Svet
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Avstrijska Koroška, dvojezični napisi, Pliberk, Bleiburg, slovenska manjšina, table
Predstavniki koroških Slovencev in gradiščanskih Hrvatov so opozorili, da Avstrijska državna pogodba (ADP) še vedno ni izpolnila vseh členov glede manjšin, medijev in izobraževanja. Foto: Reuters
VIDEO
Šturm in Kristan: Naj Slo...
VIDEO
60 let od podpisa Avstrij...
VIDEO
60 let Avstrijske državne...

Dodaj v

Avstrijska državna pogodba, "nov začetek za spoštovanje in strpnost"

Manjšine opozarjajo, da ADP še vedno ni v celoti izpolnjen
15. maj 2015 ob 20:31,
zadnji poseg: 15. maj 2015 ob 21:51
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Na dunajskem dvorcu Belvedere so zaznamovali 60 let od podpisa Avstrijske državne pogodbe, ki za državo pomeni simbol svobode, samoodločbe, demokracije in novega začetka spoštovanja ter strpnosti.

"Avstrija je imela srečo, da je po drugi svetovni vojni niso pustili same. Zmagovalne sile so bile pripravljene pomagati pri obnovi uničene Evrope," je ocenil avstrijski kancler Werner Faymann. Dodal je, da se v Evropski uniji zastavlja vprašanje, ali smo pripravljeni stopiti skupaj in pomagati tistim, ki potrebujejo našo pomoč in solidarnost.

Med gosti slovesnosti so bili tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer, člani avstrijske vlade, predsednica avstrijskega parlamenta Doris Bures in diplomati, med njimi slovenski veleposlanik v Avstriji Andrej Rahten. Navzoča sta bila tudi Anneliese Figl, hči nekdanjega zunanjega ministra Leopolda Figla, ki je podpisal ADP, ter fotograf Lessing, ki je pred 60 leti fotografiral predstavitev pogodbe.

Avstrija z ADP-jem dobila suverenost
Feymann je spomnil, da je Avstrija z ADP-jem 15. maja leta 1955 dobila suverenost in se opredelila kot nevtralna država. Ob tem je opozoril, da nevtralnost ne pomeni nesodelovanja, temveč dejavno sooblikovanje miru. Med drugim to pomeni, da Avstrija kot nevtralna država še danes pogosto odigra vlogo posrednice, je pojasnil.

Po kanclerjevih besedah se Avstrija zaveda, kakšno nevarnost predstavlja razdeljena Evropa. Dejal je še, da se ob današnjem praznovanju obletnice ADP-ja spominjamo tudi tega, koliko je vredna združena Evropa.

Pravice slovenske in hrvaške manjšine
Minister v kanclerjevem uradu Josef Ostermayer je v svojem govoru spomnil, da ADP določa tudi obveznosti Avstrije do slovenske in hrvaške manjšine ter izrazil zadovoljstvo, da je bilo leta 2011 rešeno vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. Kot dodatek k ADP so bile namreč manjšinske pravice slovenske in hrvaške manjšine posebej omenjene. Prav tako so prepovedali poskus ponovne združitve z Nemčijo ter ustanovitev nacističnih in fašističnih organizacij. Predstavniki koroških Slovencev in gradiščanskih Hrvatov so sicer pred dnevi opozorili, da ADP še vedno ni izpolnila vseh členov glede manjšin, medijev in izobraževanja.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
Haloo
# 15.05.2015 ob 23:19
Na SŽ še vedno ni dvojezičnega voznega reda, Beljak je še vedno v nemščini.
el CARTEL
# 16.05.2015 ob 12:08
bleiburg - tam se danes zbirajo hrvaški ustaši... ampak dejansko danes, imajo sveti dan
nedamse
# 16.05.2015 ob 12:39
60 let? Če po tolikih letih niso izpolnili vseh členov glede manjšin, pa naj vrnejo slovensko ozemlje Sloveniji, in to v taki obliki, kot je bilo v času nastanka te državne pogodbe. Če teh členov ne izpolnjujejo, si pač nimajo pravice lastiti tega ozemlja, drugače pa sploh ne potrebujejo te državne pogodbe.
mb128
# 16.05.2015 ob 09:14
Ja, včeraj ob 23. je bil na Orf2 zanimiv dokumentarec na to temo. Škoda samo da so nekateri sogovorniki govorili tako da sem jih komaj razumel čeprav mi nemščina ne dela težav, sploh t.i. hoch Deuch ne. Zato nestrpno pričakujem predvajanje tega dokumentarca na tv Slo na katerega me je prijazno opozoril nekdo in se mu, sicer pozno, zahvaljujem. Vprašanje za tv Slo. Zakaj bo ta dokumentarec na sporedu šele 5.7.?!
aboveU
# 15.05.2015 ob 21:09
123 in spet "modrovanje" kdo je zlocinec in kdo ne.
nikhrast
# 15.05.2015 ob 23:21
Avstrija je imela srečo da so jo Rusi pustili pri miru, drugače bi lahko trpela 50 let v komunizmu in socializmu.
Kazalo