Heinz-Cristian Stranche je fotografijo objavil kar na svojem profilu na Facebooku. Foto: Facebook
Heinz-Cristian Stranche je fotografijo objavil kar na svojem profilu na Facebooku. Foto: Facebook

Prvi, ki se je odločil stopiti po poti ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki javnosti zelo rad pokaže svoje počitniške fotografije zgoraj brez, ko po širni sibirski naravi jaha konje ali lovi ribe, je bil 80-letni Frank Stronach, piše AP.

Milijarder, po podatkih revije Forbes je težak 1,2 milijarde dolarjev, je na sebi nosil le džins in nasmeh, ko je za avstrijske časopise poziral pred zasebnim jezerom. “Svojega telesa se ne sramujem," je trdil avstrijsko-kanadski milijarder.

Padec avstrijske politike
Ob tem je bila skušnjava za 42-letnega Heinz-Cristiana Strancheja, ki je v Svobodnjaški stranki (FPÖ) nasledil Jörga Heiderja, očitno prevelika. Kmalu je na svojem profilu na Facebooku objavil fotografijo svojega zagorelega in atletsko izklesanega telesa, na kateri ima oblečene le kopalke.

A to še ni bilo vse. V sredo je sledilo nadaljevanje zgodbe, saj so vsi večji avstrijski časopisi objavili fotografiji obeh veljakov in se razpisali o tem, kako je predjesenska politična kampanja pravzaprav hud udarec za avstrijsko politiko.

Svobodnjakom podpora pada ...
Rivalstvo med političnima veljakoma se je začelo, ko je Stronach lani ustanovil stranko Team Stronach für Österreich (krajše Team Stronach), ki med drugim nagovarja tudi skupino volivcev Svobodnjaške stranke.

Čeprav Strachejevi stranki podpora raste, je njena priljubljenost po vstopu Team Stronacha na politično polje začela padati. Po podatkih prejšnji mesec objavljene javnomnenjske raziskave se je njena priljubljenost zmanjšala s 30 na 20 odstotkov.

... Team Stronachu pa raste
Sicer pa javnomnenjske raziskave kažejo, da bi se Stronachovi stranki lahko uspelo uvrstiti v parlament, in sicer takoj za štirimi največjimi strankami v državi (za socialdemokrati, ljudsko stranko, svobodnjaki in zelenimi).

Kako je milijarder zatresel Avstrijo
Če so svobodnjaki znani po evroskepticizmu in protipriseljenski politiki, je program stranke Stronach Team liberalno-populističen. Uvedli bi enotno davčno stopnjo, reformirali bi državo upravo, uvedli šolnine in nacionalne valute.

Frank Stronach je obogatel kot podjetnik, čigar koncern Magna proizvaja avtomobilske dele. 1175. najbogatejšemu Zemljanu glede na revijo Forbes je v stranko, ki jo je ustanovil konec leta 2012, uspelo privabiti ugledne avstrijske osebnosti, med katerimi so novinarji, politiki in poslovneži.