Asad naj bi kmalu objavil kandidaturo na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Asad naj bi kmalu objavil kandidaturo na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Sirski vojaki
Sirski vojaki so dosegli premoč nad uporniki. Foto: EPA

"V krizi je prišlo do prelomnice, in sicer tako v vojaškem smislu, kar zadeva dosežke vojske v vojni proti terorizmu, kot tudi v družbenem smislu, kar zadeva proces narodne sprave in vse večjo ozaveščenost o resnici glede napadov," je dejal Asad, ki se bo na julijskih volitvah najverjetneje še tretjič potegoval za predsedniški položaj.

V zadnjih mesecih je sirski vojski uspelo pridobiti pobudo na bojišču in zadala je več pomembnih porazov upornikom. Vladne sile so iz rok upornikov iztrgale več oporišč ob meji z Libanonom in v pokrajini Homs v osrednjem delu države.

Za prevlado vladnih sil na bojnih črtah je zaslužno predvsem libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je na pomoč sirskemu režimu poslalo na tisoče svojih borcev.

"Država skuša povrniti varnost in stabilnost na glavnih območjih, kjer so udarili teroristi," je dejal Asad in napovedal, da bo vojska napadla še položaje upornikov in "speče celice".

Preobrat v letu dni
Vojski je uspelo zavarovati glavno avtocestno povezavo, ki poteka med severom in jugom, upornikom pa so pretrgali oskrbovalne linije. Asad naj bi pričakoval, da bo večina spopadov končanih do konca leta.

Še pred letom dni se je na trenutke zdelo, da je Asad blizu porazu, ko so uporniki zavzeli več pomembnih območij in se nevarno približali zavzetju Damaska.

V treh letih konflikta je bilo ubitih več kot 150.000 ljudi, medtem ko je bila kar polovica prebivalcev prisiljena zapustiti svoje domove.

V nedeljo so vojaška letala bombardirala območje pri Damasku in po navedbah opozicijskih aktivistov je bilo ubitih najmanj 20 ljudi. Dan pred tem je bil v vasi Kfar Zeita v osrednji pokrajini Hama izveden napad s strupenimi plini in ranjenih naj bi bilo več ljudi. Vlada in uporniki za napada krivita drug drugega.