Azija z Oceanijo
USS Decatur
Ameriški rušilec USS Decatur in kitajska vojaška ladja sta se približala na le 40 metrov. Foto: Reuters
Otočje Spratly
Eden izmed otočkov v otočju Spratly v Južnokitajskem morju, ki si jih lasti Kitajska. Foto: Reuters

Dodaj v

ZDA bodo v Južnokitajskem morju Pekingu pokazale svojo moč

Dialoga med državama skoraj ni
4. oktober 2018 ob 08:57
Washington/Peking - MMC RTV SLO

Po nedavnem bližnjem srečanju kitajske in ameriške vojaške ladje na Južnokitajskem morju je Pentagon na tem območju napovedal obsežne vojaške vaje, s katerimi želi opozoriti Peking, da so Američani pripravljeni tudi na morebitno vojaško soočenje.

Kitajska vojaška ladja se je v nedeljo le na okoli 40 metrov približala ameriškemu rušilcu USS Decatur, ki je plul po Južnokitajskem morju, kjer je izvajal "operacijo svobodne plovbe", ko se je na manj kot 12 morskih milj približal morskima grebenoma Gaven in Johnson v otočju Spratly, na katerem je Kitajska zgradila vrsto vojaških objektov. Peking si lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje, posamezne dele pa si lastijo tudi Tajvan, Filipini, Brunej, Malezija in Vietnam.

Ameriška mornarica je nevarno zbližanje ladij označila za "nevarno in neprofesionalno", kitajsko obrambno ministrstvo pa je protestiralo zaradi ogrožanja kitajske suverenosti.

"Ne želimo izzivati"
Pentagon se je na incident odzval z napovedjo obsežnih vojaških vaj svoje tihomorske flote v mednarodnih vodah, a tik ob teritorialnih vodah Kitajske v Južnokorejskem morju, ki bodo potekale v novembru. Sodelovale bodo vojaške ladje, bojna letala in vojska, z vajami pa želijo Pekingu pokazati svojo moč in opozoriti na to, da se bo Washington odzval na vsakršno izzivanje, poroča CNN. V tem času bodo ameriške sile tako plule neposredno ob kitajskih ladjah, ameriški uradniki pa pomirjajo, da se nikakor ne nameravajo zapletati se v incidente.

Srečanja kot po tekočem traku odpovedana
Kot poroča Uroš Lipušček, sodelavec RTV Slovenije iz Pekinga, je nedavni incident samo še en primer, ki dokazuje, da se soočenje med obema državama širi s trgovinskega tudi na druga področja. Ameriško-kitajski varnostni in diplomatski dialog, ki bi moral biti sredi oktobra, je odpovedan, Kitajci eni od ameriških vojnih ladij niso dovolili obiskati Hongkonga, ZDA pa so Tajvanu kljub kitajskemu protestu odobrile novo vojaško pomoč. Kitajska je poleg tega odpovedala srečanje poveljnikov kitajske in ameriške mornarice, odpovedano je bilo tudi načrtovano srečanje med obrambnima ministroma v Pekingu.

Zaostrovanju med obema državama ni videti konca. V Pekingu izjavljajo, da ne bodo klonili pod ameriškimi pritiski, in se pripravljajo na dolgoročno soočenje. A ekonomisti opozarjajo, da bo Kitajska v carinski vojni bolj prizadeta kot ZDA, nikakor pa ne toliko, da bi se morala vdati. Kitajski izvoz v ZDA namreč predstavlja le nekaj več kot tri odstotke njenega bruto proizvoda.

