Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 55 glasov Ocenite to novico!
Avstralija
Po novem je težje dobiti tudi avstralski delovni vizum. Foto: Reuters

Avstralija močno zaostrila pogoje za pridobitev državljanstva

"Avstralsko državljanstvo mora biti privilegij"
20. april 2017 ob 09:54
Canberra - MMC RTV SLO, Reuters

Avstralija bo otežila postopek pridobitve državljanstva za tujce, saj bo od prosilcev zahtevala daljše bivanje v državi, višjo raven znanja angleškega jezika in opravljeni izpit iz znanja "avstralskih vrednot".

Spremembe so objavili teden dni zatem, ko je premier Malcolm Turnbull napovedal začasne poostrene pogoje za odobritev vizuma za izobražene delavce iz tujine. Ti vizumi so bili med tujci zelo priljubljeni, a Turnbull se je po zgledu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovega gesla "America First" odločil za politiko "Australia First", piše BBC. Turnbullu in njegovi desnosredinski vladi vse bolj pada priljubljenost, podpora pa raste zagovornikom nacionalistične in protiimigrantske politike, ki so združeni v skrajni desni stranki One Nation.

Turnbull je izjavil, da želijo s spremembami doseči, da se bodo priseljenci bolje integrirali v skupnost. "Pomembno je, da razumejo, da je treba biti predan avstralskim vrednotam," je izjavil in pojasnil, kaj si predstavlja pod izrazom "avstralske vrednote". "Gre za to, da bodo morali priseljenci pokazati podporo verski svobodi, enakosti spolov in spoštovanju žensk in otrok. To je osnovna avstralska vrednota," je dejal.

Dokazati vključenost v družbo
Podaljšal se bo tudi čas, po katerem bo tujec s stalnim bivališčem v Avstraliji sploh lahko zaprosil za državljanstvo, in sicer z enega na štiri leta. Zahtevnejši bo tudi preizkus znanja angleškega jezika, prosilci bodo morali dokazati vključenost v družbo z zgodovino svojih zaposlitev, članstvom v različnih organizacijah in z vpisom otrok v šolo. Vsak bo lahko za državljanstvo zaprosil le trikrat. V primeru goljufanja popravnega izpita ne bo imel.

"Avstralsko državljanstvo mora biti spoštovano in cenjeno. Gre za privilegij," je dodal premier.

Spremembe mora potrditi še parlament, a to naj bi bila le formalnost.

VIDEO
Avstralija zaostruje politiko priseljevanja
A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Unssen
# 20.04.2017 ob 10:28
Pridobitev avstralskega državljanstva je bila že zdaj podobna mukotrpnemu križevemu potu. Kako je lahko še bolj zahtevna, si že težko predstavljam.

Bi si pa kaj podobnega želel tudi v Evropi.
anny22
# 20.04.2017 ob 10:38
S tem pač zapreš vrata socialcem, med katerimi jih 95% ni v stanju opraviti niti enega teh testov. Z izjemno daljšega bivanja, ampak najprej morajo priti v državo, kar ni mačji kašelj. Pametno. Na stari celini bi se lahko zgledovali.
malibumbar
# 20.04.2017 ob 10:35
Ko je prostor enkrat zafilan, je to to. Treba zapret pipico.
megan
# 20.04.2017 ob 10:43
Pravilno razmišlanje glede na izkušnje iz Evrope, ki ima ogromno radikaliziranih muslimanov in simpatizerjev is z državljnstvi EU držav, ker so jih te podeljevale preveč lahkomiselno in ker so ga avtomatično dobili vsi, ki so bili tam rojeni. Državljanstvo ne bi smelo imet nič s krajem rojstva, ampak bi se da moralo dobit po enem od staršev ali posvojiteljev.
Strinjam se s tem, da se nekomu, ki ne dela problemov (ni zagrešil nobenega kaznivega dejanja) in je prišel z namenom delat ali se izobraževat in njegovim družinskim članom da dolgoročno dovoljenje za bivanje, ki se ga lahko neomejeno podaljšuje. Državljastvo pa je pač druga pesem in tega se res ne more kar tako podeljevat in morajo bit pooji kar strogi. Dovoljenje za delo se lahko v primeru hujših kaznivih dejanj ali načtovanja terorističnih napadov kadarkoli prekliče, ko ima nekdo državljanstvo pa se ga država ne more več znebit, poleg tega pa uporablja njene dokumente.
lordstandish
# 20.04.2017 ob 10:32
Pri nas pa jih miro, lds=smc in sd prosto spuscajo v drzavo, celo iz drugih drzav (italija, grcija), ob tem pa jim dajo se topel dom, zepnino, hrano, obleko.... medtem pa 100.000 ljudi na cesti, 300.000 v revscini, pa se vedno (ze 25let) jih volijo.
Narobe svet, ampak kar volis to imas
Zoro27
# 20.04.2017 ob 11:04
Ampak oni nimajo Vlaste Nussdorfer!
Pri nas smo delili državljanstva za vrečo krompirja, brez znanja slovenščine, tisti ki ga niso želeli, bodo pa dobili odškodnine.
patriot44x2
# 20.04.2017 ob 10:46
Še je nekaj pametnih na tem planetu.
Brokoli1976
# 20.04.2017 ob 11:28
Pogoje za jezik bi tudi jaz navil. Tako preprečiš getoizacijo.
apollo11
# 20.04.2017 ob 11:25
Avstralci lahko samo pozabijo na to, naj samo počakajo da naši "strokovnjaki" iz Mirovnega Inštituta preučijo zadevo in jih potem "strokovno" opozorijo na kršenje človekovih pravic in na zametke fašizma, ksenofobije, diskriminacije....v njihovem novem predlogu. Zraven še bodo malo poklicali svoje kolege nevladnike - mirovnike ( Sorošova civilna družba ) iz tujine, da jih opozori na njihov fašizem.

