Ramazanski bajram je ob kurbanskem bajramu najpomembnejši praznik muslimanov. Foto: AP
Ramazanski bajram je ob kurbanskem bajramu najpomembnejši praznik muslimanov. Foto: AP
Afganistan
Tako afganistanska vojska kot talibani so utrujeni od večletnih spopadov. Foto: Reuters

Prizor, v katerem je videti skupno praznovanje talibanov in afganistanske vojske, se je še pred dnevi zdel nepredstavljiv, dogajanje pa je vzbudilo upanje, da bi lahko v od bojev utrujeni državi kmalu končno le zavladal mir, piše BBC. Talibani in vojska so si v roke segli in se objeli v več afganistanskih mestih. Afganistanski talibani so se k pripadnikom afganistanske vojske odpravili čez sporno okrožje Bati Kot, ob tem pa so plapolale tako talibanske kot afganistanske zastave. Pripadniki obeh sprtih strani so si nato izmenjali praznična voščila, sledili so objemi in poziranje za fotografije.

Talibani: Premirje mogoče ob umiku ZDA
Praznovanju so se pridružili tudi tamkajšnji vaščani, ki so se objemali in slikali s pripadniki obeh sprtih strani. "Tukaj sem, da pozdravim naše brate v policiji in vojski," je dejal talibanski vojaški poveljnik Baba. Ob tem je pripomnil, da so vsi že naveličani vojne. "Premirje je do zdaj vzdržalo, držali pa se ga bodo tudi naprej, če se bodo tako odločili njihovi voditelji," je še dejal Baba. Predsednik države Ašraf Gani je nato za neznano dolgo časovno obdobje podaljšal enostransko razglasitev premirja in dodal, da so oblasti 46 talibanov v znak dobre volje izpustile iz zapora.

Pripadnik talibanov, ki je na motornem kolesu vozil tako afganistansko kot talibansko zastavo, je premirje pozdravil, vendar dejal, da bo dolgotrajni mir lahko doseči le ob popolnem umiku ameriški sil iz te srednjeazijske države. "Želimo si islamsko državo in vlado. To se ne bo zgodilo, dokler ZDA ne zapustijo Afganistana," je dejal.

V Nangarharju je veselje nato kmalu zamenjalo prelivanje krvi. V napadu avtomobila bombe je umrlo najmanj 20 ljudi. Odgovornost je prevzela Islamska država.

Afganistanski talibani so preteklo soboto prvič po letu 2001 napovedali tridnevno premirje z afganistansko vojsko ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazan. V sporočilu za javnost so ob tem poudarili, da bodo še naprej delovali proti tujim "okupatorskim silam" v Afganistanu ter da se bodo ostro odzvali, če bodo napadeni.

Gani za mirovna pogajanja brez pogojevanja
Predstavnik afganistanskega ministrstva za obrambo Mohamed Radmaniš je v intervjuju za krajevno televizijo pozdravil odločitev talibanov in dejal, da Afganistan upa na nadaljevanje premirja. Predsednik Gani je talibane pozval k pogajanjem, že februarja pa jim je ponudil "mirovna pogajanja brez pogojevanja" in priznanje talibanov kot legitimne politične skupine, če bodo spoštovali vladavino prava. Pred dnevi je sicer vodstvo talibanov zanikalo, da z vlado vodijo skrivna pogajanja.

Gre za prvo premirje po začetku ameriškega posredovanja v Afganistanu pred 17 leti. Številni poznavalci menijo, da je ključno vlogo pri začetku mirovnega procesa odigral sosednji Pakistan, saj v tej državi živi več vodij afganistanskih talibanov.