Študenti so bili na osemdnevnem potovanju po Severni Koreji. Foto: EPA
Študenti so bili na osemdnevnem potovanju po Severni Koreji. Foto: EPA
Po aferah spolnih zlorab Jimmyja Savilla in napačnih virov je to nova črna pika za BBC. Foto: EPA

Trije BBC-jevi novinarji so spremljali deset študentov univerze London School of Economics na osemdnevnem potovanju po državi. Generalna sekretarka študentske organizacije LSE-ja Alex Peters-Day zdaj pravi, da BBC ne bi smel predvajati za ponedeljek napovedane oddaje Panorama, ker so študentom lagali in jih za potrebe oddaje izkoristili kot živi ščit.

BBC odgovarja, da so vse študente še pred izletom zadostno opozorili. Vodja informativnega programa Ceri Thomas vztraja, da je bila edina, ki so jo prevarali, severnokorejska vlada. "Ljudi na takem izletu smo dolžni obvestiti o vsem, kar se bo tam dogajalo, zato da lahko dajo pisno privolitev," je povedal. Thomas je prav tako povedal, da so bili študenti pod vtisom, da bo z njimi zgolj časopisni novinar, in da so študente o kakršnem koli snemanju obvestili šele, ko so presedali v Pekingu.
Devet študentov je starih med 21 in 28 let, eden pa je osemnajstletnik.

LSE po drugi strani trdi, da jim niso povedali, da je z njimi trojica, ki je pod krinko snemala dokumentarni film. Poročevalec Panorame John Sweeney je osem dni z ženo in snemalcem potoval po Severni Koreji.

Ogrožen ugled
Thomas pravi, da bi sprva moral film snemati le en novinar, a so jim pozneje sporočili, da bodo trije. Svojo odločitev zagovarja, da je Severna Koreja eden "najbolj zatiralskih režimov na Zemlji, ki grozi z jedrsko vojno". Argumenti, da gre pri snemanju filma za stvar javnega interesa, so torej več kot prepričljivi, dodaja.

Peters-Dayeva pa: "Mislim, da je BBC celoten izlet organiziral kot trik, da bi s pomočjo študentov prišel v Severno Korejo, kar je sramotno. Študente so pravzaprav uporabili kot živi ščit."
Tudi pro-direktor za načrtovanje in vire LSE-ja George Gaskell meni, da je britanska javna radiotelevizija študente izpostavila morebitni velikanski nevarnosti. Poleg tega pa so ogroženi tudi profesorji ugledne univerze, saj ti pogosto gostujejo na tujih univerzah v "občutljivih državah" ter sta zdaj njihova samostojnost in ugled ogrožena.