Bandić je bil prvič za zagrebškega župana izvoljen leta 2000. Foto: Reuters
Bandić je bil prvič za zagrebškega župana izvoljen leta 2000. Foto: Reuters

Hrvaško ustavno sodišče je prejšnji teden razveljavilo tri marčevske odločitve županijskega sodišča v Zagrebu o vnovičnem priporu za župana Bandića, ki je pretekli četrtek odkorakal iz zapora Remetinec. Bandić se bo tako s prostosti branil obtožb, da je oškodoval mesto in državni proračun za nekaj manj kot tri milijone evrov.

Po današnji objavi zagrebškega županijskega sodišča, da lahko znova opravlja županske naloge, Bandić ni želel razkriti, katere bodo njegove prve poteze po večmesečni prepovedi opravljanja županske funkcije. Pogoj, da ne sme biti v stiku s pričami v primeru Agram, še vedno velja.

Med ponovnim bivanjem v priporu od 10. marca je Bandić odstavil prvo podžupanjo Sandro Švaljek, ki je mesto vodila pet mesecev. Namesto nje je vodenje hrvaške prestolnice prevzela njegova druga podžupanja Vesna Kusin. Tožilci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so napovedali, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

Prva obtožnica za referendum
Zagrebško sodišče je marca najprej ugodilo njihovi zahtevi za vnovični pripor za Bandića, ker so ugotovili, da je zagrebški župan kršil pogoje izpustitve. Kot so izpostavili, je vplival na priče in ponarejal službene dokumente. Hkrati so tudi razširili preiskavo proti njemu. Za ustavno sodišče to niso bili zadostni razlogi, da bi župana zadržali v priporu.

Proti Bandiću so sredi februarja vložili tudi prvo obtožnico zaradi sporne finančne podpore referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine. Tožilstvo trdi, da je mesto Zagreb v tem primeru oškodoval za najmanj 308.000 kun (40.210 evrov).

Bandić poudarja, da se ne počuti odgovornega. Letos je večkrat omenil, da bo morda odstopil s položaja župana, a le zato, da bi znova kandidiral in poskusil osvojiti šesti mandat na čelu Zagreba.

Medtem ko je bil vnovič v priporu, so njegovi privrženci ustanovili politično stranko Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti. Nameravajo se udeležiti prihodnjih parlamentarnih volitev, ki bodo najpozneje februarja 2016.