Lanski protesti v prestolnici Baku. Foto: Reuters
Lanski protesti v prestolnici Baku. Foto: Reuters
Ilham Aliyev velja za enega bolj kontroverznih evrazijskih voditeljev. Foto: EPA

Azerbajdžan, pretežno muslimanska država v južnem Kavkazu, služi kot tranzitno območje za ameriško vojsko v Afganistanu, pa tudi kot vir energetskih zalog za Evropo.
A mednarodne organizacije že dalj časa ostro kritizirajo vladavino kontroverznega predsednika Ilhama Aliyeva, ki po njihovem mnenju vse bolj omejuje svobodo govora v državi. Aliyeva kritiki kritizirajo zaradi njegove avtoritarne vladavine, njegovo vlado pa je organizacija Transparency International uvrstila na seznam najbolj koruptivnih v Evropi.

Aretirani med protesti
Osem aktivistov nevladnega mladinskega gibanja NIDA so zaprli, potem ko je sodišče odločilo, da so krivi huliganstva, posedovanja mamil in razstreliv ter namere povzročitve javnega nemira. Osmerico, staro med 18 in 28 let, so aretirali marca lani med protesti v prestolnici Baku, uperjenimi proti nasilju znotraj azerbajdžanske vojske. Povod za proteste je bila smrt vojaškega nabornika Jejhuna Gubadova v vojašnici - zadnja v vrsti smrti vojakov zunaj bojišč in v sumljivih okoliščinah.

"Ta proces je bil od samega začetka politično motiviran," je dejal odvetnik obtoženih Khalid Bagirov in napovedal, da se bodo na razsodbo pritožili. "Jasno je, da želijo oblasti zastrašiti mladino in preprečiti kakršne koli proteste v državi."

Pozivi mednarodnih organizacij
Organizacija Amnesty International je pozvala k "takojšnji in brezpogojni izpustitvi" tako aktivistov gibanja NIDA kot tudi drugih "zapornikov vesti". "Ta razsodba je sramota za človekove pravice in prikladen opomnik, da Azerbajdžan še naprej zavrača spoštovanje osnovnih človekovih svoboščin," je dejal Denis Krivosheev iz AI-ja. "Ustrahovanje, pripor in zapor naglo postajajo priljubljena rešitev režima, ki si obupano želi nadzirati in kaznovati kritike in vse, ki mislijo drugače."

Da se stanje svoboščin v Azerbajdžanu naglo slabša, se strinja tudi Nils Muiznieks, komisar za človekove pravice v Svetu Evrope, ki je izrazil zaskrbljenost nad "skrb vzbujajočim vzorcem" zlorab, oblasti pa pozval k spoštovanju regionalnih standardov.

Vlada po drugi strani trdi, da devetmilijonsko prebivalstvo Azerbajdžana uživa popolno svobodo govora in dostop do zelo dejavnih opozicijskih medijev.