Sicer pa, nekaj takega moramo sprejeti tudi mi. Zelo enostavno in preprosto. Izpit iz slovenskega jezika ( pogovorna slovenščina, ne znanje neke visoke komplicirane slovnice) in izpit iz zgodovine slovenskega naroda in države Slovenije ( nič kompliciranega ).
sivina
# 20.04.2017 ob 10:59
"bolje integrirali v skupnost; pomembno je, da razumejo, da je treba biti predan avstralskim vrednotam; podporo verski svobodi, enakosti spolov in spoštovanju žensk in otrok; zahtevnejši bo tudi preizkus znanja angleškega jezika, prosilci bodo morali dokazati vključenost v družbo z zgodovino svojih zaposlitev, članstvom v različnih organizacijah in z vpisom otrok v šolo"
Večino ali vsaj del teh zahtev bo za kar precejšnja skupina svobodnjaških državljanov Slovenije razumela kot fašistoidno (potemtakem je za njih taka tudi nazadnjaška Avstralija).
Slovenska zgodovina, nazori, integriranost, jezik itd., to pa je žal za prevelik del sodržavljanov "španska vas", pa čeprav tu živijo že desetletja!
Tako pač razumejo svojo svobodo
7up
# 20.04.2017 ob 11:05
Državljanstvo s rojstvom dobite v ZDA, ne pa v EU!
astro
# 20.04.2017 ob 11:05
Nekaj podobnega ima tudi Švica. Državljanstvo si moraš "zaslužiti", kar pomeni kar nekaj let pridnega dela brez delanja problemov in brez zahtev po ekskluzivizmu.
usavko
# 20.04.2017 ob 10:34
Tu se popolnoma strinjam. Meni osebno je popolnoma zgrešeno, da se državljanstvo podeli na podlagi kraja rojstva. Primer tiste somalijske (lahko da se motim) matere, ki je otroka rodila v Sloveniji. Otrok je avtomatsko dobil slovensko državljanstvo. Te logike ne razumem... Državljanstvo naj bo po očetu ali materi, kaj ima tu Slovenija nimam pojma.
Frankie2010
# 20.04.2017 ob 10:50
usavko # 20.04.2017 ob 10:34 . Meni osebno je popolnoma zgrešeno, da se državljanstvo podeli na podlagi kraja rojstva. Primer tiste somalijske (lahko da se motim) matere, ki je otroka rodila v Sloveniji. Otrok je avtomatsko dobil slovensko državljanstvo.

Ni ga dobil, ker Slovenija ne daje državljanstva na osnovi kraja rojstva. Državljanstvo Republike Slovenije se lahko pridobi po rodu, kar pomeni, da oseba sledi v državljanstvo Republike Slovenije svojim staršem, ali vsaj enemu od njiju, če je bil ta slovenski državljan v času rojstva osebe. Državljanstvo RS pa se lahko pridobi tudi z naturalizacijo, to je s predpisano dobo dejanskega in neprekinjenega življenja v Republiki Sloveniji, ob predpostavki, da oseba izpolnjuje še vse ostale, zakonsko določene pogoje za sprejem v državljanstvo.
Jon Sneg
# 20.04.2017 ob 11:19
Ko je prostor enkrat zafilan, je to to. Treba zapret pipico.

