Veselje pristašic CSU-po po objavi izidov vzporednh volitev. Njihov uspeh bo dal teden pred zveznimi volitvami nov zagon tudi Angeli Merkel. Foto: Reuters
Veselje pristašic CSU-po po objavi izidov vzporednh volitev. Njihov uspeh bo dal teden pred zveznimi volitvami nov zagon tudi Angeli Merkel. Foto: Reuters
Bavarci
Nekateri Bavarci so prišli na volitve v tradicionalnih bavarskih oblačilih. Foto: Reuters
Angela Merkel
Merklova medtem nadaljuje predvolilno kampanjo, a je lahko sproščena, saj ji ankete napovedujejo zanesljivo zmago. Foto: EPA
Bavarci na volitvah
Bavarska generalka pred splošnimi volitvami

Volišča so se zaprla ob 18.00. Krščanskosocialna unija (CSU), sestrska stranka Krščanskodemokratske unije (CDU) Angele Merkel, naj bi prejela 49 odstotkov glasov. Njihovi dozdajšnji koalicijski partnerji liberalci so glede na vzporedne volitve prejeli le tri odstotke, tako da jim ni uspelo prebiti petodstotnega praga za vstop v bavarski parlament. Socialdemokrati naj bi odnesli 21 odstotkov.

"Draga Angela, mi bomo žogo postavili na točko za izvajanje enajstmetrovk, ti jo moraš le brcniti." Tako je vodja CSU-ja Horst Seehofer pred tem opisal pomembnost deželnih volitev na Bavarskem. Volitve so namreč potekale le en teden pred nemškimi zveznimi, zato so veljale dober pokazatelj stanja na državni ravni.

A kot so kazale že napovedi, se v tej nemški zvezni deželi ni zgodilo nič novega - zmago je prepričljivo odnesla CSU. Ko so se regionalne konservativne stranke odločile povezati v CDU, se je CSU odločil ostati na svojem, s čimer je želel poudariti močno regionalno identiteto svoje dežele.

Bavarska - velika sila tudi v Evropi
Na volišča je bilo povabljenih 9,5 milijona volivcev oziroma šestina vseh nemških volivcev. Povedano še drugače, na Bavarskem živi 12,5 milijona od 80,5 milijona Nemcev. Če bi bila Bavarska samostojna država, bi bila glede na število prebivalcev kar šesta največja država v evroobmočju, šeste največje bi bilo tudi njeno gospodarstvo.

43 odstotkov leta 2008 bilo neuspeh
CSU na Bavarskem, ki je najbogatejša zvezna dežela v Nemčiji, vlada že od leta 1958 in tudi tokrat njegova zmaga ni bila pod vprašajem. Jasno ni bilo le to, ali bo stranki pod vodstvom bavarskega ministrskega predsednika Horsta Seehoferja uspelo vnovič osvojiti absolutno večino in vladati sami. Na zadnjih volitvah leta 2008 je namreč njena podpora padla na 43 odstotkov. Za koalicijskega partnerja si je takrat izbrala liberalce (FDP).

"Seveda bo CSU dobil absolutno večino - saj smo na Bavarskem! Rojeni smo bili kot konservativci in umrli bomo kot konservativci," je slikovito dejal neki volivec.

Javnomnenjska raziskava z začetka septembra je liberalcem napovedala tri odstotke glasov, CSU-ju pa kar 47. Socialdemokratom pod vodstvom münchenskega župana Christiana Udeja se obeta 21 odstotkov glasov podpore.

Uradni izidi naj bi bili objavljeni ob 23.45.

"Vajo" bodo ponovili prihodnjo nedeljo
Zmaga CSU-ja na Bavarskem bi bila lahko pomemben pokazatelj za zvezne volitve, na katere se bodo Nemci odpravili prihodnjo nedeljo. Uniji Merklove (CDU/CSU) se obeta 41 odstotkov glasov, njeni koalicijski partnerici FDP pa šest. Socialdemokrate pod vodstvom kanclerskega kandidata Peera Steinbrücka podpira 26 odstotkov Nemcev.

Bavarci na volitvah
Bavarska generalka pred splošnimi volitvami