Monis je bil iranski begunec. Foto: EPA
Monis je bil iranski begunec. Foto: EPA
Avstralski premier
Žrtvama se je poklonil tudi avstralski premier Tony Abbott. Foto: Reuters
Sydney
Pred kavarno v Sydneyju se kopiči cvetje, ki ga prinašajo prebivalci. Foto: Reuters
Sydney
Nekaj talcem je uspelo zbežati. Foto: EPA

Iran trdi, da je pred 15 leti zahteval izročitev Mana Harona Monisa, ki je v ponedeljek v kavarni zadrževal talce, a ga Avstralija ni hotela izročiti.

Vodja iranske policije Ismail Ahmadi Moghaddam je po poročanju britanskega BBC-ja dejal novinarjem, da so zahtevali Monisovo izročitev zaradi poneverbe. Monis je pribegnil v Avstralijo konec devetdesetih let prejšnjega stoletja.

"Leta 1996 je bil upravitelj turistične agencije in je storil poneverbo. Pod lažnim imenom je prek Malezije pobegnil v Avstralijo. Ker nismo imeli dogovora o izročitvi kriminalcev z Avstralijo, ga policija ni hotela izročiti," je dejal Moghaddam. Dodal je še, da je Monis nato zaprosil za politični azil v Avstraliji in ga tudi dobil.
Avstralija žaluje
Avstralija žaluje za žrtvama ugrabitve, ki sta umrli med policijsko akcijo osvobajanja talcev v Sydneyju. Za zdaj še ni jasno, ali sta bili žrtvi policijskih strelov ali samooklicanega imama, ki so ga med akcijo pripadniki specialnih enot ubili.

Zastave so po vsej državi spuščene na pol droga, pred kavarno, kjer se je v ponedeljek zjutraj odvijala drama s talci, pa ljudje prinašajo cvetje. Avstralski premier Tony Abbott se je poklonil umrlima talcema, ki sta se po njegovih besedah znašla v bolnih fantazijah močno motenega posameznika.

Ugrabitelj je bil 50-letni Man Haron Monis, ki je v ponedeljek zjutraj vdrl v kavarno v poslovnem delu največjega avstralskega mesta in zajel 17 talcev. V telefonskem klicu lokalnim medijem je zahteval zastavo Islamske države in pogovor s premierjem Tonyjem Abbottom.

Posebne enote so po 16 urah obleganja kavarne sprožile operacijo, v kateri so ubile ugrabitelja, umrla pa sta še 34-letni vodja kavarne Tori Johnson in 38-letna mati treh otrok Katrina Dawson.

Na cerkvenem obredu, namenjenem žalovanju za obema žrtvama, je sydneyjski nadškof Anthony Fisher dejal, da sta se bila pripravljena odreči svojemu življenju, da bi lahko živeli drugi.

Po poročanju avstralskih medijev je Johnson zagrabil za napadalčevo puško, kar je Monisa dovolj zamotilo, da je lahko nekaj talcev pobegnilo. Dawsonova pa naj bi skušala pred streli zaščititi nosečo prijateljico. Skupaj z Johnsonom jo zdaj označujejo za narodna heroja.

Spolni izprijenec
Monisov nekdanji odvetnik Manny Conditsis je prepričan, da je ugrabitelj napad organiziral in pripravil sam, čeprav ga je skušal zaviti v islamski simbolizem. Conditsis meni, da ni šlo za zaroto večje skupine ljudi, in z njim se strinja tudi najmanj 90.000 Avstralcev, ki so prek Twitterja sporočili, da so pripravljeni spremljati kogar koli od 250.000 pripadnikov muslimanske manjšine v državi, če se bodo počutili ogrožene v javnosti.

Avstralija je Monisu leta 1996 podelila azil, čeprav so ga v Iranu iskali zaradi prevar in je bila za njim razpisana tiralica Interpola. Avstralski mediji so med drugim odkrili, da je Monis lani priznal krivdo in sprejel obsodbo na 300 ur družbenokoristnega dela, ker je družinam avstralskih vojakov, ki so padli v Afganistanu, pošiljal nesramna in žaljiva pisma.

Kmalu zatem so ga aretirali zaradi sokrivde pri umoru nekdanje soproge, letos pa ponovno zaradi spolnega napada leta 2002. Obtožnico so okrepili še s šestimi primeri spolnih napadov, v katerih se je Monis pretvarjal, da je zdravilec, in se je tako spravljal na ženske žrtve. Kljub temu in tudi temu, da se je samooklicani imam Šejk Haron na medmrežju razglašal za islamskega skrajneža, je bil na prostosti po plačilu varščine.

V kavarni zajete talce je silil v snemanje videoposnetkov z zahtevami policiji in premierju Abbottu. Žrtve je silil, da stojijo pred izložbo in držijo islamska gesla, zahteval pa je tudi zastavo Islamske države.

Policija si ni upala posredovati, ker je terorist trdil, da ima nastavljene bombe, kar se je na koncu izkazalo za laž. Ko pa so se iz kavarne, iz katere je zbežalo nekaj talcev, zaslišali streli, so policijske sile v torek zgodaj zjutraj vdrle s šokgranatami in strelnim orožjem. Preiskava operacije že poteka - policija sicer trdi, da so posredovali v prepričanju, da bi sicer umrlo še več ljudi.

Avstralija žaluje
Avstralija žaluje