Jimmy Savile naj bi zlorabil kar okoli 300 mladoletnic. Foto: EPA
Jimmy Savile naj bi zlorabil kar okoli 300 mladoletnic. Foto: EPA
Entwistle je svoj odstop podal že v soboto. Foto: EPA

Svoji funkciji sta predala za čas, ko proti njima poteka notranja preiskava v zvezi s spornim prispevkom o pedofilskem škandalu.

Britanski BBC je najprej močno pretresla afera o spolnih zlorabah zdaj že pokojnega televizijskega voditelja Jimmyja Savila, zdaj pa se spoprijema z novimi težavami, potem ko je bil nedavno objavljen prispevek, v katerem so konservativnega politika po krivem obtožili pedofilije.

Gre za eno od paradnih oddaj televizije, Newsnight, v kateri so v četrtek objavili pričanje Steva Messhama, ki je trdil, da je bil kot varovanec otroškega zavetišča v Walesu v 70. letih prejšnjega stoletja žrtev spolne zlorabe nekdaj vplivnega konservativnega politika.

McAlpine obtožbe zanikal
Imena politika v oddaji sicer niso objavili, a je na spletu takoj zaokrožilo ime Alistairja McAlpina, člana lordske zbornice in nekdanjega finančnika konservativcev. Njegovo ime je nato prvi v petek objavil časnik Guardian. McAlpine je v petek obtožbe zanikal, njegovi odvetniki pa so napovedali tožbo proti vsem medijem, ki so objavili informacijo.

V petek zvečer je nato Messham v sporočilu, ki so ga objavili na BBC-ju, zatrdil, da ga McAlpine ni zlorabljal. Kot je zapisal, se je zmotil pri identifikaciji, za kar se opravičuje. V soboto zvečer je sledil odstop Enwistla. Čeprav je mesto generalnega direktorja zasedal le 54 dni in je odstopil zaradi spornega prispevka, bo prejel kar 450.000 funtov (dobrih 560.000 evrov) odpravnine, kolikor bi znašala njegova celoletna plača.

Na BBC so visoko odpravnino upravičili s tem, da bo Enwistle nadaljeval delo pri preiskavi o obtožbah na račun Savila.

Zdaj sta začasno odstopila še Boadenova in njen namestnik Steve Mitchell, zaradi sporne odpravnine za Enwistla pa je slišati tudi zahteve po odstopu vodje BBC Trusta, nekakšnega nadzornega sveta BBC-ja, Chrisa Pattna. Na BBC so sicer odredili notranje preiskave tako v zvezi s spolnimi zlorabami Sevila kot tudi v zvezi s spornim četrtkovim prispevkom.