Azija z Oceanijo
Tajska
Reševalci nosijo enega od rešenih dečkov. Foto: EPA
Reševalec
Reševanje je zelo zapleteno in nevarno. Foto: Reuters
VIDEO
Na varnem 8 tajskih dečko...
VIDEO
Iz jame rešili že petega dečka

Dodaj v

Reševalci iz jame na Tajskem v ponedeljek rešili še štiri dečke

Dečki premraženi, a v dobrem stanju
9. julij 2018 ob 11:39,
zadnji poseg: 9. julij 2018 ob 17:05
Bangkok - MMC RTV SLO, STA

Na Tajskem se je v ponedeljek nadaljevalo reševanje v poplavljeni jami ujetih dečkov. Reševalci so rešili še štiri dečke, skupaj torej osem, tako da zdaj v jami Tam Luang ostajajo ujeti še štirje dečki in njihov 25-letni trener. Reševanje se bo nadaljevalo v torek.

"Dva dni, osem članov Divjih svinj. Hura," je tajska mornarica objavila na svoji uradni strani na Facebooku. Divje svinje (angl. Wild Boars) je namreč ime nogometne ekipe, katere člani so dečki in njihov trener.

Dečki premraženi
Vsi rešeni dečki so po poročanju BBC-ja premraženi, je pa njihovo zdravstveno stanje dobro. Prvi štirje dečki, ki so jih iz jame rešili v nedeljo, ostajajo še v bolnišnici, njihovo zdravstveno stanje je prav tako dobro.

Imen rešenih dečkov niso objavili
Potapljači so se v ponedeljek vrnili v jamo ob 11. uri po krajevnem času, po besedah guvernerja Čang Raja (Chang Rai) in vodje reševalne operacije Narongsaka Osotanakorna pa je bilo na delu "več ljudi" kot v nedeljo. Narongsak je pojasnil, da je reševala ista ekipa tajskih in tujih potapljačev kot v nedeljo, le nekatere posameznike so zaradi utrujenosti zamenjali. Po poročanju BBC-ja je guverner še dejal, da imen rešenih dečkov niso objavili iz spoštovanja do družin tistih, ki so še ujeti v jami. BBC še poroča, da ni jasno niti, ali so glede rešenih dečkov obvestili njihove družine.

Prva faza operacije "gladka"
Za prvo fazo operacije, ki so jo sprožili prej, kot so načrtovali, saj so izkoristili premor v deževju, so tajske oblasti sporočile, da je potekala "gladko", rešeni dečki pa so "v dobrem stanju". Notranji minister Anupong Paodžinda je v nedeljo sporočil, da so rešeni dečki "močni in zdaj na varnem" v zdravniški oskrbi.

Zahtevna štirikilometrska pot iz jame
V soboto je Narongsak dejal, da imajo reševalne ekipe od tri do štiri dni časa za izvedbo operacije. V jami je sicer dejavnih 90 potapljačev, 40 iz Tajske in 50 tujih. Dostop do ujete skupine je težaven celo za izkušene potapljače. Približno štiri kilometre dolga pot vključuje hojo, plezanje in potapljanje s pomočjo vrvi, ki so že potegnjene pod vodo.

Vsakega otroka spremljata po dva potapljača, ki prav tako nosita njegovo kisikovo jeklenko. Pot je v enem delu še posebej težka, saj je prehod tako ozek, da morajo potapljači sneti jeklenko, da lahko splavajo skozi.

Otrokom dali pomirjevala
Nihče izmed mladih nogometašev nima izkušenj s potapljanjem, zato so strokovnjaki opozarjali, da bi jih lahko zgrabila panika. Danski potapljač Ivan Karadžić je za danski radio razkril, da so v nedeljo rešeni četverici pred nevarnim odhodom iz jame zato dali močna pomirjevala. "Niso bili popolnoma omamljeni, a tudi odzivali se niso več čisto prav," je povedal Karadžić, ki je kot prostovoljec sodeloval pri reševanju, navaja DPA.

