Dvonadstropna stavba danes ... Foto: Reuters
Dvonadstropna stavba danes ... Foto: Reuters
... in hiša, kot je bila videti nekoč. Foto: EPA

Mož, ki je postal najzloglasnejši nacistični diktator vseh časov, se je v hiši v Braunauu na Innu, mestu blizu Salzburga, rodil aprila leta 1889. Njegova družina je živela tam le tri leta, a je vseeno Hitlerjeva povezava z dvonadstropno stavbo pustila neizbrisen pečat. Posest, ki jo od leta 1972 daje v najem notranje ministrstvo, je zdaj v lasti neke upokojene domačinke.

Stavba je v teh letih, odkar so jo Hitlerjevi zapustili, med drugim gostila knjižnjico, banko, učilnice in, do lani, delavnico dobrodelne organizacije za invalidne osebe. Vprašanje, kaj storiti z njo zdaj, je povzročilo razkol med tistimi, ki želijo izpostaviti njeno preteklost, in tistimi, ki želijo pozabiti na neslavno poglavje lokalne zgodovine.

Župan Braunaua, Johannes Waidbacher, je razburil z intervjujem za Der Standard, v katerem je predlagal predelavo hiše v povsem običajno stanovanjsko poslopje. "Moramo se vprašati, koliko smisla ima še en spomenik holokavstu, ko je teh pri nas že tako veliko," je dejal župan, rojen 21 let po koncu vojne.
"Že tako ali tako smo stigmatizirani. Hitler je preživel v mestu prva tri leta svojega življenja, kar prav gotovo ni bilo obdobje, ki bi ga najbolj oblikovalo kot osebo. Mi, kot mesto Braunau, zato nismo pripravljeni prevzeti odgovornosti za izbruh druge svetovne vojne," je še povedal.

Center mednarodnega razumevanja?
Waidbacher se je v ponedeljkovi izjavi za javnost potegnil malce nazaj, češ da ne smejo nikdar dopustiti, da bi ta hiša postala svetišče neonacistov, je pa ob tem poudaril, da mesto nima zadnje besede. "Na koncu ima glavno besedo notranje ministrstvo in lastnica," je dodal. Predstavnik ministrstva je povedal, da niso še sprejeli nobene odločitve, da pa jim je najpomembnejše preprečiti, da bi se tam dogajalo neonacistično "zlo".

Andreas Maislinger, lokalni zgodovinar in politolog, že leta lobira, da bi se spremenila posest v državno "hišo odgovornosti", ki bi služila kot mednarodno shajališče mladih. Center bi lahko ponujal razmisleke o avstrijski zgodovini, koordiniral družbene projekte in gostil delavnice na temo pravic Romov v Evropi, je povedal. "Tako bi majhno mesto Braunau postalo kraj mednarodnega razumevanja," je predlagal. "Braunau je simbol, ker je bil tu rojen Adolf Hitler, in dejstvo, da ima ta hiša določen simbolični pomen, pomeni, da moraš z njo primerno ravnati."

Nacistična Nemčija je Avstrijo priključila leta 1938, razprava, ali so bili Avstrijci Hitlerjeve prve žrtve ali njegovi sokrivci, pa je še vedno razvneta.