Danes v Avstraliji živi približno 470.000 aboriginov. Foto: EPA
Danes v Avstraliji živi približno 470.000 aboriginov. Foto: EPA

Potrditev prihaja ob peti obletnici zgodovinskega opravičila oblasti aboriginom za pretekle krivice. Predlog zakona, ki so ga poslanci sprejeli soglasno, bo zdaj romal še v zgornji dom parlamenta, kjer naj bi ga po pričakovanjih prav tako potrdili, kar pomeni, da bi priznanje aboriginov postalo uzakonjeno. Če bo zakon sprejet, bodo avstralske oblasti lahko izvedle referendum, ki bi omogočal tudi ustavno priznanje staroselcev.

Odločenost, da popravijo krivice, zagrešene nad aborigini
Avstralska premierka Julia Gillard je ob tem povedala, da glasovanje kaže odločenost parlamenta, da popravi krivice, ki so bile v preteklosti zagrešene nad aborigini. "Verjamem, da bo družba sprejela pravičnost teh prizadevanj, saj Avstralci razumejo, da sta prvotna kultura in zgodovina vir ponosa za nas vse," je povedala. Odločitev so kot simbolični korak pozdravile tudi skupine staroselcev.

V Avstraliji je treba vsako spremembo ustave potrditi na nacionalnem referendumu, a so referendumi le redko uspešni. Gillardova je referendum o spremembi ustave načrtovala že za letos, a se mu je zaradi nizke podpore javnosti odpovedala. Podporo naj bi tako znova preverili čez leto dni.

Aborigini so najrevnejša etnična skupnost
Ob britanski naselitvi Avstralije leta 1788 je tam živelo približno milijon staroselcev, danes pa jih v državi z 22 milijoni prebivalcev živi okoli 470.000. Aborigini so najrevnejša etnična skupnost v državi. Pri njihovih otrocih obstaja dvakrat večja verjetnosti, da bodo umrli pred petim letom starosti, kot pri drugih, aboriginski moški pa v povprečju umirajo dobrih 11 let prej kot drugi moški.

Nekdanji avstralski premier Kevin Rudd se je februarja 2008 v zgodovinskem govoru aboriginom opravičil za več kot dvesto let diskriminacije in zlorab domorodnega prebivalstva. V svojem govoru je takrat posebej izpostavil "ukradene generacije tisoče otrok, ki so jih nasilno ločili od njihovih družin".