Na jugu Sirije v Daraji uporniki držijo mesto v svojih rokah, režim pa uporablja topništvo in ostrostrelstvo. Foto: Reuters
Na jugu Sirije v Daraji uporniki držijo mesto v svojih rokah, režim pa uporablja topništvo in ostrostrelstvo. Foto: Reuters
Upornika - Aleppo, Sirija
Na severu v Alepu je pobuda prešla v roke vladne vojske, ki močno stiska upornike. Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah je čez severno mejo v Turčijo pribežalo več kot 3.500 Sircev, kar je ena najvišjih enodnevnih begunskih številk, vse odkar se je marca 2011 v Siriji začel upor proti predsedniku Al Asadu. Sočasno je čez noč na jugu v Jordanijo zbežalo dva tisoč Sircev, kar je številčni begunski rekord, sporočajo jordanske oblasti.

Najhuje še naprej v Alepu
Vladne sile, zveste baasistični partiji in družini Al Asad, ki skupaj že več kot 40 let vladata Siriji, so v zadnjih dneh sprožile silovite ofenzive proti uporniškim središčem. Vojska se je utrdila v središču Alepa, največjega sirskega mesta, od koder je tudi večina beguncev, ki so zatočišče poiskali v Turčiji. Ogorčeni spopadi potekajo tudi v Dari, mestu ob sirsko-jordanski meji.

V damaščanskem predmestju 21 mrtvih
Po podatkih sirske opozicije je v četrtek po vsej Siriji bilo ubitih 230 ljudi, od tega večinoma v Alepu. Kljub svetemu muslimanskemu dnevu je v petek sledilo novo topniško obstreljevanje v samem Damasku. Vladna vojska je v predmestju Daraa ubila najmanj 21 ljudi. O pohodu elitnih enot poročajo iz številnih uglednejših sunitskih četrti v Damasku, kjer večinoma alavitske enote izvajajo preiskave in aretacije.

Sektaški spopadi med suniti in alaviti se nadaljujejo tudi v Libanonu, kjer so v Tripoliju v petek umrli še najmanj trije ljudje.