Avstralski premier Tony Abbott predlaga premislek o mejah individualne svobode. Foto: Reuters
Avstralski premier Tony Abbott predlaga premislek o mejah individualne svobode. Foto: Reuters
Avstralija je sodelovala pri zasedbi Iraka in Afganistana, sodeluje pa tudi v napadih na položaje Islamske države. Foto: EPA

Oblasti trdijo, da predstavljajo radikalni islamisti hudo grožnjo državi. Po podatkih obrambnega ministrstva se na strani Islamske države in drugih terorističnih skupin v Iraku in Siriji bori najmanj 70 Avstralcev, strokovnjake pa skrbi, kaj bi njihova vrnitev pomenila za notranjo varnost, poroča BBC.

Premier Abbot meni, da ljudje, ki se borijo, kot je dejal, proti Avstraliji, izgubijo pravico do državljanstva. Tako naj bi ljudem z dvema državljanstvoma, ki so vpleteni v terorizem, grozila začasni ali trajni odvzem avstralskega državljanstva.

Izguba pravice do socialnih transferjev
Tudi ljudje, ki so rojeni v Avstraliji, bi v primeru kršenja protiterorističnih zakonov izgubili določene pravice. "Avstralci, ki se borijo s terorističnimi skupinami, še posebej ko se avstralski vojaki borijo v Afganistanu in Iraku, so se postavili proti naši državi in naj bodo tudi ustrezno obravnavani," je dejal Abbott.

Avstralcem tako grozi omejevanje možnosti zapustiti ali se vrniti v Avstralijo, dostop do konzularnih storitev v tujini, pa tudi dostop do socialnih transferjev, je pojasnil premier.

Nova zakonodaja bi se osredotočila tudi na t. i. pridigarje sovraštva, skupine, ki hujskajo k verskemu ali rasnemu sovraštvu.

Abbottova napoved je prišla na dan po poročilu o decembrskem napadu na lokal v Sydneyju, v katerem sta umrla dva talca in ugrabitelj. Čeprav je napadalec, v Iranu rojeni begunec, med zasedbo lokala zahteval zastavo Islamske države, oblasti niso našle neposredne povezave med njim in to militantno skupino, ki nadzira velike dele Iraka in Sirije, širi pa se tudi v druge dele Bližnjega vzhoda in severno Afriko.

Premier Abbott je še dejal, da bo morala Avstralija premisliti, kje je meja med individualno svobodo in varnostjo skupnosti.