Predstavniki manjšin so poudarili, da je po letu 2011 zastala reforma zakona o narodnih skupnostih. Foto: BoBo
Predstavniki manjšin so poudarili, da je po letu 2011 zastala reforma zakona o narodnih skupnostih. Foto: BoBo

Avstrija je uradno pogodbo o ponovni vzpostavitvi samostojne in demokratične Avstrije (ADP) podpisala 15. maja 1955, z njo pa je deset let po koncu druge svetovne vojne dobila povrnjeno polno suverenost. Za Slovenijo je posebej pomemben 7. člen, ki določa obveznosti Avstrije do slovenske manjšine.

Vse je potihnilo
Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne v Evropi in 60. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe (ADP) je Rudi Vouk iz Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, opozoril, da je po dogovoru o postavitvi dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem zdaj vse potihnilo. "Očitno želijo ustvariti videz, da je vse v najlepšem redu," je dejal Vouk.

Stanko Horvath iz gradiščanskega Hrvaškega kulturnega društva je kritiziral, da je čas predvajanja manjšinskih oddaj na televiziji in radiu prekratek, premajhne so tudi finančne podpore za manjšinske medije. Vse od leta 1955 se z inflacijo ni uskladila državna finančna podpora manjšinam. Prav tako ni izpolnjena zahteva po samoupravi narodnih skupnosti.