Nesreča v tovarni v Daki je v ospredje spet postavila suženjske razmere, v katerih za dobičke zahodnih trgovcev in zadovoljstvo zahodnih kupcev živijo in delajo bangladeški tekstilni delavci. Foto: EPA
Nesreča v tovarni v Daki je v ospredje spet postavila suženjske razmere, v katerih za dobičke zahodnih trgovcev in zadovoljstvo zahodnih kupcev živijo in delajo bangladeški tekstilni delavci. Foto: EPA

V odzivu na tragični dogodek 24. aprila, v katerem je umrlo ogromno ljudi, izpod ruševin pa še vedno vlečejo trupla, je visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton objavila poziv držav članic Unije, ki se glasi: "EU poziva bangladeške oblasti, naj nemudoma zagotovijo, da bodo tovarne po državi v skladu z mednarodnimi standardi varnosti pri delu."

V Bruslju so tako pred dnevi zagrozili, da bodo tekstilni izdelki z Bangladeša, ki trenutno uživajo prednosten dostop do trga EU-ja, morda izgubili ta status, če Bangladeš ne bo izboljšal varnostnih standardov za delavce.

"Če bodo EU in trgovci postavili stroge pogoje za trgovanje z Bangladešem, bo to izredno škodovalo naši državi in na milijone delavcev bo izgubilo službe," pa je v odzivu na grožnjo z evropskimi sankcijami danes opozoril Mahbub Ahmed, visok predstavnik bangladeškega ministrstva za trgovino.

Tudi Mednarodna organizacija za delo (ILO) je pozvala Bangladeš, naj zapre nevarne tovarne. "Treba bo ukrepati, da se zagotovita pregled vseh tovarn in izvedba potrebnih popravil. Nekatere tovarne, ki jih ni mogoče popraviti, se bodo morale zapreti," je dejal Gilbert Houngbo, namestnik generalnega direktorja za terenske operacije pri ILO-ju.

Delajo za 38 dolarjev na mesec
Nedavna tragedija v Bangladešu je zopet orisala razmere, v katerih delajo tekstilni delavci, ki jih kot poceni surovino izkoriščajo zahodni trgovci. V bangladeški tekstilni industriji so zaposleni približno štirje milijoni ljudi, država pa je druga največja svetovna izvoznica oblačil takoj za Kitajsko. Nekateri delavci zaslužijo samo 38 ameriških dolarjev na mesec.

Bangladeš je skoraj popolnoma odvisen od svoje tekstilne industrije, saj predstavlja tekstil kar 80 odstotkov izvoza te države. 60 odstotkov vseh oblačil se izvozi v Evropo, od tega največ v Nemčijo. V ZDA Bangladeš izvozi približno 23 odstotkov svojega tekstila.