V ponedeljek se bo v Pekingu na poti iz Severne Koreje ustavil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, a v Pekingu od njegovega obiska nihče ne pričakuje kakršnega koli napredka v reševanju odprtih vprašanj, dodaja Lipušček.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Fuk-U
# 04.10.2018 ob 09:06
Me zanima ce bi kitajci v Kaliforniji meli vojaske vaje, kaj bi v US rekli...
americani so globalni problem!
vidaest
# 04.10.2018 ob 09:14
Američani plujejo tudi v Črnem morju. Tam se jim pa hudobni Rusi "neprofesionalno" približajo na vsega 1 miljo. Ne moreš verjet.
Krtomir
# 04.10.2018 ob 09:15
Zde imajo resnično velik ego, da se mislijo naenkrat kosati z Iranom, Rusijo, Kitajsko itd. Vse te sicer zelo različne države praktično silijo v zavezništvo, kar se seveda za ZDA ne bo dobro končalo, ker te države s svojimi vplivnimi conami predstavljajo polovico sveta.
Kekec99
# 04.10.2018 ob 09:15
Močno dvomim da bodo naredili kaj več kot pa grozili, Kitajska ima sposobnost da udari nazaj, ZDA pa takih ne napadajo.
JanezNovak123123
# 04.10.2018 ob 09:20
Zda = kriminalci, za njih zakoni ne veljajo, razen ko jim pridejo prav
mataj-finance
# 04.10.2018 ob 09:06
Vse, samo da ima vojaška industrija profit.
Kobalt
# 04.10.2018 ob 09:13
morskima grebenoma Gaven in Johnson v otočju Spratly

"morskima grebenoma Xinan in Chigua v otočju Nansha"

:D
sirius
# 04.10.2018 ob 10:03
Američani z Natom, ki je podaljšana roka ameriške agresije priredijo vojaške vaje na meji Rusije, ko pa Rusija izvede vojaške vaje na svojem ozemlju, je to prikaz ruske agresije.
tupamaross
# 04.10.2018 ob 09:36
Kako je že zadnjič gospod Putin rekel.

"...kdorkoli z nami hoče vojno, smo vedno tu in ga čakamo..."
Podgorska Panda
# 04.10.2018 ob 09:28
Potrebno je omeniti kaj se dogaja tam.

Kitajska umetno gradi otoke na morskih grebenih, da si povečajo lastništvo Južnokitajskega morja. Zakaj in kako?

Nekaj statistik:

Na tem področju se najde nafto v vrednosti 11 milijard sodov in ogromno zemeljskega plina, 10% svetovnega ribolovstva se opravi na tem področju. Ampak kaj je pa najbolj pomembno je pa to, da 30% svetovnega morskega prometa prečka prav ta del morja.

Na temu področju je 5 držav, ki si lastijo kose tega bogatega morja, ampak ostaja pa kar velik del mednarodnih voda.
Te države se držijo pravila, ki ga diktirajo ZN, da morje pripada državi 200 navtičnih milj od njenega kopna in po zakonu ZN vse kar je v mednarodni vodah si morajo deliti, ker pripada vsem.

Kitajska ne priznava pravila o 200 milijah, ker so prepričani da jih morje pripada iz zgodovinskih razlogov (slab izgovor po pojem mnenju). Ker se pa očitno želijo izognit kakim večjim odzivom ali sankcijam, so se enostavno odločili da podaljšajo svoje teritorialne vode z izgradnjo otokov, ki jih nato ''poselijo'' z vojaškimi bazami in sedaj je 200 milji prestavljenih za dolžino od prejšnega otoka do novega- vsi so znotraj Kitajske, po pravilu ZN.

Skratka, Kitajska je našla način kako si lahko pasivno-agresivno prilasti morje in vpletene države nimajo pravne podlage za maščevanje in zdaj ZDA kažejo svojo prisotnost v regiji in mislijo, da jih bo to odgnalo- ne bo jih.
sirius
# 04.10.2018 ob 09:38
Zanimivo izrazoslovje, ni kaj. Če kdo drug, Američani izzivajo po celem svetu. Kaj pa je drugega prirejanje vojaških vaj tik ob ozemlju druge države, na drugem koncu sveta, kot izzivanje. Pri čemer pa prostodušno obtožujejo druge države agresivnega obnašanja.
mb128
# 04.10.2018 ob 09:28
Aha, če ima vojaške vaje nekdo drug so prikazane tako če pa imajo vojaške vaje Zda pa čisto drugače. A ni zanimivo?!
Mimogrede. Prebivalci Zda so dobili t.i. presidential alert. To je sms, ki ga dobijo vsi v Zda v primeru napada na Zda oz. katastrofe.
Jep žal se vračajo 50., 60. leta p.s.!
sirius
# 04.10.2018 ob 10:13
Ko so se Rusi leta 1962 na 100 milj približali Ameriki ob kubanski raketni krizi, je bil svet na robu jedrske katastrofe. Takrat so Rusi pokazali toliko modrosti in se umaknili ter rešili svet pred katastrofo. Amerika že desetletja agresivno obkroža Rusijo z namenom, da si jo podredi. Kdo je tukaj agresor in grožnja svetu, bi moralo biti nekomu s povprečno inteligenco takoj jasno, kajne minusarji?
sas
# 04.10.2018 ob 09:50
Tole Kitajsko morje mi resnično gre na živce. Če je Kitajsko,
je pač Kitajsko in ali je res v njem nujno začeti vojno samo
za to, ker je "Kitajsko?"

