Bandića, osumljenega, da je odškodoval mesto za najmanj 2,6 milijona evrov, so iz pripora izpustili 19. novembra lani, potem ko je plačal na Hrvaškem rekordna dva milijona evrov varščine. Foto: Reuters
Bandića, osumljenega, da je odškodoval mesto za najmanj 2,6 milijona evrov, so iz pripora izpustili 19. novembra lani, potem ko je plačal na Hrvaškem rekordna dva milijona evrov varščine. Foto: Reuters
Nekaj manj kot polovica Zagrebčanov (v raziskavi je sodelovalo 600 polnoletnih Zagrebčanov) meni, da bi Bandić moral odstopiti, potem ko so proti njemu vložili obtožnico, še 40 odstotkov pa jih meni, da bi se moral povsem posloviti od politike, če bo pravnomočno obsojen.

Najverjetnejše ime njegove stranke bo Milan Bandić 365 - Stranka dela in solidarnosti, ustanoviti pa jo namerava še ta mesec. "Do takrat se bomo najverjetneje tudi odločili, da bomo šli na nove volitve v Zagrebu," je še pred nedeljskimi predčasnimi lokalnimi volitvami v 17 hrvaških mestih in občinah dejal za zagrebški Radio Sljeme. Kot je dodal, se bodo po zagrebških volitvah udeležili tudi parlamentarnih volitev, ki bi morale potekati do konca leta.

Ob tem sicer ni navedel, zakaj naj bi imeli v Zagrebu predčasne volitve do 2. junija, ko se bo iztekla polovica njegovega sicer že petega mandata. Četudi pa bi izvedli volitve in bi na njih zmagala njegova stranka, pa bi mesto vodil njegov novi namestnik.

Zdaj ga na čelu vodenja hrvaške prestolnice menja njegova namestnica Sandra Švaljek. Ta bo, če bo sodišče do začetka junija obdržalo prepoved, da Bandić ne sme opravljati županskih nalog, že po zakonu prevzela vodenje mesta za naslednji dve leti. V tem primeru ne bo mogoče sklicati predčasnih volitev.

Bandić: Sam bi delo opravljal bolje kot Sandra Švaljek
Bandić je pojasnil, da ne želi sedeti križemrok in "parazitsko" prejemati visoke županske plače. Za zdaj je tudi ocenil, da njegova lastna izbira za namestnico in ugledna ekonomska strokovnjakinja Sandra Švaljek opravlja svoje delo kot najbolje zmore, a bi on to počel še bolje, kot je to počel "v prejšnjih 15 letih".

Tako pa očitno ne mislijo Zagrebčani, ki so jih anketirali konec prejšnjega tedna, potem ko je Bandić napovedal svoj juriš na šesti županski mandat. Da je Švaljkova boljša na položaju prve osebe hrvaške prestolnice, meni 43 odstotkov anketirancev, medtem ko ima Bandić podporo 35 odstotkov. Švaljkova je sicer že povedala, da je pripravljena na morebitne predčasne volitve, pri tem pa se za njeno naklonjenost borita tako SDP kot HDZ, ki sicer napovedujeta še lastna kandidata.

Skoraj kot polovica Zagrebčanov za njegov odstop
Nekaj manj kot polovica Zagrebčanov meni, da bi Bandić moral odstopiti, potem ko so proti njemu vložili obtožnico, še 40 odstotkov pa jih meni, da bi se moral povsem posloviti od politike, če bo pravnomočno obsojen.

Sodišče je prejšnji mesec tudi zavrnilo Bandićevo zahtevo, da bi mu omogočili, da se vrne v svoj županski urad. Bandića so iz pripora izpustili 19. novembra lani, potem ko je plačal na Hrvaškem rekordnih dva milijona evrov varščine. Sumijo ga, da je z različnimi malverzacijami oškodoval mesto za najmanj 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Bandić zavrača vse obtožbe.