Nekdanji mornariški potapljač umrl med reševanjem
Da je reševanje izjemno nevarno, dokazuje smrt nekdanjega mornariškega potapljača Samana Gunana, ki se je javil, da bi pomagal pri reševanju. Saman je umrl v petek med dostavljanjem kisikove jeklenke otrokom. Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, in njihov 25-letni trener so odšli v jamo 23. junija. Močan dež je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje.

B. V., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
fah-q
# 09.07.2018 ob 11:49
čestitke za včeraj in držim pesti za danes.
pina1
# 09.07.2018 ob 14:26
Kot mnogi drugi , sem tudi jaz med tistimi, ki spremljam dogajanje v tej jami...in ob vsej tragediji razmišljam , kako je včasih potrebno, da se zgodi kaj takega...
To se dogaja tako daleč, vendar mnogi izmed nas trepetamo za življenja teh fantov, iz srca želimo, da bi vsi, ki so prisotni pri tej reševalni akciji , srečno opravili svojo nalogo.
Čudovito je ( ne me razumeti narobe ) , kako lahko kakšen dogodek poveže svet, kako kar naenkrat ni popolnoma nič važno, od kje je kdo, kakšen je....ne barva, ne vera..ne materialne dobrine...tukaj vse združuje le želja...želja pomagati in rešiti te fante.
In ob vsem tem spoznamo, da je svet še vedno lep, da smo ljudje še vedno ljudje..In taki trenutki potem prinesejo vero, da je še upanje za naše človeštvo....da le ni vse izgubljeno..
Pjanc
# 09.07.2018 ob 12:16
Bravo reševalci! Ponosen sem na vas!
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 14:55
Pomirjevala so malenkost v primerjavi s smrtjo. Starsi jim bodo neizmerno hvalezni
maliP
# 09.07.2018 ob 15:25
Ne vem koliko se kdo spozna na potaplanje, vendar že za samo potapljanje s stisnjenim zrakom recimo v bazenu z briljantno vodo cca 15 - 20 % ljudi ni sposobno zaradi največkrat medicinskih ovir, še približno 10% zaradi psiholoških (panika) tako da tukaj teoretično že treh otrok ne bi morali pripejati ven, baje jih nekaj niti plavat ne zna. Potem pa še . Jama. Tema. Slaba vidljivost (praktično nič) in nekateri bi otroke poslali na to ekspedicijo brez apavrinčka??
Res da so razdalje sifonov kratke, vendar za ta podvig reševalci lahko grejo v penzijo (in to ne take kot jo Erjavc zrihta)
pina1
# 09.07.2018 ob 14:48
Palpatine , da so otrokom dali pomirjevala, verjemi, so že vedeli, kaj delajo !
mattyy
# 09.07.2018 ob 14:31
Potapljači bi morali it na finale.
Zlobni genij
# 09.07.2018 ob 12:30
Čestitke potapljačem za pogum. Noro, v kaj se spravljajo in kaj vse tvegajo za te dečke.
severnik
# 09.07.2018 ob 15:35
Otrokom dali pomirjevala

???

Upam, da bo za tole nekdo pošteno ODGOVARJAL!


Kaj pa tebi ni jasno????
Radio
# 09.07.2018 ob 13:05
Mislil sem, da je Ivan Karadžić finski, ne pa danski potapljač.
audiac
# 09.07.2018 ob 12:13