Se strinjam. Skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da razpolagajo Afrika, Bližnji in srednji vzhod in Azija z neomejenimi človeškimi viri, katerim predstavljajo Avstralija, Evropa in Severna Amerika,..., obljubljene dežele in ki so pripravljeni storiti vse, da se dokopajo do teh destinacij.
brain2k
# 20.04.2017 ob 11:23
To so za zahodni svet cisto razumljive "zahteve", v bistvu je to minimum, seveda za nekatere prišleke pa bo to šok.... Kar se Janezek uči to Janez zna.
Zoro27
# 20.04.2017 ob 11:32
@7up - to pomeni, da otrok pridobi slovensko državljanstvo, drugega se odreče, pripelje s sabo družino 10 članov s Kosova, ki se naturalizira.
Mati ni nikoli govorila slovensko, se cele dopoldneve druži s svojimi prijateljicami, od katerih ena mogoče govori slovensko. Pa jo naturalizirajo, v dobro otroka. Ko gre v vrtec, ji napise obešajo v albanščini, knjižnica kupuje albansko literaturo.... V Posavju imaš precej takšnih primerov.
G.Bruno
# 20.04.2017 ob 10:56
ajvard
# 20.04.2017 ob 10:55
usavko

saj ni dobil državljanstva.pri nas ga ni mogoče dobiti "po kraju rojstva".
kje so te naplahtali s to "novico"???
delfino_
# 20.04.2017 ob 13:39
Je treba tudi povedat, da večina današnjih priseljencev v Avstralijo prihaja iz Azije, k imajo bolj malo skupnega z anglosaksonsko kulturo in se težje integrirajo, ali pa se sploh nočejo. Ena skupina od njih pa se sploh rada izpostavlja in getoizira, vemo kdo.
windmaster
# 20.04.2017 ob 13:30
Pri njih nimajo Vlaste Nusdorfer in lahko.....
Zoro27
# 20.04.2017 ob 11:08
Slovenska državljanska zakonodaja v okviru pridobitve državljanstva z naturalizacijo loči redno naturalizacijo, ki predvideva desetletno dobo življenja tujca v Sloveniji, in naturalizacijo z olajšavami, ki predvideva krajšo predpisano dobo dejanskega življenja tujca v Sloveniji in tako omogoča pridobitev državljanstva pod lažjimi pogoji le določenim kategorijam tujcev (če je oseba poročena s slovenskim državljanom; če je oseba izgubila slovensko državljanstvo na podlagi odpusta ali odreka; če je oseba slovenski izseljenec ali njegov potomec; če je oseba brez državljanstva (apatrid); če je oseba begunec; če je oseba v Republiki Sloveniji obiskovala in uspešno zaključila najmanj visokošolski študij; če je oseba rojena v Sloveniji in živi v Sloveniji od rojstva dalje; če je oseba mladoletna in živi v Sloveniji).
delfino_
# 20.04.2017 ob 13:29
Še Avstralija, kljub temu da niso en narod, ima več narodne zavesti kot sama Evropa, kjer se forsira politike pogubne za staro celino, no z nekaj izjemami.
pkorosec
# 20.04.2017 ob 16:15
Delaven tujec, ki se je pripravljen integrirat v avstralsko druzbo in ne osvajat avstralske druzbe, s temi pogoji ne bo imel tezav.

Nekdo, ki pa bo prisel osvajat avstralsko druzbo s pomocjo svoje natalitete in pri tem racunat na izdatno socialno podporo, pa se bo zaradi tega seveda razburjal in bo ven iz naftalina vlekel parole o rasizmu, islamofobiji ipd ...
ronin SLO
# 20.04.2017 ob 12:57
Slovenija bi tudi nekaj takega rabila....
drasko
# 20.04.2017 ob 15:51
Kolega je zaprosil za avstralsko državljanstvo.
Vprašali so ga, če ima kriminalno kartoteko.
Je rekel: " Ne. Nisem vedel, da je še potrebna." :)
Zoro27
# 20.04.2017 ob 11:10
@7up, torej da, če se je otrok rodil v Sloveniji, lahko pridobi državljanstvo z naturalizacijo z olajšavami prej kot v 10 letih. Če se je rodil tukaj in živi 10 let, pa z redno naturalizacijo.
pašeresje
# 20.04.2017 ob 16:12
pravilno, njihova država, njihova pravila
Koprčan98
# 20.04.2017 ob 15:40
Waw.
Nič drugega ne morem reči kot : BRAVO Avstralija
pkorosec
# 20.04.2017 ob 16:30
V katero drzavo se je preselilo vec ljudi? V Pakistan, Turcijo ali v zlobno gingerlaso Avstralijo?

