Pridržani na otoku Manus s protesti opozarjajo na svoje težave. Foto: Reuters
Pridržani na otoku Manus s protesti opozarjajo na svoje težave. Foto: Reuters
Malcolm Turnbull in Jacinda Ardern
Ardernova je pred kratkim s 37 leti postala najmlajša novozelandska voditeljica po letu 1856. Foto: Reuters
Otok Manus
V centru na Manusu so življenjski pogoji vse slabši. Foto: Reuters

Avstralija že vrsto let vodi sporno politiko, po kateri sistematično zavrača begunce in prosilce za azil, ki skušajo z ladjami doseči njeno obalo. Namesto tega jih v skladu z meddržavnimi sporazumi pošilja na otok Manus, ki pripada Papui Novi Gvineji, a je pod avstralsko upravo, in na otoček Nauru. Čeprav je ta priseljenska politika, imenovana Suverene meje, na udaru hudih kritik tako doma kot v mednarodni skupnosti, kritični so tudi Združeni narodi, Avstralija vztraja, da se v državi ne bo naselil niti en begunec, zaprt na Manusu ali Nauruju.

Nevarnost humanitarne krize
Canberra je 31. oktobra sporočila, da azilni center zapira, potem ko je sodišče v Papui Novi Gvineji razsodilo, da je ta postavljen nezakonito. Takrat se je okoli 600 tam nastanjenih moških - večina ima status begunca - zabarikadiralo v stavbe znotraj centra, saj ga ne želijo zapustiti. Bojijo se namreč, da jih bodo premestili kam drugam v Papui Novi Gvineji ali na kakšen drug nerazvit in oddaljen otok. Poleg tega pravijo, da se bojijo tudi ropanja in nasilja domačinov na otoku. Avstralija pa je v azilnem centru zaprla tekočo vodo in stranišča ter izklopila elektriko, tako da Združeni narodi opozarjajo, da bi se lahko zgodila humanitarna kriza. Prosilci za azil so pred dnevi v zemljo skopali luknjo, da so prišli do izvira vode.

Avstralija ima dogovor z ZDA
V soboto je v Sydneyju avstralski premier Malcolm Turnbull sprejel novo novozelandsko premierko Jacindo Ardern, ki je sogovorniku ponudila, da lahko Nova Zelandija sprejme na svoje ozemlje 150 prosilcev za azil in beguncev z otokov Manus in Nauru. "Ne moremo spregledati človeškega obraza krize, s katero se sooča Avstralija. Nova Zelandija ima srečo, da se je temu izognila, a vseeno želimo pomagati," je dejala Ardernova.

Novozelandska vlada je oblikovala načrt, s katerim želi najpozneje februarja prihodnje leto tujcem prepovedati nakup hiše v državi. Glavni razlog za to so naraščajoče cene nepremičnin, kar bi po mnenju vlade z znižanjem povpraševanja zajezili. Bodo pa tujci še vedno lahko kupili zazidljivo zemljišče in gradili na njem. Iz prepovedi bodo izvzeti Avstralci in v tujini živeči državljani Nove Zelandije.

A Turnbull je ponudbo zavrnil. Avstralija namreč računa na uresničitev dogovora o izmenjavi beguncev, ki ga je Turnbull lani sklenil s takratnim ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Po tem dogovoru naj bi Avstralija 1.250 "svojih" prosilcev za azil poslala v ZDA, Američani pa naj bi v deželo "tam spodaj" poslali prebežnike iz držav Srednje Amerike. "Sprva želimo uresničiti dogovor z Američani, nato pa bomo sklepali nove z drugimi državami," je odločitev pojasnil Turnbull.

Odprli so ga leta 2001
Azilni center na otoku Manus je Avstralija odprla leta 2001, vmes je bil štiri leta zaprt. Canberra je leta 2013 Papui Novi Gvineji dala 300 milijonov evrov pomoči v zameno za to, da ohrani center na svojem ozemlju. A vrhovno sodišče Papue Nove Gvineje je aprila leta 2016 odločilo, da je center nezakonit, ker krši pravico do osebne svobode, ki je zapisana v ustavi države.