Avstrijci so bili tarča nemškega vohunjenja. Foto: Reuters
Avstrijci so bili tarča nemškega vohunjenja. Foto: Reuters

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je potrdila, da so na tožilstvo vložili ovadbo proti neznani osebi. Kot je pojasnila, Avstrija zahteva "celovito razjasnitev", kar naj bi Dunaj dal jasno vedeti tudi Nemčiji. Izrazila je pričakovanje, da bo k razjasnitvi zadeve pripomogla tudi preiskovalna komisija nemškega bundestaga.

Nemški mediji so pred kratkim razkrili, da naj bi nemški obveščevalci na prošnjo Američanov vohunili tudi za Avstrijo oziroma njenimi institucijami, med drugim tudi za policijo.

Sodelovanje med BND-jem in NSA-jem se je začelo po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 na podlagi dogovora med državama, da bodo nemški obveščevalci v Evropi za NSA med drugim prisluškovali telefonskim pogovorom in analizirali elektronska sporočila s ciljem boja proti terorizmu.

V okviru teh dejavnosti so nadzirali tudi avstrijske institucije. Po nalogu Američanov je BND prek nadzorovalne postaje v Bad Aiblingu na Bavarskem nadziral institucije pod oznakami "gov", "diplo" in "bundesamt". To po prepričanju avstrijskih medijev pomeni, da je BND nadziral tudi avstrijske kolege.

Vohunjenje za institucijami in podjetji
Najnovejše poročanje medijev o prisluškovanju Avstriji je še eno v vrsti objav, potem ko je pred dnevi prišlo na dan, da je NSA s pomočjo BND-ja vohunil za visokimi predstavniki Evropske komisije kot tudi za francoskim zunanjim ministrstvom in predsednikom države.

Nemški tednik Spiegel je v povezavi s tem poročal, da je eden izmed zaposlenih pri BND-ju pri pregledu izrazov, za katere je NSA zaprosil nemške obveščevalce za preverbo, našel 12.000 zadetkov, ki se nanašajo na visoke predstavnike francoskega zunanjega ministrstva, evropskih institucij in nekaterih evropskih vlad.

Ko se je z vprašanjem, kaj storiti s temi zadetki, obrnil na višjega uradnika pri BND-ju, mu je ta odgovoril, naj jih izbriše, še navaja Spiegel.

Bild je sicer v ponedeljek objavil novico, da so Američani vohunili tudi za evropskimi podjetji, med drugim za Airbusom, in da je urad nemške kanclerke Angele Merkel od leta 2008 vedel za to, a se na to ni odzval.

Merklova za konec vohunjenja med prijatelji
Merklova za konec vohunjenja med prijatelji