Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun se je opravičil za vlogo ZN-a pri izbruhu kolere, a je opravičil na takšen način, da je jasno, da ZN ne bo plačal odškodnin družinam umrlih. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun se je opravičil za vlogo ZN-a pri izbruhu kolere, a je opravičil na takšen način, da je jasno, da ZN ne bo plačal odškodnin družinam umrlih. Foto: Reuters
Kolera na Haitiju
Po potresu leta 2010, ki je razdejal državo, je izbruhnila še kolera, ki je pred prihodom mirovnih enot ZN-a v državi ni bilo. Umrlo je najmanj 9.200 ljudi, morda pa celo do 30.000. Foto: EPA
Ban Ki Mun se je opravičil Haitiju

Na Haitiju namreč ni bilo te bolezni, dokler je tja niso prinesle nepalske mirovne enote Svetovne organizacije pred šestimi leti. Od takrat pa je kolera v tej državi ubila 9.200 ljudi, poroča Guardian. Britanski časnik dodaja, da nekatere raziskave kažejo, da niso bili prijavljeni vsi primeri in da bi bilo lahko število žrtev trikrat večje. Kolera se je nato s Haitija razširila tudi v druge karibske države, med drugim na Jamajko.

Ban se je sicer opravičil zgolj zaradi tega, ker ZN-u ni uspelo preprečiti širitve kolere, ne pa tudi, ker so jo enote ZN-a prinesle tja, poroča BBC. "V imenu ZN-a želim zelo jasno povedati, da se opravičujemo haitijskemu ljudstvu," je v New Yorku dejal Ban. "Preprosto nismo storili dovolj glede izbruha kolere in njene širitve na Haitiju. Globoko nam je žal zaradi naše vloge."

Le "moralna" odgovornost
Po uničujočem potresu leta 2010, ki je razdejal že tako osiromašeno državo, je prišlo še do izbruha kolere, ki ga je povzročilo puščanje v kanalizaciji oporišča ZN-a. Ta organizacija je vrsto let zanikala svojo odgovornost, vpletenost je priznala šele avgusta letos.

Zdaj je dejal, da je izbruh kolere "madež na ugledu mirovnih enot ZN-a in te organizacije". Po Banovih besedah imajo "zaradi haitijskega ljudstva in zaradi samega ZN-a moralno odgovornost, da ukrepajo, in kolektivno odgovornost, da jim uspe".

Guardian navaja Briana Concannona, izvršnega direktorja Inštituta za pravičnost in demokracijo na Haitiju, kjer delujejo haitijski in ameriški zagovorniki človekovih pravic, ki je opozoril, da uporaba izraza "moralna odgovornost" kaže, da je bil Banov govor zastavljen tako, da zadovolji odvetnike ZN-a bolj kot haitijsko ljudstvo.

ZN namreč ne sprejema zakonske odgovornosti in sporoča, da ga pred zahtevami po odškodninah družinam umrlih varuje diplomatska imuniteta.

Ban Ki Mun se je opravičil Haitiju