Rusi bodo 4. marca izbirali novega predsednika Rusije. Po anketah uživa Putin podporo dobre polovice volivcev. Foto: EPA
Rusi bodo 4. marca izbirali novega predsednika Rusije. Po anketah uživa Putin podporo dobre polovice volivcev. Foto: EPA
Avtomobilski protest proti Putinu

To so simbol mirnega protesta proti vladajočemu režimu ruskega premierja in predsedniškega kandidata Vladimirja Putina. Nasprotniki Putinovega režima so se za t. i. avtomobilsko demonstracijo odločili že drugič od začetka protivladnih protestov v Rusiji po parlamentarnih volitvah 4. decembra, ki so jih zaznamovale številne nepravilnosti in zmaga Putinove stranke Enotna Rusija.

Na ceste se je po ocenah moskovske policije podalo približno tisoč, po trditvah organizatorjev protesta pa pet tisoč avtomobilov, katerih vozniki so Putinu želeli sporočiti, da je "čas, da odide".

Podporniki premirja vozili ponoči
Podobne protirežimske akcije so potekale tudi v drugih ruskih mestih, in sicer v Nižnem Novgorodu, Samari, Čeboksarih in Novosibirsku, kjer so avtomobilisti ceste zavzeli z gesli "Dol s Putinom!" in "Rusija brez Putina!".

Gre za napovedane proteste, katerih učinek so še v soboto z lastno akcijo skušali izničiti Putinovi podporniki, ki so priredili svojo avtomobilsko demonstracijo v Moskvi, ki se je je po podatkih moskovske policije udeležilo približno 2.000 vozil.

Proti- in proputinovske pesmi razburjajo
Ruse v pričakovanju marčnih predsedniških volitev, na katerih se bodo poleg Putina za položaj potegovali še štirje kandidati, očitno vse bolj zajema predvolilna mrzlica. Poleg rednih demonstracij podpornikov in nasprotnikov Putinovega režima k politizaciji vsakdana Rusov prispevajo tudi najnovejši izdelki ruskih popularnih glasbenikov, ki odkrito izražajo svoje politično prepričanje.

"S Putinom je konec! Vstaja v Rusiji!" poje ruska ženska punkskupina Pussy Riot, ki na videoposnetku protestne stavke izreka kar na Rdečem trgu pred Kremljem.

"Ko na prestol pride psihopat, postane država norišnica," pa je besedilo druge ruske popularne pesmi, s katero želi ikona ruske popularne glasbe Alja Pugačeva izraziti podporo predsedniškemu kandidatu, oligarhu Mihailu Prohorovu.

Med Putinovimi podporniki prednjači Tolibdšon Kurbančanov, čigar pesem VVP (Putinove inicialke) je postala uspešnica na spletnem portalu Youtube. Priljubljen je tudi trio starejših gospa Golden Babki (v prevodu Zlate babice), ki v eni od svojih pesmi trdi: "Putin je dober. Ne vem, kdo drug bi bil lahko izvoljen."

Avtomobilski protest proti Putinu