Assange je lani povzročil pravi vihar z objavo zaupnih ameriških diplomatskih depeš. Foto: EPA
Assange je lani povzročil pravi vihar z objavo zaupnih ameriških diplomatskih depeš. Foto: EPA

Sodnika britanskega višjega sodišča sta ocenila, da se v primeru Assangea "pojavljajo vprašanja, ki so pomembna za javnost" in bi jih moralo obravnavati tudi vrhovno sodišče. Tokratna odločitev sodišča pomeni, da bodo v Veliki Britaniji dokončno odločitev sprejeli enkrat prihodnje leto.

Če bo vrhovno sodišče zavrnilo Assangeevo pritožbo, bo moral ustanovitelj WikiLeaksa zapustiti Otok v desetih dneh. Švedska njegovo izročitev zahteva, ker ga dve ženski obtožujeta posilstva in spolnega nadlegovanja.

Odvetnik švedskih tožnic Claes Borgstroem je odločitev britanskih sodnikov označil za "obžalovanja vredno". "Če se ne bo vse končalo z njegovo izročitvijo, lahko zavržemo celoten sistem evropskega zapornega naloga, saj bo ta postal nekoristen," je še dodal.

Eden izmed švedskih odvetnikov Assangea je dejal, da je zadovoljen z odločitvijo britanskega sodišča. "To pomeni, da je dobil priložnost, da se obrne na vrhovno sodišče. To pomeni, da bo njegova izročitev preložena. Obstaja veliko pomembnih pomislekov proti izročitvi," je dejal Per Samuelson.

Assangea so v Veliki Britaniji prijeli decembra lani na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska.