Med intervjujem so po pisanju Guardiana po palači odmevali streli topništva v Damasku. Foto: EPA
Med intervjujem so po pisanju Guardiana po palači odmevali streli topništva v Damasku. Foto: EPA
Med uporniki so borci 29 nacionalnosti, je poudaril Al Asad, ki se sprašuje, kaj imajo borci z Čečenije, Iraka ali Afganistana z reformami v Siriji. Foto: EPA
Izraelski premier je posredno napovedal nadaljevanje izraelskih napadov na Sirijo, domnevno zaradi zagotavljanja varnosti izraelskih državljanov. Foto: EPA
Al Asad zatrjuje, da ne bo odstopil

V pogovoru za argentinski časopis Clarín, ki ga je prenesel britanski Guardian, je Al Asad ZDA in Rusijo opozoril, da njihova prizadevanja za začetek pogovorov ne bodo ustavili državljanske vojne v Siriji. Sam sicer pozdravlja poskuse za vzpostavitev dialoga, je dejal, a dodal, da si zahodne države bolj prizadevajo nasilje spodbuditi, kot pa ga končati. Njegov režim želijo strmoglaviti za vsako ceno, je dejal.

Moskva in Washington sta sicer na nasprotnih bregovih glede Sirije, a iščeta skupne točke, da bi pripravili večstranski vrh, ki bi se ga udeležili glavni protagonisti. Al Asad opozarja, da neenotnost uporniških skupin pomeni, da opozicijski voditelji ukrepov za potencialno premirje, kot je predaja orožja, ne bi mogli izvajati. "Gre za stotine različnih skupin in tolp. Raznovstne so in vsaka skupina ima svojega lokalnega vodjo. In kdo lahko združi na tisoče ljudi? Ne moremo se pogovarjati z nekom, za katerega ne vemo, kdo je," je dejal Al Asad.

Zahteve nasprotnikov režima so bile sprva reformistične, je dejal, "a kmalu je postalo jasno, da je to le krinka. Sprejeli smo reforme, spremenili smo ustavo, zakone, preklicali smo izredno stanje in napovedali dialog s politično opozicijo, a terorizem se je nadaljeval. Terorizem pa ne more biti pot do reform. Kaj ima neki terorist iz Čečenije, Iraka, Libanona ali Afganistana z našimi reformami?"

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da odstopi, je dejal: "Ne vem, ali je John Kerry (ameriški zunanji minister, op. a.) ali kdor koli drug prejel mandat sirskega ljudstva, da odloči, kdo naj ostane in kdo naj gre. Kakršna koli odločitev glede reform v Siriji bo sprejeta v Siriji in ne ZDA ne katera koli druga država ne morejo posredovati ." Dodal je: "Država trpi zaradi krize in kapitan v nevihti ne zapusti ladje. Jaz od svoje odgovornosti ne bom bežal."

"Podpora upornikom iz tujine se mora končati"
Kot piše Guardian, so bili poskusi vzpostaviti kohezivno opozicijo, ki bi bila zavezana Siriji kot pluralistični državi, večinoma neuspešni. Vojna je že tretje leto, sektaške pozicije so vedno bolj utrjene, v spopad pa so vedno bolj pritegnjeni tudi regionalni igralci. Al Asad je spet obtožil Savdsko Arabijo, Katar in Turčijo, da podpirajo upornike, konec takšne podpore pa mora biti prioriteta, če naj se vrh izvede. Poudaril je še, da so med uporniki borci 29 narodnosti. "Ne da se voditi dialoga s teroristi, ki režejo vratove, ubijajo in uporabljajo kemično orožje," je dejal.

Al Asad je dejal tudi, da politična konferenca ne more ustaviti terorizma v Siriji, saj so, kot je poudaril, uporniki tisti, ki so zavrnili dialog z državo. Opozicijske sile so povezane s tujimi državami in same ne morejo odločati, je še dodal sirski predsednik.

V Siriji ni borcev libanonskega gibanja Hezbolah ali iranske Revolucionarne garde, je zatrdil Al Asad, toda priznal, da so nekateri člani teh skupin v državi. "Nimamo borcev, ki niso iz Sirije," je dejal. "Tu so ljudje iz Hezbolaha in Irana, vendar so prihajali in odhajali dolgo pred to krizo."

"Laži so v navadi Zahoda"
Režim ni uporabil kemičnega orožja, je zatrdil predsednik. Uporaba tega orožja bi bila lahko izgovor za neposredno tuje posredovanje, je dejal. "Zahod laže in prireja dokaze, da bi sprožil vojne, to je v njihovi navadi. A vojna proti Siriji ne bi bila lahka, to ne bi bil preprost izlet," je še dejal Al Asad.

"Poseg je verjeten, posebej potem, ko nam je uspelo premagati oborožene skupine v mnogih delih Sirije. Te države pa so nato poslale Izrael, da dvigne moralo terorističnih skupin. Pričakujemo, da se bo poseg enkrat zgodil, a verjetno v omejenem obsegu," je dodal Al Asad, ki je Izrael obtožil, da dela za upornike in da si vzajemno pomagajo.

Netanjahu: Izrael bo preprečil uhajanje orožja
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na seji izraelske vlade danes dejal, da je vojna v Siriji v središču nemirov na Bližnjem vzhodu. "Izraelska vlada deluje odgovorno, odločno in razumno, da bi zagotovila najvišji interes izraelske države, to je varnost njenih državljanov v skladu z našo politiko: kolikor je le mogoče preprečiti uhajanje naprednega orožja Hezbolahu in terorističnim elementom," je dejal dva tedna po več izraelskih napadih na območju Damaska, katerih cilj naj bi bil ravno preprečiti prevoz orožja iz Sirije v Libanon za gibanje Hezbolah.

Ameriška televizija FOX News je medtem pokazala videoprispevek, v katerem naj bi bili prikazani izraelski vojaki, ki se vračajo s sirskega ozemlja. Že nekaj časa sicer krožijo informacije, da naj bi izraelski komandosi neposredno pomagali sirskim upornikom, ta posnetek pa naj bi bil prvi dokaz za to.

Al Asad zatrjuje, da ne bo odstopil