Bandić je že peti zaporedni mandat zagrebški župan, ne skriva pa ambicij, da bi nekoč postal tudi
Bandić je že peti zaporedni mandat zagrebški župan, ne skriva pa ambicij, da bi nekoč postal tudi "župan Hrvaške". Foto: EPA
Aretacija zagrebškega župana

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranem kriminalu (Uskok) je v protikorupcijski operaciji Agram poleg Bandića prijel še 18 ljudi, večinoma z vrha mestne uprave in javnega podjetja Zagrebački holding. Bremenijo jih upravičenega suma korupcije, zlorabe položaja in pooblastil ter trgovanja z vplivom.

Sporni posli, povezave in zneski
Sporna je predvsem 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) vredna pogodba med mestom Zagreb in centrom za recikliranje kosovnih odpadkov Cezar, ki je del podjetja Cios. Predmet preiskave naj bi bile tudi spremembe mestnega urbanističnega načrta zaradi izgradnje sežigalnice odpadkov ter domnevne malverzacije z zemljišči, ki so jih v škodo mesta prodajali zasebnikom.

Kot piše Večernji list, naj bi bilo vprašljivih tudi 10 milijonov kun (1,3 milijona evrov) iz Bandićeve volilne kampanje na predsedniških volitvah leta 2009. Kriminalisti se zanimajo tudi za kršitve predpisov pri javnih razpisih in pri zaposlitvah v Holdingu.

Bandić noč prespal v zaporu, danes pred preiskovalnega sodnika
Policisti so v nedeljo potrkali na vrata Bandićevega stanovanja v Zagrebu in tam več kot sedem ur iskali dokumente, ki bi zagrebškega župana lahko povezali s kaznivimi dejanji. Malo pred 3. uro so ga prepeljali v prostore policijskega nacionalnega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, kjer je tudi prespal.

Med prijetimi so poleg Bandića še predsednik uprave družbe Zagrebački holding Ivan Ljubičić, direktor podjetja za javni mestni prevoz Zagrebački električni tramvaj (ZET) Ivan Tolić in več članov mestne uprave. Policisti so aretirali tudi solastnika podjetja za reciklažo odpadkov Cios Petra Pripuza.

Kot pišejo hrvaški mediji, naj bi osumljenci izvedeli, da bodo policisti kmalu potrkali na njihova vrata. Tako so na primer Ljubičića prijeli v nedeljo na meji s Slovenijo, ko naj bi bil z družino na poti v Čatež. Mediji tako ugibajo, da je bil to tudi razlog za takojšnje nedeljske aretacije vseh osumljenih, saj naj bi aretacije načrtovali za ta teden. Preiskave v zagrebški mestni upravi so bile javna skrivnost, potem ko so čez poletje v javnost pricurljale informacije, da policija prisluškuje Bandićevemu telefonu.

Hišne preiskave bodo nadaljevali tudi danes, ko naj bi Bandić, Ljubičić, Tolić in Pripuz stopili tudi pred preiskovalnega sodnika. Policija ima 48 ur časa za morebitno kazensko ovadbo.

Bandića že več let povezujejo z aferami
Bandićev odvetnik Krešimir Krsnik je dejal, da so aretacije "spin", s katerim nameravajo odvrniti pozornost s sojenja nekdanjim jugoslovanskim in hrvaškim obveščevalcem Josipu Perkoviću in Zdravku Mustaču v Münchnu. Tudi Pripuzov odvetnik Mate Matić je ocenil, da gre za "politično motivirane postopke".

58-letnega Bandića že vrsto let omenjajo v številnih aferah, ki so jih mediji povezovali z njegovim položajem zagrebškega župana, na katerem vztraja že peti zaporedni mandat. Nevladne organizacije so večkrat zahtevale njegov odstop zaradi domnevne zlorabe javnega interesa.

Hrvaški politični komentatorji in analitiki ocenjujejo, da se preiskovalci zagotovo ne bi odločili za prijetja, če ne bi imeli trdnih dokazov proti Bandiću. Pravijo, da je pregon Bandića vodila policija in ne tožilstvo na izrecno zahtevo hrvaškega premierja Zorana Milanovića, ki je Bandića posredno večkrat javno obtožil korupcije in klientelizma. Bandić je zato tožil Milanovića in medije, ki so premierjevo izjavo objavili.

Bandića so leta 2009 izključili iz SDP-ja, potem ko je kandidiral za predsednika države. Kljub porazu na predsedniških in pozneje še na parlamentarnih volitvah se ni odpovedal političnim ambicijam na državni ravni in je večkrat dejal, da si želi postati "župan Hrvaške".

Bandićeva namestnica Sandra Švaljek je zatrdila, da zaradi aretacije ni pričakovati nobenih težav pri običajnem delovanju hrvaške prestolnice.

Aretacija zagrebškega župana