Azija z Oceanijo
(9)
Mike Pompeo in Shinzo Abe
Pompeo je Abeju obljubil usklajen pogled glede Severne Koreje. Foto: Reuters
Mike Pompeo
Državni sekretar ZDA bo v nedeljo prispel v Pjongjang, nato pa pot nadaljeval v Seul in turnejo zaključil v Pekingu. Foto: Reuters

Dodaj v

Pompeo pred potjo v Pjongjang Japonski zagotovil usklajenost stališč

ZDA in Japonska pred podpisom trgovinskega sporazuma
6. oktober 2018 ob 18:28
Tokio - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je prispel na Japonsko, prvo postajo na svoji turneji po Aziji, na kateri si bo prizadeval za novo srečanje med Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom.

Na letu v Tokio je izrazil upanje, da bo ZDA uspelo pospešiti organizacijo drugega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje, Donaldom Trumpom in Kim Džong Unom. "Dvomim sicer, da se bomo dokončno dogovorili o srečanju, bi pa lahko govorili o mogočih krajih in datumih. Morda pa bomo šli celo dlje od tega," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Pompeo.

Japonski premier Šinzo Abe je na skupni novinarski konferenci pozval k usklajenosti Tokia in Washingtona glede severnokorejske jedrske grožnje. Pompeo mu je obljubil popolno usklajenost med pogledi ZDA in Japonske, preden odpotuje v Pjongjang. Prav tako mu je zagotovil, da bo na srečanju s Kimom spregovoril o vprašanju Japoncev, ki jih je pred desetletji ugrabila Severna Koreja.

Japonska, ključna ameriška zaveznica v Aziji, od Severne Koreje zahteva popoln seznam japonskih državljanov, ki so jih ugrabili, da bi jih usposobili za vohune. Japonska kot pogoj za normalizacijo odnosov med državama postavlja vrnitev vseh še živih ugrabljencev.

Zadnji Pompejev obisk sicer ni razveselil Severnih Korejcev, Pjongjang je njegovo zahteve označil za "mafijske". Nedavno je Severno Korejo razjezil z izjavo, da morajo mednarodne sankcije v veljavi ostati vse do jedrske razorožitve. V sredo je poudaril, da ima ideja soglasno podporo Generalne skupščine Združenih narodov, "čeprav imata Rusija in Kitajska ideje o tem, kako bomo pričeli razmišljati o času, ko jih bo primerno zmanjšati".

ZDA in Japonska blizu trgovinskemu sporazumu
Pompeo je še pristavil, da sta ZDA in Japonska po srečanju Abeja in Trumpa v New Yorku prejšnji mesec na poti k dokončanju trgovinskega sporazuma. Novi trgovinski sporazum naj bi japonsko avtomobilsko industrijo obranil pred novimi carinami. Trump je sicer nezadovoljen glede 69 milijonov dolarjev japonskega presežka v trgovanju med državama, približno dve tretjini presežka izhaja prav od avtomobilske industrije.

Pjongjang, Seul, Peking
Državni sekretar ZDA bo v nedeljo prispel v Pjongjang, nato pa pot nadaljeval v Seul, kjer se je bo srečal z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom, ki je pomembno prispeval k zmanjšanju napetosti na Korejskem polotoku.

Turnejo bo v ponedeljek sklenil na Kitajskem. Pričakovati je, da bo obisk minil v precej napetem ozračju glede na vse očitke, ki iz Washingtona letijo na račun Pekinga. Ameriški podpredsednik Mike Pence je v četrtek Kitajsko obtožil vojaške agresije, nepoštenih trgovinskih odnosov, kršenja človekovih pravic in vmešavanja v ameriške volitve.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
TyTo
# 06.10.2018 ob 19:53
"Ameriški podpredsednik Mike Pence je v četrtek Kitajsko obtožil vojaške agresije, nepoštenih trgovinskih odnosov, kršenja človekovih pravic in vmešavanja v ameriške volitve..."

Ne vem no, sem samo navadni državljan, toda vseeno bi me bilo sram kaj takega v javnosti izjavit!!
firtoh
# 06.10.2018 ob 20:18
Mene zanima, če tile ameriški predstavniki verjamejo v to,kar govorijo ali tako govorijo,ker morajo?
mb128
# 06.10.2018 ob 19:46
...pred destletji ugrabila... Jep pred desetletji je pokalo tam dol!
Mislim članek je napisan, vsaj po moje, tako kot da Japonski sploh ne paše da se Zda in S. Koreja pogovarjata.
alenka2012
# 07.10.2018 ob 08:40
Če se Jenkiji ne bi mešali vsepovsod bi bil svet zelo lep in vladal bi mit
nuLanuLa
# 06.10.2018 ob 21:13
Treba je sproducirati še eno veliko krizo, tako, da bodo ljudne postali brezbrižni, ko se bodo ukvarjali s svojimi težavami, potem pa bo treba čredo razočaranih pognati v vojno. Vse skupaj vse bolj smrdi po veliki vojni.
audiac
# 06.10.2018 ob 20:28
firtoh,
jaz mislim,da večina celo verjamejo.Laganje v politiki jim je pa itak samoumevno.No,ne samo njim,so pa "svetilnik" te vrline :)
audiac
# 06.10.2018 ob 20:25
Upam,da ga Kitajci nogirajo po hitrem postopku.Kako imajo Amyji sploh obraz obiskati Kitajce,če neprestano pljuvajo po njih?
Tale Pompeo mi je pa že na pogled milo rečeno neprijeten osebek.
Klankon
# 06.10.2018 ob 20:46
Jaz če bi bil na mestu Kitajske bi prepovedal Pencu da se približa kitajskemu zračnemu prostoru.
ogenj
# 06.10.2018 ob 20:15
Mike Pompeo mora postati naslednji ameriški predsednik!
Kazalo