo seveda zavezniki, naravni zavezniki, tako kot z Rusi, Iranci in številnimi drugimi državami," je Asad dejal za portugalsko javno televizijo RTP. Trumpova obljuba, da se bo osredotočil na boj proti borcem IS-ja, je "obetavna", je dejal, ob tem pa se vprašal: "Jo lahko izpolni?"

Pri tem Asad omenja nasprotujoče si sile znotraj administracije in množične medije, ki so bili proti Trumpu. Kako se bo s tem soočil, sprašuje sirski predsednik. To je po njegovih besedah razlog, da so pri oceni Trumpa še vedno zelo previdni.

Asad: ZDA niso svetovni policaj
Uradna politika ZDA v Siriji je sicer napadati IS in druge džihadiste, medtem pa podpirati t. i. zmerne upornike, ki nasprotujejo Asadu. Sirski predsednik te skupine označuje za teroriste. Asad je v intervjuju spet obsodil ameriški pristop. "Mislijo, da so svetovni policaj. Mislijo, da so svetovni sodnik. Niso."

Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je Asad označil za "bolnega človeka" in "megalomana, ki ni v stiku z resničnostjo". Turčija se je tudi neposredno vpletla v boje v Siriji, kjer podpira upornike proti Asadu.

Nekateri ameriški mediji, pri čemer BBC izpostavlja New York Times, so že poročali, da naj bi Trump prekinil pomoč za upornike, ki se bojujejo proti Asadu, saj, kot je dejal: "Nimamo pojma, kdo ti ljudje so."

Medtem se spopadi v Siriji nadaljujejo. BBC poroča, da so aktivisti sporočili, da so vladna letala v torek - prvič po treh tednih - bombardirala vzhodni predel Alepa, ki je pod nadzorom upornikov. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je poročal, da je umrlo najmanj pet ljudi.

T. i. lokalni koordinacijski odbori, opozicijska aktivistična mreža, medtem poročajo, da je raketa zadela mesto Sarakeb v pokrajini Idlib, in da so ruska letala napadla več mest, Ariha, Ihsim, Kan Šeikun in Tal Nabi Ajub. Odbori so še sporočili, da so napadi potekali tudi v pokrajini Alep, v enem izmed njih pa naj bi bila zadeta bolnišnica v kraju Avaidžel.

Od začetka vojne v Siriji marca 2011 je umrlo več kot 300.000 ljudi.