Tole povezavo je prilepil pri prejšnjem postu že upotabnik severnik.
Takole nekako zgleda na tistem najožjem delu (višina zgolj 60 cm).Ta posnetek sicer verjetno ni od tam,ampak je iz kakšnih vaj.Voda je na posnetku namreč sumljivo čista,v jami Tham Luang je verjetno veliko bolj kalna.
Prvi potapljač mora poleg svoje jeklenke (in potem sebe) na drugo stran spraviti še jeklenko od otroka,ki jo je prej držal v roki.Otrok mora biti s cevjo seveda neprestano priključen na to jeklenko.Potem pride na vrsto otrok.Tisti potapljač,ki je že šel skozi,ga previdno vleče k sebi na drugo stran in seveda hudo pazi,da je s svojimi in otrokovimi cevmi za zrak vse v redu.Za otrokom pa je drugi potapljač,ki tudi z zadnje strani skrbi za varen prehod otroka.Nato mora seveda drugi spraviti čez prehod še sebe.Komplicirano in klavstofobično.
Rotrolatte
# 09.07.2018 ob 14:40
Osmi zunaj, za danes zaključeno. Ostajajo še štirje + trener. Bravo vsem reševalcem!
goto
# 09.07.2018 ob 13:02
Pri rudarjih v Čilu so tudi najprej potetegnili ven psihično najbolj stabilno osebo. Kot so že napisali predhodniki, je manjši stres čakat v jami z hrano in pijačo, kot da se zagozdiš nekje na sredini poti med reševanjem...
Iz izkušenj vem da nekateri ponorijo že, če jim daš deko na glavo ali zapreš v omaro za nekaj sekund!
Arso
# 09.07.2018 ob 12:26
Čestitke vsem, ki pomagajo, še posebej potapljačem.
To pa so junaki, kapo dol. Vsi si zaslužijo posebna
državna odlikovanja in še dodatne bonitete.
fah-q
# 09.07.2018 ob 12:16
seneca
Danes naj bi najprej odpeljali fizično močnejše otroke, pišejo na tujih portalih. Ni mi jasno zakaj ta logika?

ker gre za večurno reševanje v ekstremnih pogojih je edino logično, da najprej testiraš z najmočnejšimi. ko gre kaj narobe so ti lahko celo v pomoč. za temi sledijo najšibkejši, ker že imaš izkušnje in si lahko pripravljen. to ni isto kot če bi iz vode na morju vlekli v čoln kake brodolomce-tam pobereš najprej najšibkejše. pozabljaš, da imajo sedaj hrano in zdravila ter oskrbo in da je reševanje izjemno zahtevno.
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 12:04
Mislim da se je to nanasalo na vceraj. Mocnejse so dali naprej, da so videli ce je to sploh izvedljivo.
Bloodline
# 09.07.2018 ob 15:43
Kaj pa Elton Musk in njegova mini podmornica?

Že 20x je blo napisano, da so nekateri prehodi tako ozki, da mora potapljač sneti bombo, da pride skozi, eni pa še kar fantazirate o neki podmornici???
iufhdfewd
# 09.07.2018 ob 14:26
Potem bodo res lahko šli na finale nogometa :)
Seneca
# 09.07.2018 ob 13:27
Na posnetku tajske TV se vidi, da je ta peti deček prav strumno zakorakal iz reševalnega kombija v helikopter! Dober znak tudi za ostale, ki so še v jami!
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 15:32
En pametnjakovic je bil glasen zakak nimajo vec kisika v jami. Pa ga je en hitro utisal ko mu je rekel, da ni prostora za toliko jeklenk v prekatih. Ker tamalim vmes menjajo jeklenko s kisikom. V glavnem izjemen dosežek
gkrosl
# 09.07.2018 ob 15:59

Palpatine
# 09.07.2018 ob 14:41
Prijavi neprimerno vsebino
Otrokom dali pomirjevala

???

Upam, da bo za tole nekdo pošteno ODGOVARJAL!


Nkateri bi morali za komentarje ODGOVARJATI!
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 13:56
Ja ja corto cisto izzi je. Zato pa so jim dali pomirjevala. Vzdrži se takih komentarjev. Ne morem verjet kako ste eni pametni. Pa 3 kilometre pod vodo plavat ob tem pa lačen in zejen, cisto lahko
Seneca
# 09.07.2018 ob 12:00
No, 5 otrok je že zunaj!!!!
STANE
# 09.07.2018 ob 16:07
Palpatine
# 09.07.2018 ob 14:41
Prijavi neprimerno vsebino
Otrokom dali pomirjevala

???

šteno Upam, da bo za tole nekdo poODGOVARJAL!

