Pismo z neuradnim povabilom je papežu predal južnokorejski predsednik Mu Dže In med četrtkovo avdienco v Vatikanu. Na fotografiji severnokorejski vodja Kim Džong Un (levo) in papež Frančišek (desno). Foto: EPA
Pismo z neuradnim povabilom je papežu predal južnokorejski predsednik Mu Dže In med četrtkovo avdienco v Vatikanu. Na fotografiji severnokorejski vodja Kim Džong Un (levo) in papež Frančišek (desno). Foto: EPA

Povabila papežu Frančišku, naj obišče Azijo, v teh dneh kar dežujejo. Poleg neuradnega povabila na obisk Severne Koreje, ki ga je papežu v obliki pisma severnokorejskega najvišjega vodje Kim Džong Una včeraj izročil južnokorejski predsednik Mun Dže In, je papeža povabila na obisk tudi tajvanska predsednica Caj Ing Ven.

Neuradno sta papeža na Kitajsko povabila tudi dva kitajska škofa, ki se v Vatikanu prvič udeležujeta škofovske konference. Ali sta za povabilo dobila soglasje kitajskih oblasti, ni znano.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In poskuša papeža čim bolj pritegniti v reševanje krize na Korejskem polotoku, saj bi s svojim vplivom in moralno avtoriteto lahko zelo pozitivno vplival na oba glavna protagonista korejskega mirovnega procesa; na ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Svoboda vere, ne pa tudi obredov
Ta je južnokorejskemu predsedniku med njunim zadnjim srečanjem dejal, da bi papeža sprejeli z odprtimi rokami. V Severni Koreji je sicer samo peščica katoličanov, po neuradnih ocenah jih ni več kot tri tisoč. Severnokorejka ustava dopušča svobodo veroizpovedi, vendar oblasti do zdaj niso dopuščale verskih obredov. Vatikan bo, kot trdijo južnokorejski mediji, zato kot pogoj za papežev obisk zahteval, da Severna Koreja dovoli svobodno opravljanje verskih obredov in prihod duhovnikov.

Frančišek Tajvana ne bo obiskal
Papež Tajvana ne bo obiskal, ampak bo, kot pišejo azijski mediji, samo molil v njegovo dobro, saj bi z obiskom razvrednotil začasni sporazum, ki ga je Vatikan nedavno sklenil s Pekingom. Sporazum namreč omogoča papežu, da na predlog lokalnih škofov in oblasti dokončno izbira kitajske škofe. Vplivni hongkonški kardinal Zen trdi, da je Vatikan s tem, ko je dovolil oblastem, da se vmešavajo v imenovanje škofov, preveč popustil Pekingu. Čeprav sta kitajska škofa, ki sta se udeležila škofovske konference v Vatikanu, papeža neuradno povabila na obisk na Kitajsko, bi bilo to mogoče le v primeru, če bi Vatikan pretrgal diplomatske stike s Tajvanom.