Ayrault bo v četrtek predstavil novo vlado, v kateri pa naj ne bi bilo večjih sprememb. Foto: EPA
Ayrault bo v četrtek predstavil novo vlado, v kateri pa naj ne bi bilo večjih sprememb. Foto: EPA
Francozi s socialističnim predsednikom in parlamentom

"V skladu z republikansko tradicijo je dan po parlamentarnih volitvah premier Jean-Marc Ayrault predsedniku republike ponudil odstop vlade, ki ga je ta sprejel. Predsednik republike je funkcijo predsednika vlade znova ponudil Jean-Marcu Ayraultu in ga pooblastil za sestavo nove vlade," so sporočili iz urada predsednika.

Sestava nove vlade bo znana v četrtek po vrnitvi Hollanda z vrha G20 v Mehiki in konference o trajnostnem razvoju Rio+20 v Braziliji. Večjih sprememb v vladi naj ne bi bilo, saj je bilo vseh 25 ministrov, ki so kandidirali na volitvah, tudi izvoljenih v parlament.

V nedeljskem drugem krogu parlamentarnih volitev so socialisti osvojili večino v parlamentu in tako Hollandu omogočili stabilno vladanje v težkih časih hude gospodarske krize. V 577-članskem parlamentu so osvojili 314 poslanskih sedežev, kar pomeni, da ne bodo potrebovali podpore drugih strank na levici.

Prvič po skoraj četrt stoletja se je v parlament uspelo prebiti skrajnodesni Nacionalni fronti, ki bo imela dva sedeža. Njena voditeljica Marine Le Pen, ki je v prvem krogu nedavnih predsedniških volitev osvojila okoli 18 odstotkov glasov, pa je za las izgubila poslanski sedež.

Le Penova je napovedala, da se bo njena stranka zaradi tesnega izida pritožila na pristojni francoski ustavni svet in zahtevala ponovno štetje glasov v regiji Pas-de-Calais na severu Francije.

Francozi s socialističnim predsednikom in parlamentom