Jaz bi tebe poslala na štiriurno pot po rovih in črni vodi z bombo..pa da vidiš,če bi rabil pomirjevalo.....aja še prej pa 14 dni in noči v črni jami...aja pa od tega 1 reden v pričakovanju,če te bo kdo sploh našel,ali boš tako maral umreti....
DAbears
# 09.07.2018 ob 14:57
Palpatine ne pametuj jaz sem presenecen da jih niso celo uspavali
Figeto
# 09.07.2018 ob 13:37
Italijani, ki imajo reporterja tam so imena objavili. Sporočili so ji sami starši.
Ne samo predpisovati od Angležev.
A noben pri vas ne govori kakšen drugi jezik?
zokizaver666
# 09.07.2018 ob 16:19
Že iz takih odgovor je razvidno zakaj volilna praica ne bi smela biti "univerzalna dobrina".

En velik BRAVO reševalcem in dečkom.
In naj gre tudi pri zadnjih (+ trener) vse gladko (kakor sploh lahko gre).
audiac
# 09.07.2018 ob 14:25
Corto,
Cevi z zrakom iz jeklenke tudi niso iz stiroporja in nanje ni treba nic hudo paziti

Nimaš pojma.Sama cev (recimo) da ni tako občutljiva,so pa spojke in regulatorski mehanizem.In zračna jeklenka je pri ročnem prestavljanju kar nerodna stvar,kljub temu,da je v vodi.Z vlečenjem jeklenke za cev si seveda nikakor ne smeš pomagati.Paziti moraš (med drugim),da otroku s cevjo ne potegneš dol obrazne maske.Sicer jo drži vakum,ampak vseeno...Oni imajo namreč celo obrazno masko.Poglej povezavo,ki sem jo dal na prvi strani.
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 14:38
Briga potapljače za fusbal, pobje majo drugacne prioritete v življenju. Vecine niti imenovali ne bodo ker je to nevarno, glede na delo s katerim se ukvarjajo
Seneca
# 09.07.2018 ob 14:32
Potem bodo res lahko šli na finale nogometa :)

Glede na to, kako je šesti rešeni fant strumno zakorakal iz kombija v helikopter sem prepričan, da obisk finala ni pod vprašanjem!
kar_nekdo
# 09.07.2018 ob 14:19
@Figeto:
štirje otroci + trener so še not...
SP 2006
# 09.07.2018 ob 13:45
že sedmi zunaj
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 13:03
Grozljivi posnetki kako ozko je vse skupaj
Prismuknjen
# 09.07.2018 ob 12:12
@jagodalit,

Za neko eksperimentiranje je prepozno. Kot sem pa video tistega njegovega samopromocijskega izdelka videl, je jasno, da gre lahko skozi izkljucno idealne kanale. Tudi strokovnjaki iz reševanja so takoj vrteli oči.
zokizaver666
# 09.07.2018 ob 16:26
Moj odgovor se seveda nanaša na umotvor Palpatina:
Upam, da bo za tole nekdo pošteno ODGOVARJAL!
Me je kar razjezil ...
kar_nekdo
# 09.07.2018 ob 14:10
Baje, da je že 8.otrok zunaj.
Bravo reševalci in vso srečo za ostale!!
Drncl
# 09.07.2018 ob 13:43
Sem gledal tiste posnetke. To na suhem pet minut ne bi šel skozi tisto, ne da bi pod vodo tako dolgo to moral trpeti. To mora biti predvsem psihična pripravljenost zelo visoka. Vsa čast tem reševalcem...
kapljač
# 09.07.2018 ob 13:39
Gre hitreje , so s e že uvežbali. Govora je že o šestem in sedmem rešenem otroku . Torej treh v današnji akciji
Pjanc
# 09.07.2018 ob 13:23
Rešen že 6 deček!
ginza
# 09.07.2018 ob 12:31
Bojda so tudi že šestega.
Kylie
# 09.07.2018 ob 14:12
Nekateri si pri nabiranju informacij celo dovolijo, da ogrožajo delo reševalcev, s tem, da spuščajo drone in prekinjajo komunikacijo na območju reševanja.
priporočam https://www.bangkokpost.com/hot-topics/1493934/tham-luang-rescue
audiac
# 09.07.2018 ob 12:20
Elon Musk si dela samo neko ceneno propagando.Če si dobro predstavljaš razmere v jami,hitro ugotoviš,da ti kakšne podmornice ne bi mogle pomagati.To ni morje ali reka,zato je le futr za naivne.
Tačka
# 09.07.2018 ob 17:20
uf, čestitke.. vsem , reševalcem, potapljačem, otrokom pa sploh..
edino prav, da so jim dali pomirjevala... še če si psihično in telesno "kakor pripravljen".. verjemite, da ko bi se prvič plazil, poptapljal, plaval v tahih rovih.. bi verjetno večino
ljudi grabila panika... zato, kavčarji ne pametovati..

