Pripadniki skrajnodesničarske Pegide so zahtevali odstop nemške kanclerkse Angele Merkel. Foto: Reuters
Pripadniki skrajnodesničarske Pegide so zahtevali odstop nemške kanclerkse Angele Merkel. Foto: Reuters
V Nemčiji množična zborovanja organizira skrajno desničarsko gibanje Pegida, ki protestira proti priseljencem in jih krivi za silvestrsko nasilje. Foto: Reuters
Smrtonosni napad v Carigradu

211 ljudi.

Sprva miroljubni protesti, ki se jih je na zboru sestrske podružnice Pegide v Leipzigu - Legide udeležilo okoli 2.000 ljudi, so se sprevrgli v nasilne proteste, ko je skupina okoli 250 huliganov začela razbijati izložbe trgovin, zažigati vozila in smetnjake ter metati pirotehnična sredstva.

Policija je sporočila, da so aretirali 211 izgrednikov, ni pa sporočila, ali so med aretiranimi tudi levičarski aktivisti, ki so organizirali shod proti Legidi. Ti so (sprva tako v ponedeljek) na protestih pozivali k odprtosti in spoštovanju prebežnikov. Kot poroča britanski BBC, pa so aktivisti poškodovali avtobus, ki so ga najeli pripadniki skrajno desničarske organizacije.

Nasilni nedeljski protesti in napadi
Zaradi napadov v Kölnu na silvestrski večer, ko naj bi organizirana skupina več sto moških ropala ljudi in spolno nadlegovala ženske (do zdaj je policija prejela že 553 prijav, od tega je 45 odstotkov spolnih napadov in najmanj dve prijavi posilstva), so v nedeljo v mestu potekali protestni shodi protiislamskega gibanja Pegida in skrajne desničarske skupine Pro NRW, ki se jih je udeležilo 1.700 ljudi. Po podatkih policije so bili med napadalci tudi prosilci za azil. A nedeljski protesti so se sprevrgli v izgrede, ki jih je policija ustavila z vodnimi topovi in solzivcem.

Prav tako v nedeljo je v središču Kölna skupina neznancev napadla šest Pakistancev, pet pa jih je preteplo nekega Sirca.

Po Švedski Danska, po Nemčiji tudi Avstrija
Nemška kanclerka Angela Merkel je po nasilju na silvestrovo v Kölnu pod velikim pritiskom glede politike do beguncev. Nemčija, ki je lani prejela 1,1 milijona prošenj za azil, se je odločila, da bo po povabilu beguncem nemške kanclerke azilno zakonodajo zdaj zaostrila. O podobnem ukrepu razmišlja tudi Avstrija.

Prejšnji teden je sicer Švedska, ki ob Nemčiji v Evropi prejme največ prebežnikov in je tudi sicer želeni cilj pri precejšnjem deležu prebežnikov, sprejela poostren nadzor na meji z Dansko, s katerim skuša omejiti njihov prihod. Poostreni nadzor na meji je nato uvedla tudi Danska, ki sprejema le še tiste z ustreznimi dokumenti.

Smrtonosni napad v Carigradu