Ban je v Teheran pripotoval na povabilo iranskega predsednika. Foto: EPA
Ban je v Teheran pripotoval na povabilo iranskega predsednika. Foto: EPA
Ban Ki Mun in ajatola Hamenej
Ban se je srečal tudi z iranskim vrhovnim verskim voditeljem. Foto: EPA

Ban Ki Mun se je srečal z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom in vrhovnim verskim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem.

"Na teh srečanjih je generalni sekretar predstavil zaskrbljenost in pričakovanja mednarodne skupnosti glede vprašanj, pri katerih je nujno doseči sodelovanje in napredek, tako za regionalno stabilnost kot tudi blaginjo iranskega naroda," je povedal tiskovni predstavnik na sedežu ZN-a v New Yorku Martin Nesirky in dodal, da so med temi vprašanji tudi "iranski jedrski program, terorizem, človekove pravice in kriza v Siriji".

Nesirky je dejal, da je Ban pozval Iran h konkretnim korakom glede zaskrbljenosti Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Iranskemu vodstvu je dejal, naj svetu dokaže, da je iranski jedrski program miroljubne narave.

Zahodne velesile obtožujejo Iran, da je njegov jedrski program krinka za razvoj jedrskega orožja, kar pa Teheran zavrača in zatrjuje, da je namenjen pridobivanju električne energije in v znanstvene namene. Zaradi jedrskega programa je Iran pod sankcijami ZN-a.

"Uporabite vpliv pri Asadu"
Glede Sirije je generalni sekretar ZN-a pozval Teheran, naj uporabi svoj vpliv in sirskega predsednika Bašarja Al Asada pozove k ustavitvi nasilja ter ustvarjanju razmer, ki bi omogočile dialog in pristen političen proces v skladu z željami sirskega naroda. Ob tem je Ban vse države pozval, naj prenehajo dobavljati orožje obema stranema v Siriji.

Ban je tudi izrazil zaskrbljenost zaradi stanja človekovih pravic v Siriji in ostro protestiral zaradi nedavnih izjav iranskih voditeljev glede Izraela. V začetku meseca je namreč Ahmadinedžad dejal, da na Bližnjem vzhodu v prihodnosti ni prostora za judovsko državo, medtem ko je ajatola Ali Hamenej dejal, da bo Izrael nekoč vrnjen palestinskemu narodu in bo prenehal obstajati.

Generalni sekretar se bo v Teheranu na povabilo iranskega predsednika v četrtek in petek udeležil vrha Gibanja neuvrščenih, največjega mednarodnega srečanja v Iranu po islamski revoluciji leta 1979, ki se ga bodo udeležili voditelji in visoki predstavniki 120 držav.