Azija z Oceanijo
(8)
Kim Džong Un in Mun Dže In
Koreji vzpostavljata vse tesnejše vezi. Kmalu se bosta spet sestala voditelja obeh držav. Foto: EPA
Kim Džong Un, Donald Trump
Junija je bilo srečanje Kim Džong Una in Donalda Trumpa, a pogajanja med Severno Korejo in ZDA so zastala. Foto: EPA

Dodaj v

Severna in Južna Koreja sta vzpostavili trajni kanal komunikacije

Urad bo omogočil intenzivnejše povezave med državama
14. september 2018 ob 07:34
Seul,Pjongjang - MMC RTV SLO, Reuters

Severna in Južna Koreja sta na severni strani meje odprli urad za zvezo in s tem trajni kanal za komunikacijo med državama. Kmalu se bosta že tretjič letos srečala voditelja obeh držav.

Urad je odprt na industrijskem območju Kaesong tik za močno militarizirano mejo. "Obe strani sta zdaj zmožni narediti velik korak proti miru, blaginji in združitvi Korejskega polotoka s hitro in odkrito razpravo o temah, ki izhajajo iz medkorejskih odnosov," je dejal vodja severnokorejske delegacije Ri Son Gwon.


Državi sta pred tem komunicirali po telefaksu in posebnih telefonskih linijah, ki so bile pogosto prekinjene, ko so se odnosi med državama poslabšali, poroča Reuters.

Južnokorejski minister za združevanje Cho Myoung-gyon je dejal, da bodo zdaj lahko "neposredno razpravljali o zadevah 24 ur, 365 dni".

V uradu bo delalo do 20 ljudi na vsaki strani. Južni Korejci bodo na drugem, Severni Korejci pa na četrtem nadstropju štirinadstropne stavbe. Ekipi bodo vodili uslužbenci na ravni namestnikov ministrov, ki bodo imeli tedenske sestanke, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev.

V industrijskem parku Kaesong, kjer je urad, so imela okoli deset let južnokorejska podjetja obrate, kjer so delali severnokorejski delavci. Kaesong je postal simbol medkorejskega sodelovanja, a so ga februarja 2016 zaradi večje napetosti med državama po severnokorejskem četrtem jedrskem preizkusu zaprli.

Bo urad pomagal tudi pogajanjem z ZDA?
Seul je sicer želel odpreti urad že avgusta, a je prišlo do zamika zaradi zastoja v pogovorih o jedrski razorožitvi Severne Koreje z ZDA po zgodovinskem srečanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa in Kim Džong Una junija v Singapurju. V Seulu upajo, da bo urad pomagal tudi pri pogajanjih med Pjongjangom in Washingtonom.

Naslednji teden se bosta v Pjongjangu spet sestala voditelja obeh držav, južnokorejski Mun Dže In in severnokorejski Kim Džong Un, že tretjič letos.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ljubiljančan
# 14.09.2018 ob 08:52
Slovenščina je pridevniški jezik.
Trajni komunikacijski kanal bi bilo lepše.
navigator007
# 14.09.2018 ob 08:11
@Svit-1
Korejci so sami poskusili na krut način rešiti probleme takoj po 2. svetovni vojni, ko je severnokorejska vojska z veliko pomočjo kitajskega kanon futra in ruskega orožja zasedla Seul. Posledično je ameriška vojska na korejskem polotoku praktično izpraznila prenapolnjena skladišča relativno zastarelega orožja, namenjenega še vojni z Nemčijo in Japonsko. Od tedaj naprej ni nobene možnosti več, da se Koreji sami dogovorita o rešitvi. Tako kot je morala Rusija dati blagoslov za združitev obeh Nemčij, bosta morali vsaj ZDA in Kitajska pristati na združitev obeh Korej.
Svit-1
# 14.09.2018 ob 08:03
Korejci, sami rešite probleme! Bo najbolje za vas. Tudi če obdržite kakšno bombico.
zapravico
# 14.09.2018 ob 08:52
Me zanima koliko severnih korejcev bi ostalo v državi,če jim odprejo mejo,pa da ga med prestopanjem ne likvidirajo
NOPCBS
# 14.09.2018 ob 07:48
zakaj se sploh mora dobrikati ZDA, ce obstaja le po dobrovoljnosti in podpori Kitajske?
lahko vse dobi preko Kitajske...
Ratomira
# 14.09.2018 ob 08:46
Bolje bi bilo, da bi ustanovili skupen trg dela.
audiac
# 14.09.2018 ob 12:21
navigator,
ko je severnokorejska vojska z veliko pomočjo kitajskega kanon futra in ruskega orožja zasedla Seul
Seul je zasedla severnokorejska vojska kar sama in pozneje pri Pusanu (pristanišče na koncu Korejskega polotoka) skoraj vrgla v morje južnokorejsko vojsko.Tukaj so priskočili J.Koreji na pomoč ZN (no,Amyji) in potisnili severnokorejsko vojsko daleč nazaj globoko na severnokorejsko ozemlje proti kitajski meji.Šele tukaj se je vmešala kitajska vojska in rusko letalstvo.Južnokorejsko vojsko in njihove zaveznike so porinili nazaj do današnjega 38.vzporednika,kjer je J.Korejcem fronto uspelo stabilizirati.Na tem vzporedniku je zdaj meja med državama.
agenda21
# 14.09.2018 ob 21:16
Show must go on,...
Kdo je režiser?
Kazalo