Nad BBC-jem se zbirajo črni oblaki: afera o spolnih zlorabah ekscentričnega didžeja in voditelja je močno zamajala zaupanje javnosti v neoporečnost
Nad BBC-jem se zbirajo črni oblaki: afera o spolnih zlorabah ekscentričnega didžeja in voditelja je močno zamajala zaupanje javnosti v neoporečnost "tetke". Foto: EPA
Jimmy Savile
Jimmy Savile je bil voditelj kultne oddaje Top of the Pops, ki jo je BBC predvajal kar 42 let. Foto: Reuters

Zaradi obtožb o spolnih zlorabah zdaj že pokojnega televizijskega voditelja Jimmyja Savila se je britanska javna radiotelevizija znašla v najhujši krizi v zadnjega pol stoletja, meni dolgoletni novinar družbe, zunanjepolitični urednik John Simpson, ki je tudi mnenja, da se je BBC zaradi škandala znašel "v zelo nevarnem položaju".

Navzven dobrotnik, navznoter spolni plenilec
Dolgoletni priljubljeni televizijski voditelj Jimmy Savile je umrl lani, star 84 let. Po navedbah policije se je doslej javilo že okoli 200 ljudi, ki so bili v obdobju kar 40 letih žrtve njegovega spolnega nadlegovanja. Savile je bil znan po tem, da je zbral velike vsote denarja v dobrodelne namene, a pri tem naj bi zlorabil številna mladoletna dekleta.

Konkurenčni ITV razkril drugo stran Savila
Zgodbo nekaj žrtev je objavila konkurenčna televizija ITV v oddaji "Osvetlitev: Druga stran Jimmyja Savila". Po izjemno odmevni oddaji je policije sprožila uradno preiskavo, ob tem pa se je sprožil pravi plaz, saj se stalno javljajo nove domnevne žrtve. Policija ima zdaj kar 400 različnih sledi oz. prijav. Večina žrtev zdaj obtožuje BBC, da je prikrival zlorabe in poskrbel, da so neprijetne govorice potihnile.

Družba BBC je pred tednom napovedala, da bodo sprožili neodvisno preiskavo o delovanju v času, ko je bil Savile televizijski voditelj. Preiskavo delovanja in vlogo BBC-ja pri prikrivanju Savilovega vedenja, o čemer naj bi v "hiši" že dolgo krožile govorice, so zaupali Nicku Pollardu, nekdanjemu vodji konkurenčne TV-postaje Sky News.

Lani urednik umaknil prispevek o zlorabah didžeja
Zaradi afere je v ponedeljek odstopil urednik v televizijskem programu Peter Rippon, odgovoren za to, da BBC ob lanskem božiču v oddaji Newsnight ni objavil prispevka o spolnih zlorabah, ki naj bi jih zagrešil Savile. BBC sume o cenzuri zavrača, Rippon pa je pred tedni na blogu obrazložil razloge za umik prispevka, ki pa so bili po najnovejših BBC-jevih trditvah na trhlih nogah.

Rippon je tako prva žrtev obtožb, da britanska televizija ni ustrezno poročala o domnevnih spolnih zlorabah svojega nekdanjega sodelavca. BBC se zdaj otepa obtožb, da je celoten vrh britanske javne televizije ščitil javno podobo priljubljenega didžeja, ki pa je, kot kaže, imel tudi temno plat.