Območje, kjer so se zgodili napadi morskih psov, sicer veljajo za varna območja za plavalce. Foto: Reuters
Območje, kjer so se zgodili napadi morskih psov, sicer veljajo za varna območja za plavalce. Foto: Reuters

Žrtvi prvih dveh napadov morskega psa septembra letos, 12 let stara deklica in 46 let stara ženska, sta napad sicer preživeli, deklici pa so morali amputirati nogo. Zadnji napad, v ponedeljek je morski pes napadel 33-letnega moškega, ki je s prijatelji plaval v pristanišču Cid na območju otokov Whitsunday, pa ni imel srečnega konca.

Moški je za posledicami ugriza v roko in nogo, izgubil je veliko krvi in doživel tudi zastoj srca, v bolnišnici umrl.

Nepojasnjeno vedenje živali
Raziskovalci ne vedo, zakaj se napadi dogajajo na območju, kjer je sicer veliko turistov, morski psi pa se do zdaj na njem niso zadrževali. Profesor Colin Simpfendorfer z univerze James Cook je za BBC dejal, da so morske pse na območje lahko zanesli ribiči ali pa umazana voda. Šlo naj bi za ponavljajoč se vzorec vedenja morskih psov po vsem svetu, zaradi česar znanstveniki domnevajo, da morajo obstajati določeni pogoji, zaradi katerih pride do napadov.

Obveščenost plavalcev
Prisotojne oblasti so se na septembrski napad morskih psov odzvale s preventivnimi ukrepi: z območja so odstranili šest morskih psov, pod vodo pa so za en teden nastavili vabo s kavlji in mreže.

Simpfendorfer je za BBC dejal, da ni znano, ali so tovrstne vabe učinkovite, polega tega pa so zelo nevarne za morsko življenje, saj se mnoge živali ujamejo v mrežo.Tako je za plavalce nujno, da se informirajo o tem, kako v vodi zmanjšajo možnost napada. Zadnji napad se je recimo zgodil ob mraku, ko so morski psi bolj aktivni.