Assange je že leto in pol nastanjen na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Foto: EPA
Assange je že leto in pol nastanjen na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Foto: EPA

Ustanovitelj WikiLeaksa je za Sobotno prilogo Dela na vprašanje, ali ga kdaj skrbi, da bi WikiLeaksu podtaknili lažne dokumente z namenom, da bi ga diskreditirali, odgovoril, da so pridobili zaupne dokumente ameriških tajnih služb, v katerih so načrti, kako napasti njegovo organizacijo in ji škodovati.

"V njih je našteta cela vrsta postopkov, kot so ustrahovanje naših virov, izročanje lažnih dokumentov, da bi zmanjšali našo kredibilnost. Te nevarnosti se močno zavedamo. A v izdajanju točnih in pristnih dokumentov imamo najboljši rezultat na svetu ... Morate vedeti, da je zelo težko ponarediti lažen dokument ... Poleg tega dokumente objavljamo v celoti, tako da jih lahko vsakdo analizira in preveri njihovo pristnost," je dejal ustanovitelj WikiLeaksa v pogovoru z novinarko Jelo Krečič.

"Ljudje iz drugega vesolja"
Assange je pojasnil, da je bilo zanj najpretresljivejše presenečenje glede razkritij ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna "kulturno".

"Številni ljudje, ki so zelo visoko v State Departmentu ZDA, kot na primer Googlov izvršni menedžer Jared Cohen, ki je sodeloval s Condoleezzo Rice in Hillary Clinton, skratka tisti, ki so hodili na Oxford ali Harvard, imajo zelo poenostavljen in omejen pogled na svet. Njihova težava ni, da bi imeli zlobne namene, ampak da tedaj, ko imajo opravka z arabskimi ali azijskimi državami, delujejo in govorijo tako, kot bi prihajali iz čisto drugega vesolja," je dejal Assange.

A najlepši trenutki njegovega delovanja so tisti, ko sreča ljudi, ki se prostovoljno javijo, da bi pomagali.

"To me drži pokonci pri svojem delu, kljub vsem fizičnim omejitvam in nevarnostim, ki smo jim izpostavljeni. Vedno znova sem imel privilegij in čast, da sem bil lahko priča čudežu rojstva etičnega subjekta. Človek, ki je bil dolga leta le kolesce v neki državni mašineriji, kjer je apatično opravljal svoje delo, se nenadoma odloči, da ima tega dovolj - dvigne se nad svoj oportunistični vsakdan in prestopi v neko drugo sfero bivanja. Dokler so takšni ljudje med nami, obstaja upanje za vse nas," je še dejal ustanovitelj WikiLeaksa.