Assange namerava v kratkem zapustiti ekvadorsko veleposlaništvo. Foto: Reuters
Assange namerava v kratkem zapustiti ekvadorsko veleposlaništvo. Foto: Reuters
Assange namerava zapustiti veleposlaništvo

43-letni Assange je novico sporočil na novinarski konferenci, na kateri pa ni izdal, kdaj točno namereva zapustiti ekvadorsko veleposlaništvo. Dodal je le, da razlogi za to "najverjetneje niso" taki, kot jih navajajo nekateri britanski mediji. Slednji so namreč poročali, da so zdravstvene narave, saj naj bi bil Assange bolan in naj bi potreboval zdravljenje.

Mail on Sunday je pretekli konec tedna poročal, da je Avstralec zelo bled, da ves čas kašlja in ima velike podočnjake. Po njihovih virih naj bi Assangea ogrožala zelo nevarna aritmija, imel pa naj bi tudi težave s pljuči in visokim krvnim tlakom, še dodatno pa naj bi ga oslabilo pomanjkanje vitamina D. Mail je še poročal, da naj bi britansko zunanje ministrstvo zavrnilo zahtevo Ekvadorja, da ga pod diplomatsko zaščito odpeljejo v bolnišnico.

Glede svojega zdravstvenega stanja je Assange dejal le, da se je v zadnjih dveh letih poslabšalo, kar je posledica tega, da živi med štirimi zidovi. Kot je dejal, bi se to zgodilo vsakomur.

Tiskovni predstavnik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je po novinarski konferenci pojasnil, da bo Assange ostal na veleposlaništvu, vse dokler ne bo dosežen dogovor o njegovi prihodnosti, in bo odšel takoj, ko bo britanska vlada izpolnila svoje zaveze.

Nato se je oglasilo še britansko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da se njihovo stališče do Assangea ni spremenilo, vendar ostajajo zavezani diplomatski rešitvi. "Jasno je, da moramo spoštovati zakone. Assangea moramo izročiti Švedski," je povedal neimenovani tiskovni predstavnik ministrstva.

Ekvador: še naprej mu omogočamo zaščito
Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je ob današnji novinarski konferenci poudaril, da bo Ekvador Assangeu še naprej omogočal zaščito. Assange se je na veleposlaništvo zatekel junija 2012, 16. avgusta istega leta pa so mu ekvadorske oblasti odobrile azil.

Assangeu grozi izročitev Švedski, ki ga išče zaradi vpletenosti v spolni napad, kar Assange ostro zavrača. Dve Švedinji sta ga obtožili posilstva in spolnega napada, britanska vlada pa želi izpolniti zahtevo sodišča, da Assangea zaslišijo na Švedskem.

Strah pred izročitvijo ZDA
Assange se boji, da bi ga švedske oblasti izročile ZDA, za katere je ustanovitelj WikiLeaksa postal eden najhujših sovražnikov, potem ko je na spletni strani svoje organizacije objavil na tisoče zaupnih ameriških diplomatskih depeš in tudi umazane podrobnosti o ameriški vojni v Afganistanu ter Iraku.

Assange namerava zapustiti veleposlaništvo