Če je kdorkoli na tem svetu mnenja, da ni Kitajsko, naj ga po
tem, preden začne vojno, preimenuje v svoje morje.


Po tej logiki je Indijski ocean v lasti Indije? ;)
NoFuture
# 04.10.2018 ob 10:06
Murica teroristi številka ena na svetu, dokazano!!!
Mi jim še rit ližemo, samo da jim damo prav.
mertseger
# 04.10.2018 ob 10:26
"V tem času bodo ameriške sile tako plule neposredno ob kitajskih ladjah, ameriški uradniki pa pomirjajo, da se nikakor ne nameravajo zapletati se v incidente" ampak ni panike oni ne mislijo izzivati. A kitajci ki so pluli neposredno ob ameriški ladji pa izzivajo.....dvojna merila.
sas
# 04.10.2018 ob 09:44
V tem Južnokitajskem morju je cela komedija ... vsi se vse lastijo - ZEMLJEVID :)
Homer.
# 04.10.2018 ob 13:19
Prvo pridejo na 12 milj do otokov, kar prisili Kitajce da malo pospremijo njihovo ladjo, potem pa napoved obsežnih vojaških vaj, ampak ZDA "ne izziva"!
Si lahko izmislijo še kaj bolj podlega?
audiac
# 04.10.2018 ob 12:43
janezi,
nočeš razumeti.
A Rusi nimajo vojaških vaj ?
Seveda jih imajo,ampak ne v Mehiki na mehiško-ameriški meji.
najdise
# 04.10.2018 ob 11:44
Naj Kitajci organizirajo vojaške vaje 200 milj pred Hawaii ali 200 milj pred kalifornijsko obalo. To bi bla štala.
QUENDI
# 04.10.2018 ob 10:12
Podgorska Panda
.....dobra razlaga.....z manjkom pojsanika....USnavy je 200 milj razširila na 5000......brez investicij v nove otoke.....
B in .
# 04.10.2018 ob 12:39
ZDA so največja grožnja za svetovni mir,.... ustavite NOREGA Trumpa!

Misliš, da bi bilo karkoli drugače, če ne bi bilo Trumpa?
Killary je rožljala proti Rusiji, še pred volitvami.
Tudi če bi bila tretja oseba, bi bilo isto.
Globalna politika ostaja ista ne glede na predsednika. Tisti, ki vodijo smer plovbe, ne kandidirajo.
tristokosmatih
# 04.10.2018 ob 09:33
Mislim, da bodo oboji imeli vojaške vaje. To bo idealna priložnost za kitajce, da nekoliko izpilijo njihov a2ad. Redko se pojavi priložnost imeti vaje s pravim nasprotnikom.
REsnica
# 04.10.2018 ob 10:54
miroljubne zda še nikoli niso niti izzivale, kaj šele začele vojne...

se pa spmonimo kubanske krize, kako je rusko orožje poslano na Kubo pretreslo svetovnega hegemona.

