Varovanje v dvorani in pred njo je bilo med evrovizijskim dogajanjem močno okrepljeno. Foto: Reuters
Varovanje v dvorani in pred njo je bilo med evrovizijskim dogajanjem močno okrepljeno. Foto: Reuters
V Bakuju je slavila švedska predstavnica. Foto: EPA

Oblasti so aretirale več deset domnevnih načrtovalcev napadov.

"Glavni cilj skupine je bila izvedba terorističnih napadov v prestolnici Baku med Eurosongom. Aretiranih je bilo 40 članov skupine," so v sporočilu za javnost zapisali na azerbajdžanskem obrambnem ministrstvu.
Skupina naj bi načrtovala napade na koncertno dvorano, kjer je potekala pesem Evrovizije, na predsednika države Ilhama Alijeva, na policijske zgradbe, hotele, v katerih so bili nastanjeni tujci, na mošeje in druge verske objekte.
"Zarotniki so si pridobili vstopnice za prireditev, da bi v kristalni dvorani v Bakuju izvedli teroristični napad," so sporočili z ministrstva.
Eden med aretacijo ubit
Varnostne sile so osumljence aretirale med akcijami v Bakuju, Ganji, Sumgajitu in drugod po državi. Nekateri osumljenci so se aretaciji uprli z orožjem, eden izmed njih je zato tudi umrl.

V sporočilu za javnost so azerbajdžanske oblasti še zapisale, da v javnost teh informacij niso želeli posredovati med Evrovizijo, saj niso želeli povzročiti panike med azerbajdžanskimi prebivalci in tujimi gosti.
Skrivanje protestov
Je pa v javnost med tednom Evrovizije vseeno prišla novica o surovem zatrtju protivladnih protestov. Policija v Bakuju je namreč tik pred finalno prireditvijo razbila demonstracije in aretirala 35 protestnikov, ki so pred državno televizijsko postajo brali poziv k izpustitvi političnih zapornikov in protestirali proti domnevni cenzuri državnih medijev.
Med aretiranimi sta bili tudi dve ženski, ki sta protestirali s plakatom "Hočemo javno televizijo, ne Ilhamovo televizijo". Nasprotniki kontroverznega predsednika Alijeva in njegove vlade so skušali izkoristiti priljubljeno pevsko tekmovanje, da bi pritegnili pozornost mednarodne javnosti na zlorabe človekovih pravic v z nafto bogati državi.