In le zakaj?
KovacevaKobila
# 20.04.2017 ob 14:30
V tej državi živi kakšni 40,000 ljudi, tvojih sodržavljanov, od tega vsaj 10,000 otrok, ki so muslimani.

In ti nas stalno prepričuješ, da je to dovolj, da te ljudi, te otroke, smatramo za nasilne, primitivne, in ne vem še kaj vse, in da počnejo in razmišljajo samo tisto, kar piše v Koranu.

Tukaj te pa berejo sodelavci teh ljudi, sošolci teh otrok, starši od otrok, ki so jim ti otroci sošolci, pa tudi sami ti ljudje in ti otroci.

Malo zlezi ven iz svoje ideološko-bojevniške riti, in razmišljaj o ljudeh okoli sebe, in o tem, kakšen vpliv na njihova življenja imajo tvoje besede.


Bolje se ne da povedati.
Binder Dandet
# 20.04.2017 ob 14:16
Če ti vse (skoraj) pravice pripadajo kot tujcu, zakaj bi potreboval državljanstvo?

Podeljevanje državljanstev bi se moralo vsepovsod zelo omejiti. Ne da se vplivneži dokopljejo do 4 državljanstev in izigravajo vse države, katerih državljani so (Walter Wolf recimo). Smiselno je podeliti državljanstvo, kadar oseba nima državljanstva, kadar gre za dolgoletnega življenjskega partnerja oz. zakonca državljana, otroku državljana (če ni izbral že državljanstva po drugem staršu, ki ni državljan) itd.. Nimam docela razdelano, ampak vsekakor to ne bi smela biti dobrina na tržišču.
cairns
# 20.04.2017 ob 13:45
"Pomembno je, da razumejo, da je treba biti predan avstralskim vrednotam," je izjavil in pojasnil, kaj si predstavlja pod izrazom "avstralske vrednote". "Gre za to, da bodo morali priseljenci pokazati podporo verski svobodi, enakosti spolov in spoštovanju žensk in otrok. To je osnovna avstralska vrednota,"

Za muslimane je to misija nemogoče.

Sicer niso sami krivi ker jim koran zapoveduje drugače. Ni verske svobode, ni enakosti spolov, ni spoštovanja žensk in otrok.
Mogoče bodo nekega dne brezjajčniki iz evropolitike dojeli in nekaj podobnega predpisali tudi za Evropo.
davy1199
# 20.04.2017 ob 13:38
"Beseda dneva je: reciprociteta"

Če želiš zvenet kot prepotenten FDV-jevec. Reče se recipročnost.
AM
# 20.04.2017 ob 12:10
Predvidevam, da ima Slovenija blažje pogoje za pridobitev državljanstva.

Se motim ?
dice
# 20.04.2017 ob 10:53
usavko: ne ni dobil slovenskega drzavljanstva nehajta brat nova24 in podobno sranje
cairns
# 20.04.2017 ob 22:48
zozozo

Ne, napisal si isto kot napišeš vsakil na isti temi. Pljuval, žalil, posploševal, lagal. Vse z namenom, da ljudem, ki so se rodili v določenih družinah, pripišeš negativne lastnosti glede na to, kje in komu so se rodili, ne pa glede na to, kaj oni osebno delajo in počnejo.

Pol pa ti meni obrazloži zakaj je Avstralija zelo jasno povedala da ne bo dovolila oz. zelo omejila priseljevanje ljudi ki ne izpolnjujejo nekih kriterijev: ( verska svoboda, enakosti spolov in spoštovanju žensk in otrok). Edini ki teh kriterijev NE izpolnjujejo so muslimani. Ali se mogoče motim ?
cocker
# 20.04.2017 ob 16:15
Bravo Aboridžini. Tujec mora sprejeti njihove vrednote.
V Sloveniji težite z vsiljanjem tujih vrednot!
bk13
# 20.04.2017 ob 16:02
Lahko je njim, ko pa praktično nimajo levičarskih jajčkov, da jim nagajajo.
šurda
# 20.04.2017 ob 15:52
delfino_
Lažeš iz Republike Slovenije je bile nedavno izgnana
družina z otokom rojenim tu v Republiki Sloveniji, da bo
ironija še večja, družina je bila celo Krščanske vere !
paver
# 20.04.2017 ob 15:01
,Dr Kumrovec, a je kaj depresije ko dobiš toliko minusov? No vsaj penzija je še.
stewie
# 20.04.2017 ob 11:48
Brokoli1976
# 20.04.2017 ob 11:29
Kdor citira Cankarja postane Slovenec. Mu ne gine ;).


