Kapetan Dragan se je v Avstraliji skrival pod imenom Daniel Snedden. Foto: EPA
Kapetan Dragan se je v Avstraliji skrival pod imenom Daniel Snedden. Foto: EPA

Odločitev o izročitvi Vasiljkovića je sprejel avstralski notranji minister Jason Clare, saj obtoženec za vojne zločine ni uspel prepričati vlade premierke Julie Gillard, da bi moral ostati v Avstraliji. Avstralsko vrhovno sodišče je sicer že pred dvema letoma odločilo, da lahko Vasiljkovića izročijo Hrvaški.

Vasiljkovića so v Avstraliji na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je izdala hrvaška policija, prijeli januarja 2006. Avstralsko sodišče je jeseni leta 2009 najprej zavrnilo njegovo izročitev, nato pa je avstralsko vrhovno sodišče konec marca leta 2010 odločilo, da ga bodo izročili Hrvaški.

Po poročanju reškega Novega lista ima sicer Vasiljković še eno možnost za pritožbo na odločitev o izročitvi. Ob tem so še zapisali, da Avstralija do zdaj še nikoli ni izročila nobenega obtoženca za vojne zločine.

Vasiljković je obtožen domnevnih vojnih zločinov proti civilistom, hrvaškim vojakom in zapornikom med vojno na Hrvaškem. Tožilstvo v Šibeniku ga bremeni tudi načrtovanja napada na policijsko postajo na območju Gline leta 1991, za kar je predvidena zaporna kazen 20 let.

Kapetan Dragan priznava, da je poveljeval srbskim enotam na Hrvaškem, vendar zanika sodelovanje v zločinih, ki ga bremenijo.

Vasiljković se je rodil v Beogradu in v otroštvu se je z družino preselil v Avstralijo. Leta 1991 se je vrnil v Srbijo in je bil poveljnik srbskih paravojaških skupin, ki so sodelovale v vojni na Hrvaškem.