srečno vsem, vsaka čast, da obstajajo ljudje, ki so jim mar tuja življenja
Rotom
# 09.07.2018 ob 16:48
Kako morajo vse z dekami prekrivati zaradi novinarskih mrhovinarjev! :(
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 13:07
CNN kaze posnetke kako ozko je. Ze po suhem so hudi problemi na nekaterih prehodih
sLoVaN
# 09.07.2018 ob 17:24
Otrokom dali pomirjevala

???

Upam, da bo za tole nekdo pošteno ODGOVARJAL!


Odgovarjali bodo le, zakaj niso tebe na kauč poklicali za kak konstruktiven nasvet. Džizs, pamet kurja šentflorjanska... Ti od krizne situacije razumeš le tisti del, ko zmanjka majoneze v hladilniku...
SMERŠ
# 09.07.2018 ob 14:24
dih jemajoče
gospod iskreni
# 09.07.2018 ob 13:38
CNN pravi da imen ni, zaradi solidarnosti med starsi
sLoVaN
# 09.07.2018 ob 17:58
Seveda, je tega več tam, kjer so mediji... V Jemnu je v času, ko so ti Tajci ujeti v jami, umrlo od vojne, lakote, kolere vsaj 3x toliko fantov, kot na Tajske. Pa nisem slišal za kako Muskovo podmornico, ki bi pitno vodo vozila revežem v Jemnu, pa tudi kakih pomirjeval bi bili veseli tam doli

In zakaj naj bi bilo to primerljivo? Se pravi če sosed name strelja in me ubije je to primerljivo s tem da grem jaz v jamo raziskovat in me voda zalije, potem pa me rešujejo. Zakaj nisi omenil Čečenije, al pa Tadžikistana, tudi tam je ogromno ljudi potrebnih pomoči. Debilen komentar na nivoju tistega s pomirjevali


Zame je vsako človeško življenje enako vredno, in zelo pomembno.
Ali so po tvojem pomembna samo tista ogrožena življenja, o katerih je blazen medijski pomp?
Temu se strokovno reče hipokracija, hinavščina po slovensko in nasploh zabloda "fake news" časa, ki ga živimo...
Glej naprej Big Brother in se odzivaj ob bombastičnih novicah, zate drugi svet očitno ne obstaja.
Verjetno si eden tistih, ki je jokal ob novici, da je v Allepu bombardirano(nedokazano) zadnje zavetišče za zapuščene pse, ob istočasnem(dokazanem) rezanju glav 22 Druzom s strani ISila, pa vse tiho je bilo, a ne?
Najlažje je biti pameten do te mere, da se varno pridružiš miljonski čredi, ko so s kauča pametni in varni, in blazno sočustvujejo in s tem izkazujejo svojo veliko "srce". Praktično, ko res nimaš kaj pomagat, gre v takih primerih za preprosto obrekovanje in naslajanje..Poznano s slovenskih cest ob nesreči: vsi na šipah, oči firbčne 3cm velike, delajo gužvo, a ven ne stopi noben na pomoč..ali pa da bi se vsaj umaknil čimprej.
Spusti raje kak SMS projektu Botrstvo, s tisoč manj ali bolj pametnimi komentarji boš manj naredil, le dokazal, da lezeš v vsesplošno poneumljanje ljudi po vsem svetu...
mirka
# 09.07.2018 ob 15:29
Vsa čast tako dečkom kot reševalcem.
Kazalo