Počasi a zanesljivo ostajajo ZDA vse bolj osamljene. Samo še države, ki so prisiljeni slediti hegemonu mu ostajajo zveste.
Bonsaj
# 04.10.2018 ob 13:36
No no, navijaški komentarji so znak slabega znanja: tudi Kitajci niso nobene ovčice, da ne bomo samo ZDA pripisovali večno vlogo grešnega kozla. Kitajci gradijo umetne otočke na področjih kitajskega morja, ki sploh ni njihovo, saj si ga lastijo tudi druge države. Tako da se mi zdi malce neresno tole navijaštvo do Kitajcev, ki niso nič manjše barabe od amerov. Pravzaprav se osebno težko odločim kateri izmed teh dveh držav manj zaupam. Medtem ko se ZDA rada vpleta s svojo vojsko širom sveta, Kitajci lepo počasi brez rožljanja z orožjem širijo svoj vpliv predvsem v Afriki. Toda njihovi apetiti so zagotovo veliko večji.
Ramus
# 04.10.2018 ob 10:10
ZDA so največja grožnja za svetovni mir,.... ustavite NOREGA Trumpa!
beton
# 04.10.2018 ob 12:43
ZDA pobijejo legalna največ ljudi na dan.
hexen
# 04.10.2018 ob 11:22
Pa kdaj bo svet tem gringosom greben posekal?
sirius
# 04.10.2018 ob 10:52
Če si predstavnica Amerike v Nato dovoli, da zagrozi s preventivnimi napadi na Rusijo, če ne bo prenehala z razvijanjem orožja, je to vojna napoved. Samo ugibamo lahko kakšna bi bila reakcija v primeru obratne situacije.
gesan
# 04.10.2018 ob 10:51
Američani bodo v "Južnokitajskem morju" Kitajcem dopovedovali, da so oni tam gazde?!?

Bolano, skregano z razumom in vsemi logikami!
HOR
# 04.10.2018 ob 13:03
Pa tudi Kitajska kaže z umetnim premikanjem mej v Kitajskem morju svojo nevarno in nasilno naravo velesile...
Kekec99
# 04.10.2018 ob 11:37
Američani so izsilili vojaško sodelovanje Rusije, Sirije in Irana. Turčija je postala zelo dvomljiva članica NATO organizacije, že nekaj časa pa se trudijo da jim tudi Kitajska obrne hrbet? Ameriška politika je politika brez glave in repa, politika brez načrta ali vizije!
Črnibog
# 04.10.2018 ob 11:33
Ko bereš te novice, ti gre kar na jok. Kaj točno imajo kavbojci za delat v južnokitajskem morju, verjetno širijo mir?
Lunatix
# 04.10.2018 ob 10:39
ameri so vidli, da jih Rusi hladnokrvno ignorirajo, pa zdaj poskušajo vojno izzvati s Kitajci...

In kaj jim bo zneslo? Nič, samo kup goriva bodo pokurili za plesanje in šopirjenje pred vrati....
QUENDI
# 04.10.2018 ob 10:07
....ko imajo polne hlače.......Ameriška mornarica je nevarno zbližanje ladij označila za "nevarno in neprofesionalno"......sledijo preleti ruske tehnologije......
audiac
# 04.10.2018 ob 10:16
"Ne želimo izzivati" ...pravijo Amyji :))
Kitiajci si lastijo tisto,kar ni samo njihovo,ZDA pa so po stari navadi spet tam,kjer nimajo absolutno kaj početi.
Kitajski izvoz v ZDA namreč predstavlja le nekaj več kot tri odstotke njenega bruto proizvoda.
Tole me je pa kar malo presenetilo.Ni tako veliko,da bi jih lahko Amyji kakorkoli ogrozili.Znajo v končni fazi res potegniti ta kratko.Je pa opazno,da so ZDA začele mogoče malenkost manj rovariti proti Rusiji in se preusmerjajo na Kitajce.
pobrisan
# 04.10.2018 ob 10:05
sas

V tem Južnokitajskem morju je cela komedija ... vsi se vse lastijo - ZEMLJEVID :)
--------------

