Po ohladitvi vezi s Turčijo je Azerbajdžan postal najpomembnejši partner Izraela v muslimanskem svetu, kar seveda moti Iran, ki se počuti vse bolj obkoljenega. Foto: EPA
Po ohladitvi vezi s Turčijo je Azerbajdžan postal najpomembnejši partner Izraela v muslimanskem svetu, kar seveda moti Iran, ki se počuti vse bolj obkoljenega. Foto: EPA
Iranska revolucionarna garda
Foto: Reuters

Aretirani Azerbajdžanci naj bi pripravljali več napadov na tarče, povezane z Izraelom, ZDA in drugimi Iranu sovražnimi državami, je sporočilo azerbajdžansko ministrstvo za nacionalno varnost. Po navedbah ministrstva naj bi osumljenci napade izvedli v imenu iranske revolucionarne garde.

Več kot desetletje v službi Irana
Pred mesecem dni je azerbajdžanska državna televizija poročala o spodletelem napadu na izraelsko veleposlaništvo in judovski center v Bakuju. Po navedbah spletnega portala Contact, nevladne organizacije, ki je financirana tudi od ameriške pobude za demokracijo, je so se aretacije zgodile med januarjem in 20. februarjem, ko je bila omenjena zarota razkrita javnosti.

22 priprtih ljudi je obtoženih izdaje in nelegalnega posedovanja orožja, ob tem pa Contact izpostavlja, da ne gre za prvo skupino ljudi, ki je obtožena sodelovanja z iranskimi tajnimi službami.

Na ministrstvu trdijo, da so osumljence rekrutirali od leta 1999 in jih urili v uporabi orožja ter vohunskih tehnik v vojaških taborih v Iranu. Njihova naloga je bila zbiranje informacij o tujih veleposlaništvih, organizacijah in podjetjih v Azerbajdžanu ter izvajanje napadov. Osumljencem so ob aretaciji zasegli strelno orožje, strelivo, razstrelivo in vohunsko opremo.

Pritajeni obračuni tajnih služb
V zadnjih mesecih so se odnosi med Iranom in Azerbajdžanom precej zaostrili. Teheran prav tako ni zadovoljen zaradi vse tesnejših stikov Bakuja z Jeruzalemom in nakupom orožja v vrednosti več sto milijonov dolarjev v judovski državi, samo februarja letos so Izraelci prodali za 1,2 milijarde evrov protiletalskih sistemov in brezpilotnih letal. V drugo smer potujeta azerbajdžanska nafta in plin, izraelska podjetja pa v državo vlagajo na področju naftne in telekomunikacijske industrije.

Izrael in Iran sta ob glasnih grožnjah drug drugemu očitno že zapletena v prikrito vojno, poroča BBC. Izraelski Mosad naj bi stal za vrsto atentatov na iranske jedrske fizike, revolucionarna garda pa naj bi stala za vrsto zarot, ki so jih razkrili v zadnjih mesecih. O izvedenih in preprečenih napadih so v zadnjih dveh mesecih poročali iz Gruzije, Indije in Tajske. Najbolj vroč je spopad ravno v kavkaških državah, zlasti v Azerbajdžanu, ki velja za najlažjo vstopno točko v Iran.

Iran se je zaradi spornega jedrskega programa zapletel v spor z Izraelom, ZDA, nekaterimi arabskimi in zahodnimi državami. Pritisk na Teheran se v zadnjih mesecih močno stopnjuje, bobnenje vojaških bobnov v Izraelu in ZDA pa postaja vse glasnejše.