Azija z Oceanijo
(9)
Razsežnosti poplav se kažejo šele zdaj, ko se je vreme nekoliko umirilo. Foto: Reuters

Dodaj v

Japonska: po zgodovinskem deževju 156 žrtev poplav

Vreme se je nekoliko stabiliziralo
10. julij 2018 ob 13:49
Hirošima - MMC RTV SLO, STA

Reševalci na Japonskem iščejo morebitne preživele v hudih poplavah, ki so posledica rekordnega deževja. Gre za največjo naravno ujmo, ki je državo prizadela v zadnjih 36 letih in v kateri je umrlo najmanj 156 ljudi.

Na jugu in zahodu Japonske se nadaljujejo iskalne in reševalne operacije od hiše do hiše, v katerih sodeluje okoli 75.000 policistov, gasilcev in vojakov. Pri tem so našli mnoge posmrtne ostanke žrtev.

Močno deževje, ki je zajelo Japonsko med četrtkom in nedeljo, je poplavilo številne ceste in hiše, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov.

Brez domov ostalo več tisoč ljudi
Po podatkih pristojnih oblasti je v poplavah umrlo najmanj 156 ljudi, po navedbah medijev pogrešajo še več deset ljudi.

Več tisoč ljudi ostaja v zasilnih bivališčih, kjer jim tamkajšnje oblasti nudijo pitno vodo; japonska vlada je sicer sporočila, da bo za pomoč prizadetim namenila 20 milijonov dolarjev.

Razsežnosti poplav se kažejo šele zdaj, ko se je vreme nekoliko umirilo in bi temperatura lahko dosegla 35 stopinj Celzija. Kljub temu pa nekatere reke še vedno poplavljajo, saj so se v strugah nabrale odlomljene veje in les dreves.

Japonski premier Šinzo Abe, ki je v ponedeljek odpovedal svojo pot v tujino, bo v sredo obiskal poplavljena območja v Okajami.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
astro
# 10.07.2018 ob 14:35
Groza! Voda, blato, smrt, uničenje. Tudi tu vsa čast reševalcem.
HOR
# 10.07.2018 ob 15:49
@levibober
# 10.07.2018 ob 15:15
"...In globalno segrevanje je se vedno postranska tema, ker pac gre v nos korporacijam..."

Pa kako je globalno segrevanj postranska tema, če o tem nakladajo od OZN in EU preko papeža do Merklove, da medijev in raznih vremenarjev tr naravovarstvenikov niti ne omenimo...
Pa še davek na (topli) zrak oziroma CO2 plačujemo, za toplo vodo pa itak......
HOR
# 10.07.2018 ob 15:44
@Namida
# 10.07.2018 ob 15:07
"... Nič več normalnega ni z vremenom - povsod se podirajo rekordi (ali suša, ali padavine, ali vročinski vali kjer jih nikoli ni bilo itd.), vendar se določeni ljudje še vedno delajo slepe, da si sami to povzročamo!
Bogi ljudje!..."


Razen zadnje čase nekaj več vročinskih valov in dni z visokimi temperaturami ni nič kaj tako povprečno globalno nenormalnega z vremenom kar ne bi bilo videno že v prejšnjih stoletjih, največje vremenske katastrofe pa so se večinoma zgodile pred več, kot 50 leti in v preteklih stoletij ne pa sedaj, enako na Japonskem ( sedanje so največe samo v zadnjih 36 letih, ne pa recimo v 100 letih...). Tako, da si glede klime ne "povzročamo" nič hujšega kot pred 100 ali 200 in več leti.
Smo pa posekali do sedaj polovico gozdov in iztrebili marsikatero žival, pa tudi skoraj vse sinje kite, kar verjetno precej vpliva tudi na klimo Zemlje...
V južni Afriki pa pravkar ponekod rekorden mraz in sneg, ki ga ne pomnijo, Antarktika se ohlaja, kakor tudi nekateri oceani, tvorba ledu na povšini Grenlandije pa je že drugo leto nad več desetletnim povrečjem glede na kaeterega je tudi taljenje ledu letos zamujalo za kak mesec, trenutno se pa globalno še vedno (začasno) ohlajamo od velikega naravnega toplotnega pospeška El Nino v letu 2016, globalne temperature pa so že padle na nivo pred velikim segrevanjem v 2016... Pa tudi led na morju Arktike je poleti še relativno daleč od izginotja čeprav se je to napovedovalo že za pretekla leta...
Lokalno pa so seveda razlike kakor na primer v Sloveniji, ki se segreva bolj od povprečja, zadnječas pa (spet...?) beleži tudi nekaj več exstremnih vremenskih dogodkov...
Trenitno pa smo tudi v fazi sončnega minimuma, ko se beleži tudi več naravnih ekstremov...
SMERŠ
# 10.07.2018 ob 15:30
globalno segrevanje, iluminati, chemtraili, darpa... vse je krivo za vreme samo narava ne
HOR
# 22.07.2018 ob 01:35
@levibober
# 10.07.2018 ob 16:17

Globalno morja ob obalah povprečno ne naraščajo več kot 2 mm na leto, kar pomeni, da Bangledeš ne bo poplavljen, Polovica Nizizomcev pa živi pod morsko gladino in glej ga zlomka nobenih klimatskih beguncev iz Nizozemske...!?

Globalno segrevanje pa ni do sedaj nobena katastrofa, pač pa kvečjemu obratno - pridelava hrane narašča, revnih je vedno manj, manjša pa se tudi škoda zaradi ekstremnih klimatskih dogodkov, ki povprelno ne kažejo trenda naraščanja (razen mnekaj več toplotnih valov in dni z visokimi temperaturami).
Vse ostalo pa je nakladanje približno podobni nakladanju o Novičoku...
levibober
# 10.07.2018 ob 15:15
In globalno segrevanje je se vedno postranska tema, ker pac gre v nos korporacijam.
mstrgar1
# 10.07.2018 ob 15:36
Geoinženiring. Pa če boste ponovno izbrisal, bom pa še 500 X napisal!
levibober
# 10.07.2018 ob 16:17
Hor

Vidim,da se vecina se vedno ne zaveda, kaksna katastrofa je globalno segrevanje. Za pokusino; v naslednjem stoletju 150 milijonov prebivalcev Bangladesa ne bo imelo vec drzave,saj lezi nizje od gladine morja in bo tako prva drzava,ki bo pod vodo. Eu razpada zaradi milijona beguncev,kaj mislis da se bo zgodilo, ko bo prislo nekaj deset milijonov ljudi?

Je pa itak ze prepozno,saj smo tok za ukrepanje ze zamudili.
Namida
# 10.07.2018 ob 15:07
Nič več normalnega ni z vremenom - povsod se podirajo rekordi (ali suša, ali padavine, ali vročinski vali kjer jih nikoli ni bilo itd.), vendar se določeni ljudje še vedno delajo slepe, da si sami to povzročamo!
Bogi ljudje!
Kazalo