Res po nobeni logiki Kitajcem ne pripada tako velik kos ozemlja in to pred obalami drugih držav. Če posnemamo njihovo logiko, potem dajmo zgradit otok sredi piranskega zaliva in dobimo izhod na odprto morje. Potem še enega južneje, pa še enega,.......
SF-SN
# 04.10.2018 ob 13:35
Ko si tako nor, da se hkrati spraviš na dve svoji konkurentki :D
Kaj se nič niso naučili iz nemških napak o odpiranju več front?
Rockos
# 04.10.2018 ob 12:00
Ta zemljevid južnokitajskega morja je res top - me prav zanima kako bi tam potekala arbitraža :) :)
Anzi23
# 04.10.2018 ob 11:26
Ah tem amerigosom ni pomoči. Sami si kopljejo jamo. Zgleda so bolj nizko intiligentni, da mislijo da se jom bpdo druge svetovne velesule podrejale. Lahko napadajo Vietnam, Irak, Sirijo, Libijo ampak pri Kitajcih in Rusih se pa zajebancija neha.
REsnica
# 04.10.2018 ob 10:56
kitajske rakete, za ZDA neubranljive ubijalke letalonosilk bi tudi lahko imele kakšno vajo... samo da ne bo potem spet jok in stok...
audiac
# 04.10.2018 ob 10:46
Tri desetletja nazaj se je ena kitajska ladja namerno zabila v ameriško vojaško ladjo.Kaj takega se zna zgoditi tudi tukaj.
audiac
# 04.10.2018 ob 16:06
Japonci so pravzaprav prvi, ki bi se pridružili Američanom pri bombardiranju Kitajske.

Kjušu, Šikoku, Honšu in Hokaido...natanko štiri Donfenge uporabijo Kitajci,da bi Japonce minila želja po bombardiranju Kitajske :)) No,seveda malo več (za zihr),ampak približajoči ICBM je še zmeraj prevelika uganka tudi za najboljše protiraketne sisteme tega planetka.Veliki se v resnici ne bodo nikoli spopadli med sabo konvencionalno.Razen preko proxijev in na tujem ozemlju.Če pride do direktnega spopada,letijo po zraku samo največje petarde.Zmagovalcev v tem primeru ni,da bo jasno.
Ramus
# 04.10.2018 ob 15:55
"verjetno bi nas res mogli "napasti" kakšni iz vesolja, da bi skupaj stopili."

Ne, zagotovo bi se našli kolaboranti.
Hardworker
# 04.10.2018 ob 13:23
Več ko bodo ZDA proti Kitajski ,Rusiji, Iranu in še nekaterim državam uvajale gospodarskih in ekonomskih blokad, bolj jih bodo rinile v ustvarjanje lastnega in vzporednega svetovnega gospodarstva, ki je že sedaj skoraj neodvisen od ameriškega in evropskega.
ZDA se bodo morale dokončno potolažiti, da ne morejo postati svetovni hegemon in svetu vsiljevati svojo totalitarno oblast na vseh mogočih področjih. Konec je kraje surovin. Zdaj jih bo treba od vzhodnjakov kupovati po tržni ceni.
vipmit
# 04.10.2018 ob 10:27
Pozabljamo, da so Kitajci pričeli s ekspanzijsko politiko poseljevanje otokov, katerih nikoli niso bili poseljeni.
Kobalt
# 04.10.2018 ob 09:16
Se za Havajsko otočje uporablja kitajski izraz otočje Xiàwēiyí ali Hawaii islands?

:))
Bonsaj
# 04.10.2018 ob 13:42
Prvo pridejo na 12 milj do otokov, kar prisili Kitajce da malo pospremijo njihovo ladjo, potem pa napoved obsežnih vojaških vaj, ampak ZDA "ne izziva"!
Si lahko izmislijo še kaj bolj podlega?


Fora je v tem, da ti otoki niso uradno priznani kot kitajski. Kitajska si jih je pač prilastila. Vse njene sosede, vključno z Japonsko, se razburjajo zaradi kitajskega početja, ko takorekoč čez noč okupira nek greben v kitajskem morju, ki si ga lastita vsej dve državi, ga krepko razširi in potem na njem postavi vojaške baze.
Tako, da jaz bi rekel, da tukaj izzivata obe strani. Kitajsko je nujno treba brzdati glede njenih apetitov, prav tako pa to seveda velja za ZDA.
G.Bruno
# 04.10.2018 ob 13:28
Hardworker
Tudi Angleži se pritožujejo glede Rusov, ki na Antarktiki gradijo vojaške baze in tako ščitijo svoje na novo nastajajoče severne morske trgovske poti.

LOL
Lahko razložiš, kako bodo z Antarktike ščitili severne morske poti?
B in .
# 04.10.2018 ob 12:36
Američani na vseh koncih izzivajo novo globalno vojno.
Lastniki pač hočejo hitrejše družbeno ekonomske premike in vojna je pospeševalnik.
Kazalo