Tako je. Zraven pa je treba še vse priseljence, če se želijo integrirati v slovensko družbo, naučiti, kako se žura in uživa alkohol med klenimi Slovenci. To še posebej velja za muslimane.
https://www.youtube.com/watch?v=NaOypa-8uIM
Brokoli1976
# 20.04.2017 ob 11:29
Kdor citira Cankarja postane Slovenec. Mu ne gine ;).
KovacevaKobila
# 20.04.2017 ob 14:15
"Gre za to, da bodo morali priseljenci pokazati podporo verski svobodi, enakosti spolov in spoštovanju žensk in otrok" ...

Za muslimane je to misija nemogoče.


Heh. Tisti rahlo ironični trenutek, ko trdiš, da določeni ljudje niso sposobni živeti v sožitju z drugimi, ker so izključujoči in nespoštljivi ... zaradi česar jih nenehno žališ in navijaš, da se jih izključi.

Sicer niso sami krivi ker jim koran zapoveduje drugače. Ni verske svobode, ni enakosti spolov, ni spoštovanja žensk in otrok.

Ste vi sposobni spoštovati ženske in otroke muslimanov, jim pomagati? Se vam zdi morda narobe, da se ženske in otroke zapira v taborišča? Ste pripravljeni muslimanom dovoliti versko svobodo?

Obnašate se popolnoma enako sovražno in izključujoče, kot se po vaše obnašajo (čisto vsi!) muslimani, le da so oni zato 'primitivni', vi pa 'napredni'. Hecno, mar ne?
delfino_
# 20.04.2017 ob 14:56
Za razliko od Evrope, kamor pride vsak, ki ima pet minut časa. In noben jim nič ne more, saj jim pripadajo pravice, preden sploh pridejo sem. Če pa tudi jim ne, pa itak ne izženejo nobenega. Zato pa jih že novi miljoni čakajo da krenejo na pot, sploh v Italijo, kjer letos ponovno rušijo rekorde v novih prihodih prek Sredozemlja.
zozozo
# 20.04.2017 ob 14:15
@cairns -

V tej državi živi kakšni 40,000 ljudi, tvojih sodržavljanov, od tega vsaj 10,000 otrok, ki so muslimani.

In ti nas stalno prepričuješ, da je to dovolj, da te ljudi, te otroke, smatramo za nasilne, primitivne, in ne vem še kaj vse, in da počnejo in razmišljajo samo tisto, kar piše v Koranu.

Tukaj te pa berejo sodelavci teh ljudi, sošolci teh otrok, starši od otrok, ki so jim ti otroci sošolci, pa tudi sami ti ljudje in ti otroci.

Malo zlezi ven iz svoje ideološko-bojevniške riti, in razmišljaj o ljudeh okoli sebe, in o tem, kakšen vpliv na njihova življenja imajo tvoje besede.
zozozo
# 20.04.2017 ob 13:08
A bo zdaj državljanstvo samo za aboridžine, ostali pa spokat nazaj v Evropo?
klopecki
# 20.04.2017 ob 11:44
"Gre za to, da bodo morali priseljenci pokazati podporo verski svobodi, enakosti spolov in spoštovanju žensk in otrok. To je osnovna avstralska vrednota,"

V isti sapi "podpora enakosti spolov" in "spoštovanje do žensk in otrok". O moških pa nič.
janezvalva
# 20.04.2017 ob 11:24
odprtizvezek

"Beseda dneva je: reciprociteta"

a lahko kakšno drugo besedo dneva? tole namreč težko izgovarjam. hvala.
GORILA
# 20.04.2017 ob 11:16
Recipročnost!
Ubogi Avstralci, ki bodo želeli živeti na Finskem, Estoniji, Latviji,..., Sloveniji,..., Grčiji, Bolgariji! :)
Kazalo