Po navedbah avstralskih oblasti se je od septembra lani za prostovoljno vrnitev v domovino odločilo 283 beguncev. Foto: EPA
Po navedbah avstralskih oblasti se je od septembra lani za prostovoljno vrnitev v domovino odločilo 283 beguncev. Foto: EPA

Minister za priseljevanje Scott Morris je dejal, da je višina zneska odvisna od posameznega primera. Avstralska vlada na primer najvišje vsote, če opustijo status begunca, ponuja beguncem iz Irana in Sudana (4.756 evrov ali 7.000 avstralskih dolarjev), sledijo jim begunci iz Afganistana (2.717 evrov ali 4.000 avstralskih dolarjev) ter begunci iz Pakistana, Nepala in Mjanmara (1.242 evrov 3.300 avstralskih dolarjev).

Po navedbah avstralskih oblasti se je od septembra lani za prostovoljno vrnitev v domovino odločilo 283 beguncev, tovrstno prakso pa izvajajo že več kot deset let. V opozicijski avstralski delavski stranki že ves čas opozarjajo, da vlada beguncem piše biankomenice.

Res pa je, da so tokrat številke nekoliko višje, kot so bile v času laburistične vlade, takrat so se vsote gibale med tisoč in 1.200 evri (med 1.500 in 2.000 avstralskimi dolarji).

Avstralija je zelo poostrila merila glede sprejema beguncev in odobritve njihovega statusa, zato jih raje preusmerja v priporne tabore na otoku Manus (Papua Nova Gvineja) in Nauruju (Salomonovi otoki), kjer nato razrešijo njihove vloge.